in

Dvojica kandidata za načelnike u BiH, optuženi za korupciju, osvojili najviše glasova

Dvojica kandidata za načelnike u BiH, optuženi za korupciju, osvojili najviše glasova
Slatka-Tajna.Eu
Dvojica kandidata za načelnike u BiH, optuženi za korupciju, osvojili najviše glasova

Ibro Berilo, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Trnovo, osvojio je 1.312 glasova, dok je njegov protivkandidat Bajro Lindov iz Socijaldemookratske partije (SDP) osvojio 384 glasa, podaci su koje je objavio SDA u nedjelju navečer 6. oktobra, nakon što su zatvorena birališta na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Berilo, aktuelni načelnik Općine Trnovo predizbornu kampanju vodio je iz pritvora, gdje se nalazi zbog zloupotrebe položaja.

Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor Berilu, Nađi Milišić i Adisu Mulaosmanović, početkom septembra, za još dva mjeseca.

Oni su osumnjičeni za korupciju i pranje novca u vezi s gradnjom na Bjelašnici, saopštiilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo 5. septembra.

Uhapšeni su 5. augusta u policijskoj akciji, a kantonalno Tužilaštvo je navelo da se “radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca”.

Pritvor im je produžen na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti kaznneo djelo.

U ovom predmetu osumnjičeni su i Nermin Demirović, bivši direktor preduzeća “Sarajevo-šume”, kome je 26. augusta određen jednomjesečni pritvor.

Četvrtoj osumnjičenoj, Editi Džigal, određene su mjere koje podrazumijevaju zabranu približavanja poslovnom objektu koji je predmet istrage i komunikaciju s osumnjičenima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Hapšenju, u okviru akcije “Incitat”, prethodili su pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo objavio je u septembru 2022. kartu na kojoj su ucrtana mjesta, većinom na Bjelašnici, na kojima je šuma bespravno posječena radi gradnje stambenih i drugih objekata.

Iz tog ureda su u decembru 2022. za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su podnijeli više krivičnih prijava prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje na Bjelašnici.

I Strahinja Bašević, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika za načelnika Sokoca, koji se do početka predizborne kampanje nalazio u pritvoru zbog sumnje u korupciju, vodi u izbornoj utrci, saopšteno je iz njegove matične stranke.

Baševiću je Okružni sud u Istočnom Sarajevu 29. avgusta odredio jednomjesečni pritvor, zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja kao direktor Šumskog gazdinstva “Romanija”.
Trenutno je Bašević poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema trenutno važećim zakonima, nema prepreka da Bašević bude izabran za načelnika Sokoca, opštine u sastavu Grada Istočno Sarajevo.

Pravosnažna zatvorska presuda duža od šest mjeseci je jedini način da kandidatu bude oduzet mandat, a za kampanju nema ograničenja.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“Orlice” i “osice” u humanoj misiji: Za poplavljene i Jelenu

“Orlice” i “osice” u humanoj misiji: Za poplavljene i Jelenu

Šest golova u Frankfurtu, Ajntraht u 94. minutu do boda protiv Bajerna

Šest golova u Frankfurtu, Ajntraht u 94. minutu do boda protiv Bajerna