in

Assange: Priznao sam krivnju za bavljenje novinarstvom

Assange: Priznao sam krivnju za bavljenje novinarstvom
Slatka-Tajna.Eu
Assange: Priznao sam krivnju za bavljenje novinarstvom

Julian Assange

Foto: Stephane Mahe / Reuters

Julian Assange, osnivač medijske grupacije WikiLeaks, rekao je u utorak europskim zastupnicima da je priznanje krivnje za špijunažu, optužbe koju je protiv njega podnio SAD, bilo potrebno jer su se pravni i politički napori za zaštitu njegove slobode pokazali nedovoljni.

Assange se danas obratio Odboru za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) u Strasbourgu.

– Priznao sam krivnju za bavljenjem novinarstvom. U konačnici sam izabrao slobodu umjesto neostvarive pravde, rekao je 53-godišnji Assange u svom prvom javnom obraćanju od kada je pušten iz zatvora.

Bio je optužen za primanje i objavljivanje stotina tisuća dokumenata koji su uključivali pojedinosti o zlodjelima američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Vratio se u Australiju u lipnju nakon što je postigao dogovor koji mu je osigurao slobodu, ali ga je prisilio da prizna krivnju za kršenje zakona Sjedinjenih Država o špijunaži, čime je okončana pravna saga duga 14 godina.

Izvješće: Assange politički zatvorenik

PACE je objavio izvješće o njegovom slučaju koje je zaključilo da je Assange bio politički zatvorenik te je pozvao Veliku Britaniju da istraži je li bio izložen nehumanom postupanju.

– Želim biti jasan: nisam danas slobodan jer je sustav funkcionirao nego zato što sam nakon više godina priznao krivnju za novinarstvo, jer sam tražio informacije i jer sam informirao javnost o tim informacijama, istaknuo je Assange.

Također je dodao da je za njega pravda zauvijek zaključana jer je američka vlada inzistirala da ne može uložiti tužbu na Europskom sudu za ljudska prava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Zbog toga je toliko važno da (…) institucije koje stvaraju norme poput PACE-a djeluju kako bi jasno dale do znanja da se ono što se meni dogodilo ne bi trebalo dogoditi drugima, rekao je.

– Svi se obvežimo da ćemo učiniti svoj dio kako bismo osigurali da svjetlo slobode nikada ne izblijedi, da se potraga za istinom nastavi i da interesi nekolicine ne ušutkaju glasove većine, dodao je.

“Sloboda govora je na mračnom raskrižju”

Assange je također rekao da je tranzicija iz pritvora u zatvoru maksimalne sigurnosti do govorenja pred odborom velika i duboka, ali da je iskustvo izolacije u maloj ćeliji teško prenijeti.

– To vam oduzima osjećaj sebe samog. Još nisam sasvim sposoban govoriti o onom što sam iskusio. Ono što se dogodilo meni, ne smije se nikom drugom dogoditi, poručio je Assange i zahvalio svima koji su se zalagali za njegovo oslobađanje.

– Sloboda govora i sve što iz nje proizlazi je na mračnom raskrižju, upozorio je.

Assange je 14 proteklih godina proveo skrivajući se u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, a potom u zatvoru maksimalne sigurnosti u Belmarshu, nedaleko od Londona.

Američke vlasti tvrde da su njegove objave bile nepromišljene, da su naštetile nacionalnoj sigurnosti i ugrozile živote agenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Torta od šargarepe je najveći trend ove jeseni

Torta od šargarepe je najveći trend ove jeseni

Andres Inijesta odlazi u penziju

Andres Inijesta odlazi u penziju