in

Milina: Među najsigurnijim zemljama svijeta smo, ali ne smijemo se uspavati

Milina: Među najsigurnijim zemljama svijeta smo, ali ne smijemo se uspavati
Slatka-Tajna.Eu
Milina: Među najsigurnijim zemljama svijeta smo, ali ne smijemo se uspavati

Nikola Milina, glavni ravnatelj policije

Foto: Dnevnik / HRT

Niz europskih zemalja najavio je uvođenje strožih mjera za sprječavanje ilegalnih migracija. Na blagdan svetog Mihovila, koji se obilježava i kao dan hrvatske policije, gost središnjeg Dnevnika HTV-a je ravnatelj policije Nikola Milina.

Povećan policijski nadzor zbog derbija Rijeke i Hajduka

Policija je spriječila moguće navijačke nerede ususret utakmice HNL-a između Rijeke i Hajduka koji je označen kao dvoboj visokog sigurnosnog rizika.

– Mi smo raspolagali određenim preliminarnim informacijama da je moguće da dođe veći broj izgrednika koje smo na kraju zatekli u Rijeci, ali oni su dolazili neorganizirano,  individualno. Tako da smo na vrijeme reagirali, imali smo dovoljan broj policijskih snaga i mogu reći da smo prevenirali mogući sukob, otkrio je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

U tijeku je postupanje vezano za samu utakmicu. 24 osobe su privedene te se radi prekršajna obrada.

Utakmice visokog rizika obično su se vezale uz derbije Dinama i Hajduka, sada čini se takvih utakmica ima sve više. Ravnaatelj policije ističe da im treba više snage i energije, ali da se već unaprijed pripreme za takve utakmice visokog sigurnosnog rizika.

Policijski službenici ubuduće će nositi kamere

Ono što je ovih dana bilo u fokusu javnosti su kamere koje bi ubuduće trebali nositi policijski službenici. One bi trebale pomoći u rasvjetljavanju određenih situacija. Kada bi se trebale implementirati?

– To je projekt koji je već sada u fazi da će krenuti s javnom nabavom, tako da će to biti u sljedećoj godini. Mi smo imali pilot projekt, vidjeli smo iskustva drugih zemalja, dobre i loše strane, ali ne vidimo tu ništa loše, dapače, vidimo tu boljitak i za policijskog službenika koji može sigurno i profesionalno postupati, a vidimo i boljitak za građane da im se ne krše na bilo koji način ljudska prava, napomenuo je.

Milina: Među najsigurnijim smo zemljama svijeta

Hrvatska je po ljestvicama stanja sigurnosti visoko rangirana. Koliko se na dnevnoj bazi policija prilagođava da se učinkovito bori protiv organiziranog kriminala, terorizma, i nezakonitih migracija?

– Mi smo ponosni što smo među najsigurnijim zemljama svijeta u puno različitih istraživanja. Međutim, ne smijemo se uspavati, naglasio je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










–  Svakodnevno radimo i predviđamo različite situacije, imamo svoje strateške procjene, sustav stalno nadograđujemo, nove tehnologije koristimo, u kontaktu smo sa svim europskim i svjetskim najboljim policijama, nositelji smo čak većeg broja operativnih akcija ili sudjelujemo, kao što vidite iz izvješća i naših, ali i Europolovih, tako da ima puno posla i bit će ga, nastavio je.

Jača migrantski pritisak – kako će se Hrvatska postaviti?

Izazovi su veliki, konstantno jača migrantski pritisak. S obzirom na broj žarišta u svijetu, za očekivati je da će on i rasti. Kako se tu Hrvatska treba postaviti i kako će policija u budućnosti reagirati?

“Migrantski pritisak je kontinuiran, hrvatska policija se s tim učinkovito nosi”, napomenuo je Milina.

–  Mi smo čak uveli nove alate za borbu protiv krijumčarenja ljudi. Ne bi ovaj rezultat koji je spomenut, 1500 uhvaćenih krijumčara samo ove godine, došao sam od sebe. To je jedan proizvod koji sada, mi nositelji na ovoj ruti i operativne akcije Zebra, gdje se uključuje sve veći broj zemalja, od Francuske, Rumunjske, Njemačke i tako dalje, istaknuo je.

– To je način na koji će se nositi i Europska unija, uz pakt o azilu i migracijama. To su alati koji će doprinijeti suzbijanju nezakonitih migracija. Tu treba snažnije uključivanje svih država, dodao je.

Europske države uvode jače mjere protiv nezakonitih migracija

Niz država članica Schengena uvelo je jače granične kontrole, kao i poticanje migranata da se vrate u svoje domicilne zemlje. Ravnatelj policije ističe da te mjere neće spriječiti nezakonite migracije jer migranti lako zaobilaze mjere i kontrole na unutarnjim granicama.

– Tu je zaista nužna bolja suradnja policija i država. Tim više što i sada na europskom prostoru ima puno osoba koje nezakonito borave. Znači, tu su i pitanja integracija, povrata tih osoba, readmisijski postupci, niz postupaka koji i nisu u izravnoj nadležnosti policije. Tako da, apsolutno snažna suradnja svih zemalja, a prvenstveno bolja suradnja policija. I ovo je dobar model koji smo mi razvili u smislu borbe protiv krijumčarenja osoba, zaključio je Milina.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zagorjela šerpa će zablistati pomoću sastojaka iz kuhinje

Zagorjela šerpa će zablistati pomoću sastojaka iz kuhinje

Svaka ekipa protiv nas ima veliki motiv

Svaka ekipa protiv nas ima veliki motiv