Categories: Novosti

Zelenski traži dopuštenje za dalekometno oružje, sastao se s Trumpom

Donald Trump sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon više dana tijekom kojih se govorilo da je taj susret malo vjerojatan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se i osobno sastao s Donaldom Trumpom koji dovodi u pitanje nastavak pomoći njegovoj zemlji. I to nakon otvorenih kritika koji su upućivali jedan drugom. Tijekom susreta koji je pred novinarima djelovao srdačno složili su se da rat treba privesti kraju, samo teško da su se složili o načinu njegovog okončanja.

– Vjerujem da ću vrlo brzo uspjeti sklopiti dogovor predsjednika Putina i Zelenskog, izjavio je Donald Trump. Nije želio odgovoriti na pitanje: “Kako bi to izgledalo?”.”

Na navode Kamale Harris da se njegova strategija s Ukrajinom svodi na predaju Rusiji odgovorio je: “Ne mislim tako. To ne bi bila predaja. Moja je strategija spašavanje života. To nije moja borba, ali jest borba za spas čovječanstva.”

Govoreći o ratu u Ukrajini, Trump je rekao: “To mora u nekom trenutku prestati. Mora prestati, prolazi kroz pakao. Njegova zemlja prolazi kroz pakao.”

– Mislim da se slažemo da se rat u Ukrajini mora zaustaviti i da Putin ne smije pobijediti, rekao je Zelenski novinarima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zelenski se već sastao s predsjednikom na odlasku Joeom Bidenom i potpredsjednicom i demokratskom kandidatkinjom Kamalom Harris.

Volodimir Zelenski nastoji dobiti dopuštenje Washingtona za korištenje dalekometnog oružja i udare dublje u ruski teritorij. Ali Kremlj je poslao novo upozorenje Zapadu da bi se napad bilo koje nacije na Rusiju, uz potporu nuklearne sile, smatrao njihovim zajedničkim napadom.

U sklopu najnovijeg paketa vojne pomoći, Amerikanci će isporučiti Ukrajini projektile srednjeg dometa visoke preciznosti, ali korak dalje neće učiniti.

– Naredio sam Pentagonu da alocira sva preostala sredstva sigurnosne pomoći za Ukrajinu do kraja ovog mojeg mandata, 20. siječnja. To će ojačati poziciju Ukrajine u budućim pregovorima, izjavio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Zelenski mu je odgovorio kako Ukrajina duboko cijeni što Amerika stoji uz nju rame uz rame od prvog trenutka. Zato ukrajinska sudbina uvelike ovisi o tome tko će postati stanovnik Bijele kuće nakon Bidena.

– Postoje neki u ovoj zemlji koji žele prisiliti Ukrajinu da se odrekne velikih dijelova svojeg suverenog teritorija, da prihvati neutralnost te se odrekne sigurnosnih sporazuma s drugim nacijama. Takvi prijedlozi su jednaki Putinovima. I budimo jasni, to nisu prijedlozi za mir, nego za predaju, što je opasno i neprihvatljivo, poručila je Kamala Harris

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Moram se pogledati u ogledalo

​Erik ten Hag je na klupi Mančester Junajted doživio novi u nizu neuspjeha. U 1.…

2 minute ago

Planinar se otrovao mrazovcem, helikopterom prevezen u Rijeku

HGSS, arhivska fotografijaFoto: Hrvoje Jelavic / PixsellStrani državljanin je na Velebitu pojeo otrovni jesenski mrazovac,…

7 minuta ago

U FBiH u prošlom mjesecu smanjena proizvodnja struje, lignita, koksa i uglja

U ukupnoj bruto proizvodnji električne energije, hidroelektrane su učestvovale sa 25,21 posto, termoelektrane sa 71,48…

51 minuta ago

Domaća majoneza gotova za pola minuta

Domaća majoneza je sočna i slasna, a mnogo zdravija od kupovne. Potrebno je: 1 jaje…

1 sat ago

Došao je i dao mi 800 evra

​Košarkaš Mornara Ilija Đoković je ispričao anedgodtu o susretu sa Milošem Teodosićem. Dolazak u Beograd…

2 sata ago