in

Zbog obilne kiše prijeti opasnost od bujičnih poplava

Zbog obilne kiše prijeti opasnost od bujičnih poplava
Slatka-Tajna.Eu
Zbog obilne kiše prijeti opasnost od bujičnih poplava

Rijeka

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Obilna kiša pogodila je noćas područje Gorskog kotara. Zbog visine vodostaja Kupe, uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplava na branjenom području Mali sliv. 

Vodostaj je trenutačno u opadanju, no s obzirom na to da su za poslijepodne najavljene nove oborine, ponovno se očekuje rast Kupe.

Zasad se jedino izlila na lokalnoj cesti kod sela Blaževci pokraj Vrbovskog, što se ondje događa za svake veće kiše. Mještani se pribojavaju najavljenih oborina i rasta rijeke.

Najviša razina upozorenja, crveno koje označava izuzetno opasno vrijeme, na snazi je za područje Istre, Kvarnera, riječke i Gospićke regije, i to zbog grmljavinskog nevremena, obilne kiše i orkanskih udara bure podno Velebita.

I ostatak je Hrvatske, osim na krajnjem istoku, pod meteoalarmom. Dalmacija zbog jakih udara juga, dok je u Zagrebačkoj i Karlovačkoj regiji na snazi zbog obilne kiše.

Nevrijeme u Rijeci

Nevrijeme sinoć i u Rijeci. Obilna kiša izazvala je brojne probleme u prometu.

Voda je podizala šahtove, vozači su se probijali kroz potopljene ulice i zaobilazili zaustavljena vozila.

Bujice su tekle cestama, nogostupima i stubama, a voda je ušla i u ugostiteljski objekt u središtu grada. Jutros se vrijeme smirilo.

Istarski vatrogsci saniraju štetu nakon obilne kiše

Na većem dijelu središnje i sjeverne Istre pale su značajne količine kiše, u rasponu od 40 do čak 120 mm, koliko su izmjerile meteo postaje u okolici Vižinade.

Ovolika količina kiše u kratkom vremenskom razdoblju prouzročila je bujične poplave na nekim lokacijama poput Novigrada i Svetog Lovreća te uzrokovala probleme u prometu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca u posljednja 24 sata istarski vatrogasci imali su ukupno 21 intervenciju od toga devet na ispumpavanju vode iz prostora na Poreštini te tri na području Umaga.

Osim toga vatrogasci su intervenirali na uklanjanju stabala na prometnici Livade-Buzet i kod Istarskih Toplica.

– Situacija na terenu je trenutno pod kontrolom, nema većih problema niti novih dojava a sve su naše službe, kao i uvijek, u stanju pripavnosti, poručio je Kozlevac.

Opasnost od bujičnih poplava

U četvrtak pretežno oblačno s kišom, mjestimice obilnom, osobito na Jadranu i krajevima uz njega gdje su mogući i lokalno jači pljuskovi s grmljavinom.

Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar, na sjevernom dijelu i bura u jačanju na jaku, podno Velebita i olujnu s orkanskim udarima.

Temperatura zraka na kopnu između 10 i 15, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 14 do 18, a uz dalmatinsku obalu od 18 do 23 Celzijeva stupnja.

Zbog ozbiljnosti vremenske situacije, posebice do petka, te gotovo sigurno obilnih oborina, lokalno mogućih i bujica i podizanja vodostaja, stručnjaci DHMZ-a objavili su i posebno priopćenje.

Zbog porasta vodostaja u nižim dijelovima slijevova rijeka očekuje se proglašenje mjera obrane od poplava.

Zbog obilnijih oborina moguće zadržavanje vode na kolniku

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, zbog obilnijih oborina moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8), izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Povećana je gustoća prometa uz povremene zastoje: na autocesti A2 Zagreb-Macelj na čvoru Zagreb zapad u smjeru Zagreba; na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Zagreb zapad i Lučko u smjeru Lipovca; na državnoj cesti DC1 Solin-Klis u oba smjera; na Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima Splitu iz smjera Solina i Podstrane.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je katamaranska linija 9308 Rijeka-Cres-Mali Lošinj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ovakvu slatku pogaču ne možete pronaći u pekari

Ovakvu slatku pogaču ne možete pronaći u pekari

Mijatović bez milosti prema svom Realu

Mijatović bez milosti prema svom Realu