Categories: Novosti

Izmjene Zakona o strancima omogućit će uređenije tržište rada

Koliko nam je stranih radnika potrebno?

Foto: Otvoreno / HRT

Zbog sve većih potreba za radnom snagom Vlada je predložila izmjene Zakona o strancima. O novom zakonu i potrebi za stranim radnicima govorilo se u emisiji Otvoreno.

U izmjenu zakona krenulo se zbog velikog porasta potrebe za radnom snagom.

– Ovo će biti najveće promjene nakon ukidanja kvotnog sustava u siječnju 2021. One idu u smjeru sigurnosti, predvidljivosti i administrativnog rasterećenja, rekao je državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš

Najbitnija izmjenama je da radne dozvole traju tri godine, što će uvelike olakšati administraciju i radnicima osigurati razdoblje za prilagodbu, istaknuo je.

Izmjenama zakona predviđeno je i uvođenje “crne liste”.

– Ako poslodavac nije prijavio radnika na obvezno osiguranje, tada ide na “crnu listu” i šest godina neće moći uvoziti radnu snagu, rekao je Vidiš.

Želimo da tržište bude još uređenije, da znamo tko dolazi u Hrvatsku, ali i da smo odgovorni prema tim ljudima, da znaju da smo ozbiljno tržište rada.

Ivan Vidiš

Zakon je Vlada uputila Hrvatskom saboru, a očekuje se da će na snagu stupiti 1. siječnja 2025.

– Procjenjujemo da će nam BDP rasti otprilike 3 posto na godišnjoj razini, to podrazumijeva otprilike 20.000 – 25.000 novih radnih mjesta, navodi Vidiš.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je izmjene zakona o strancima, posebno one koje idu u smjeru olakšavanja procesa zapošljavanja stranih radnika, navela je direktorica granskih udruga u HUP-u Jasminka Martinović.

Ona smatra da je pored izmjena Zakona o strancima nužno definirati i jasnu migracijsku politiku i strategiju koja će definirati ključne odrednice integracije stranih radnika.

– Mi ćemo svakako imati rast broja stranih radnika, ali izmjenama i dopunama Zakona o strancima imat ćemo predvidljiviju situaciju, rekao je Vidiš i dodao da raste udio radnih dozvola koje se produžuju. 

Sever: Plaćamo danak zbog krive politike

– Posljednjih nekoliko godina plaćamo danak jednoj potpuno krivoj politici koja je krenula još 90-ih godina, a to je da smo imali nisko plaćene i obespravljene radnike, smatra Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati).

Upozoravali smo sa sindikalne strane dugi niz godina da će se događati “istiskivanje” domaće radne snage prema van, radi toga što se u većini slučajeva u Hrvatskoj ne može dostojno živjeti od plaće, kaže Sever.

– Kad gledamo strukturu stranih radnika, u većini slučajeva to su radnici koji su došli na poslove koji imaju nižu dodanu vrijednost. Gotovo u pravilu to su poslovi s minimalnom plaćom, ali ne treba se tome čuditi, jer netko tko u Nepalu ima plaću 130 – 140 eura i kad dođe u Hrvatsku na minimalnu plaću bruto 840 eura, to je za njega mnogo, rekao je Sever i naglasio da naši ljudi, posebice mladi često odlaze jer u Hrvatskoj nemaju uvjeta za stvoriti vlastiti dom i zasnovati obitelj i na njihovo mjesto dolaze strani radnici.

– Nije dovoljno samo poslodavcima osigurati radnu snagu, trebamo i društvo pripremiti da ta radna snaga bude dobro uklopljena, a da pritom naša radna snaga ne trpi i ne bude istiskivana van radi toga što su stranci povoljniji, kaže Sever.

Cijelu emisiju možete pogledati u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Podrška UPFBiH općinama pogođenim nepogodama

Udruženje poslodavaca u FBiH stavlja se na raspolaganje I Vladi FBiH, vlastima na lokalnom nivou…

49 minuta ago

Kako gazirana pića djeluju na menstrualne bolove

Gazirana pića mogu da budu jedan od mnogih pokretača menstrualnih grčeva, navodi se u novoj…

1 sat ago

De la Fuente objavio spisak za Dansku i Srbiju

MADRID - Selektor Španije Luis de la Fuente objavio je danas spisak od 25 fudbalera…

1 sat ago

Ljudske žrtve u poplavama na jugu BiH

Jako nevrijeme pogodilo je BiH, poplavilo je nekoliko gradova u središnjem i južnom dijelu zemlje,…

2 sata ago

Borac sprema poklone za vjerne navijače

Istorijska noć u Banjaluci završena je sjajnim podvigom Borca koji je remizirao 1:1 sa Panatinaikosom…

3 sata ago

Izraelski napad presjekao cestu kojom se bježalo iz Libanona

Izrael je i tijekom noći nastavio sa zračnim napadima na ciljeve Hezbolaha u Libanonu. U…

4 sata ago