Categories: Novosti

I ponedjeljak pretežno sunčan i svjež, osobito ujutro na kopnu, bura slabi

I u ponedjeljak svježe, ujutro ponegdje uz maglu, pa i čak slab mraz, a danju pretežno sunčano, još prijepodne uz lokalno jaku buru s olujnim udarima.

Stabilno još i u utorak, ali svježe, ujutro na kopnu uz mjestimičnu maglu, uglavnom po gorskim kotlinama pri tlu i slab mraz.

U srijedu toplije i opet oblačnije, uz južinu i povremenu mjestimičnu kišu, lokalno i obilniju, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a u četvrtak na sjevernom Jadranu ponovno bura, često jaka, mjestimice i s olujnim udarima.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Stabilan ponedjeljak

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Ponedjeljak će na istoku Hrvatske proteći sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Vjetar slab, još ujutro u Podunavlju umjeren sjeverozapadni. Jutro svježije, od 4 do 7 °C, a danju temperatura oko 16 °C.

Sunčano će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj, pa će temperatura porasti na 14 do 16 °C. Zbog izostanka vjetra, jutro će biti hladnije, od 2 do 5 °C. Mjestimice će nastati i magla, a moguć je i slab mraz.

Mraza i magla još su vjerojatniji po kotlinama Gorske Hrvatske, gdje će biti još hladnije, od 1 do 3 °C. Na sjevernom Jadranu ujutro od 10 do 14 °C te umjerena i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima. Sredinom dana oslabjet će i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, pa će temperatura zraka porasti na vrijednosti od 12 do 14 °C u gorju te na obali od 17 do 21 °C.

Sunčano će ponedjeljak proteći i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Još će u prvom dijelu dana puhati umjerena do jaka bura, poslijepodne sjeverozapadni vjetar, uz obalu i slabiji jugozapadni. Temperatura ujutro od 12 do 16 °C, u unutrašnjosti i samo oko 6 °C, a danju od 19 do 22 °C.

I na pretežnom sunčanom jugu Hrvatske će dan početi s umjerenom i jakom burom. Do sredine dana oslabjet će i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. More većinom malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 13 od 16 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C, a dnevna od 20 do 22 °C.”

U nastavku tjedna promjenjivo

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

U utorak na kopnu stabilno te većinom sunčano. Jutro prohladno, ponegdje s maglom i slabim mrazom. Od srijede pretežno oblačno povremeno s kišom, ponegdje opet obilnom, te u obliku pljuskova s grmljavinom. Najprije će zapuhati jugozapadnjak, u četvrtak sjeverni vjetar.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Od srijede i na Jadranu nestabilno s često obilnom kišom pa i u obliku izraženim pljuskova s grmljavinom. Umjereno i jako jugo, u četvrtak će slabjeti i na sjeveru okrenuti na buru. U utorak slabiji vjetar, u Dalmaciji pretežno sunčano, dok će na sjeverni dio već polako pristizati oblaci.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza koja njezina kolegica iz DHMZ-a Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća” – ponedjeljkom na HTV2 oko 17:45 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Preuzmi besplatan espresso – Međunarodni dan kafe proslavi šoljicom Drive Cafe espressa

Buđenje uz kafu važan je dio jutarnje rutine većine ljudi. Kafa nas prati tokom čitavog…

7 minuta ago

Kapelo hvali tri aspekta Vlahovićeve igre

Dušan Vlahović nikoga ne ostavlja ravnodušnim u italijanskoj fudbalskoj javnosti. Kada tokom proteklih mjesec dana…

38 minuta ago

Velika materijalna šteta nakon nevremena u Obrovcu i Novigradu

Nakon što je obilna kiša potopila mjesta uz Novigradsko more, posebno Novigrad i Meku Dragu,…

46 minuta ago

Srpski fudbaler izgubio bitku s opakom bolešću

Nekadašnji fudbaler Javora Nikola Vujović preminuo je u 33. godini, saopštio je danas klub iz…

3 sata ago

Telefoni će moći da mjere krvni pritisak

Visoki krvni pritisak povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput moždanog udara i infarkta miokarda,…

4 sata ago