Categories: Novosti

Sindikat pomoraca traži od međunarodnih institucija pregled Jadrolinijinih brodova

Brod u sastavu flote Jadrolinije

Foto: Harald Dostal / IMAGO/PIXSELL

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) zatražio je od međunarodnih institucija pregled Jadrolinijinih brodova budući da još nisu dobili od domaćih institucija izvješće o rezultatima istrage nakon pogibije tri mornara na trajektu Lastovo, 11. kolovoza.

Reakcije međunarodnih institucija sindikat je zatražio jer ni nakon gotovo dva mjeseca nema izvješća DORH-a, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu kao ni Ministarstva mora prometa i infrastrukture o rezultatima istrage.

Tijekom “zatišja”, po tumačenju Sindikata, ponovno su lansirane teze o isključivoj krivici posade trajekta Lastovo za tragediju, što Sindikat smatra nedopustivim i sramotnim jer kompanija nije omogućila niti minimalni sustav kontrole i sigurnosti pri izvođenju rizičnih radova.

Prvi korak je, kažu u sindikatu zamolba PSC-ovoj inspekciji u Anconi za provjerom usklađenosti s Međunarodnom konvencijom za zaštitu života na moru i međunarodnim pravilima o standardima upravljanja vođenja broda i sprječavanja onečišćenja mora, što uključuje pregled brodske opreme i sustava s naglaskom na moguće rizične sustave te provedbu sustava održavanja i popravka, priopćio je sindikat.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







SPH navodi da je o poduzetim koracima obavijestio resorno Ministarstvo, a ministar je, kako su dodali očekivano o tome hitno obavijestio Upravu Jadrolinije i reprezentativni sindikat pa su krenule uobičajene teze da Sindikat pomoraca Hrvatske pokušava srušiti Jadroliniju.

– Za Sindikat pomoraca Hrvatske pojam Jadrolinija nije trenutni, dokazano nesposobni predsjednik Uprave i njegovi sateliti već je Jadrolinija najveća i najvažnija hrvatska brodarska kuća koja zapošljava više od 1300 pomoraca i 500 radnika, poručio je sindikat.

Jadrolinija, naglasili su, mora postavljati visoke standarde sigurnosti pomoraca, putnika i brodova te na takav način zaštititi hrvatsku kabotažu od jeftine i nekvalitetne konkurencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Borac sprema poklone za vjerne navijače

Istorijska noć u Banjaluci završena je sjajnim podvigom Borca koji je remizirao 1:1 sa Panatinaikosom…

2 sata ago

Izraelski napad presjekao cestu kojom se bježalo iz Libanona

Izrael je i tijekom noći nastavio sa zračnim napadima na ciljeve Hezbolaha u Libanonu. U…

2 sata ago

Žene koje varaju najčešće izgovaraju ove tri rečenice

Prevara nije nešto niti prijatno niti lijepo ni u kom odnosu. Ako niste zadovoljni trenutnim…

4 sata ago

Bešiktaš bez navijača u Lionu

​Navijačima turskog fudbalskog kluba Bešiktaš biće zabranjeno prisustvo u Lionu na utakmici Lige Evrope protiv…

4 sata ago

‘SB’ NA LICU MJESTA / ZASTRAŠUJUĆE SNIMKE DRONOM: Apokaliptični prizori iz Srednje Bosne, potraga za nestalim, nema struje, prekinute putne komunikacije…

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/sb_dron_11.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/sb_dron_11.jpg","caption":"Foto: SLOBODNA BOSNA","bg":"7c7976"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/dronnn_sb.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/dronnn_sb.jpg","caption":"","bg":"8f8d89"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kis_slobodna_b.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kis_slobodna_b.jpg","caption":"Foto: SLOBODNA BOSNA","bg":"292d2c"}] Velika količina oborina pala je na kiseljačkom i kreševskom području.…

4 sata ago