Categories: Lifestyle

Sokovi koji jačaju imuni sistem

Sokovi za jačanje imunološkog sistema dobri su za poboljšanje zdravlja. Pročitajte kojim sokovima možete to postići .

U današnje vrijeme, održavanje zdravlja je važnije nego ikad, a prirodni sokovi i smoothieji mogu biti ključni saveznici u jačanju imunološkog sistema. Kroz kombinaciju svježeg voća i povrća, ovi napitci pružaju tijelu potrebne nutrijente koji mu pomažu da se bori protiv bolesti i infekcija. Bilo da želite započeti dan osvježavajuće ili se oporaviti od prehlade, odabir pravih sastojaka može napraviti razliku. U nastavku su predstavljeni neki od najzdravijih sokova koji će vam pomoći da podržite svoje zdravlje.

Pijenje sokova i smoothieja odličan je način za poboljšanje zdravlja i podršku imunološkom sistemu. Evo pet recepta bogatih hranljivim tvarima koji mogu pomoći u jačanju prirodnih odbrambenih mehanizama vašeg tijela.

Sokovi za jačanje imunološkog sistema: Pet prijedloga

Citrusni sok

Mješavina narandži i grejpfruta sadrži oko 60% dnevne vrijednosti vitamina C u samo jednoj šoljici. Ovaj vitamin ima antioksidativna svojstva koja štite vaše ćelije i podržavaju imunološki sistem. Visoke doze vitamina C mogu ublažiti simptome prehlade i ubrzati oporavak.

Značajni nutrijenti:

Vitamin C

Kalijum

Vitamin A

Vitamin B6

Folat

Zelena jabuka, šargarepa i narandža

Ova osvježavajuća kombinacija pruža odličnu dozu vitamina C, dok šargarepe doprinose beta karotenom, antioksidantom koji je ključan za zdrav imunološki odgovor. Kiselost zelenih jabuka uravnotežuje slatkoću šargarepa i narandži.

Značajni nutrijenti:

Vitamin A

Vitamin C

Vitamin B6

Folat

Cvekla, šargarepa, đumbir i jabuka

Ovaj pojačavajući sok kombinira tri korijenasta povrća koja pomažu imunološkom sistemu i pružaju hranljive tvari koje smanjuju upalu. Đumbir je posebno koristan zbog svojih antiinflamatornih svojstava.

Značajni nutrijenti:

Vitamin A

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Vitamin C

Vitamin B6

Folat

Sok od paradajza

Svježi sok od paradajza bogat je folatom (vitamin B9) koji pomaže u podršci imunološkom sistemu. Priprema sok kod kuće osigurava da ne sadrži dodatne sastojke.

Značajni nutrijenti:

Folat

Magnezijum

Vitamin A

Vitamin C

Jagoda i kivi

Jagode i kiwi su savršeni za sok ili smoothie bogat vitaminom C. Ovaj recept uključuje i mlijeko koje je dobar izvor proteina i vitamina D, koji smanjuje rizik od respiratornih infekcija.

Značajni nutrijenti:

Vitamin C

Kalcijum

Vitamin D

Vitamin B6

Uzimanje ovih sokova i smoothieja može biti ukusna strategija za jačanje zdravlja. Pored toga, važno je prakticirati dobru higijenu, ostati hidriran, kvalitetno spavati, smanjiti stres i redovno vježbati.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Crvena zvezda od velikog minusa do pobjede na startu Evrolige

Crvena zvezda Meridianbet je u okviru 1. kola Evrolige kao gost savladala Pariz sa 80:77.…

2 sata ago

Zrakoplov prisilno, ali sigurno sletio u zadarsku zračnu luku

Zrakoplov Braathens Airbus A319, ilustracijaFoto: Pavel1964 / ShutterstockU Zračnu luku Zadar je oko 17.30 prisilno,…

2 sata ago

DRIVE 2024: Najveći HR događaj u BiH okupio preko 400 učesnika

Ovaj prestižni događaj koji organizuje Kolektiv/MojPosao.ba, privukao je vodeće stručnjake iz oblasti ljudskih resursa, menadžmenta…

2 sata ago

Siner: Nije mi lako

Italijanski teniser Janik Siner izjavio je u Šangaju da je uvjeren da će se njegov…

4 sata ago

NEMAJU NI STIDA NI OBRAZA: Laburistička stranka zločinca Fikreta Abdića nastavlja predizborni skup uprkos katastrofalnim poplavama

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/461988181_940069801487535_3542673110321507330_n.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/461988181_940069801487535_3542673110321507330_n.jpg","caption":"","bg":"655e5c"}] Dok cijela Bosna i Hercegovina tuguje zbog velikih poplava koje su pogodile Jablanicu i…

4 sata ago