Categories: Novosti

Predsjednik Milanović pratio vojnu vježbu OS RH “HARPUN 24”

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Foto: Izvor: / Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović pratio je vojnu vježbu hrvatskih Oružanih snaga “HARPUN 24”. Održana je na pomorskom vojnom poligonu “Žirje” na području srednjeg Jadrana. Počela je 1. listopada i trajala tri dana. 

Predsjednik Zoran Milanović pratio je vojnu vježbu s obalnog ophodnog broda “Omiš” zajedno s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnikom Tihomirom Kundidom i zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice komodorom Damirom Dojkićem.

Vojna vježba “HARPUN 24” provodi se prema godišnjem planu obuka i vježbi Oružanih snaga Republike Hrvatske, a cilj joj je uvježbavanje i osposobljavanje svih sudjelujućih snaga u provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno operativno djelovanje.

Tijekom vojne vježbe izvođene su brojne složene vojne operacije, uključujući topnička gađanja ciljeva na moru i u zraku, operacije pomorskog presretanja, traganje i spašavanje te vježbe elektroničkog ratovanja.

Uz Hrvatsku ratnu mornaricu, koja je bila nositelj vježbe, u vojnoj vježbi “HARPUN 24” sudjelovale su i snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva specijalnih snaga te druge postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Foto: Izvor: / Tomislav Bušljeta

Nakon završetka vojne vježbe predsjednik Milanović čestitao je svim vojnicima, dočasnicima i časnicima OS RH na uspješno izvršenoj zadaći, a izravno se obratio pripadnicima HRM-a koji su na brodovima sudjelovali u vojnoj vježbi:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Hrvatski mornari, zapovjednici brodova, čestitam na uspješno izvršenoj zadaći u malo težim uvjetima. Želim vam puno sreće, uspjeha u radu i zdravlja vama i vašim obiteljima. Čuvajte hrvatsko more.

– Trodnevna vojna vježba “HARPUN 24” održana je prema godišnjem planu, u okviru odobrenih financijskih sredstava, u predviđenom terminu početkom listopada u vodama srednjeg Jadrana. Dakle, vojna vježba je održana kako to treba i biti, u punom opsegu i u suradnji svih grana hrvatskih Oružanih snaga. Vojne vježbe moraju se održavati i ja ću u okviru svojih ovlasti uvijek osigurati njihovo nesmetano i redovito održavanje. Ova je vježba pokazala kako aktivnosti Oružanih snaga moraju biti planirane, osmišljene i pripremljene. Jer samo takve vojne vježbe ostvaruju svoj cilj, a to je pripremiti i dokazati spremnost Oružanih snaga za obranu domovine, rekao je predsjednik Milanović nakon današnje vojne vježbe.

Na vježbi je sudjelovalo 500 pripadnika OSRH s brodovima Flote HRM-a

Na vježbi je sudjelovalo 500 pripadnika OSRH, brodovi Flote HRM-a, Vod Protuminskih ronitelja Flote HRM, brodovi Obalne straže RH, desantne snage Satnije MDP-a, Bojna OMiN, PB Split i Središte za obuku HRM-a.

Uz Zapovjedništvo i postrojbe HRM-a, u vježbi sudjeluje dio snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga i Obavještajne pukovnije, dok su potporu provedbi vježbovnih aktivnosti pružile snage Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu i Zapovjedništva za kibernetički prostor.

Tijekom provedbe vježbe svi brodovi Flote HRM-a i Obalne straže RH izvršili su gađanje ciljeva u zraku i na moru, nakon čega se pristupilo provedbi pomorskog desanta. 

Pomorski desant je započeo topničkim udarima s raketnih topovnjača, nakon čega je uslijedio pomorski i zračni desant. 

Zračni desant su provele snage HRZ-a (UH-60 Black Hawk) s pripadnicima ZSS-a koji su neutralizacijom ciljeva visoke vrijednosti pružili potporu provedbi desanta s brodova HRM-a. 

Pripremu desantne prostorije proveli su pripadnici protuminskih ronitelja pretraživanjem i neutralizacijom minskih zapreka. 

Potporu provedbi desanta pružili su i pripadnici ZSS-a korištenje brzih RIB brodica te predstavnici Obavještajne pukovnije korištenjem besposadne letjelice za pozitivnu identifikaciju ciljeva.

U vježbi su se koristili različiti kalibri naoružanja od 57, 40, 30, 23, 20 mm preko 12.7 mm pa sve do pješačkog naoružanja od 5.56 mm.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Podrška UPFBiH općinama pogođenim nepogodama

Udruženje poslodavaca u FBiH stavlja se na raspolaganje I Vladi FBiH, vlastima na lokalnom nivou…

54 minute ago

Kako gazirana pića djeluju na menstrualne bolove

Gazirana pića mogu da budu jedan od mnogih pokretača menstrualnih grčeva, navodi se u novoj…

1 sat ago

De la Fuente objavio spisak za Dansku i Srbiju

MADRID - Selektor Španije Luis de la Fuente objavio je danas spisak od 25 fudbalera…

2 sata ago

Ljudske žrtve u poplavama na jugu BiH

Jako nevrijeme pogodilo je BiH, poplavilo je nekoliko gradova u središnjem i južnom dijelu zemlje,…

2 sata ago

Borac sprema poklone za vjerne navijače

Istorijska noć u Banjaluci završena je sjajnim podvigom Borca koji je remizirao 1:1 sa Panatinaikosom…

4 sata ago

Izraelski napad presjekao cestu kojom se bježalo iz Libanona

Izrael je i tijekom noći nastavio sa zračnim napadima na ciljeve Hezbolaha u Libanonu. U…

4 sata ago