Categories: Novosti

Lokalni izbori u BiH protječu bez poteškoća, odaziv kao i ranije

Lokalni izbori u BiH

Foto: Denis Kapetanović / PIXSELL

Glasanje na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini teče bez posebnih poteškoća, a odaziv birača na razini je na kakvoj je bio i u ranijim izbornim ciklusima, kazala je danas predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Irena Hadžiabdić.

Stotinu prigovora zbog kršenja izborne šutnje

– Generalno smatramo da proces teče na zadovoljavajući način, kazala je novinarima u Sarajevu Hadžiabdić.

Prema podacima koji su pristigli u sjedište SIP-a do 11 sati na glasačkim se mjestima pojavilo 14,12 posto registriranih birača, a tek neznatno veći odaziv bio je na lokalnim izborima 2020. godine kada je u tom razdoblju glasalo 14,8 birača.

Izbore nadzire ukupno 4 7347 domaćih i inozemnih promatrača i oni do sada nisu imali većih primjedbi na regularnost glasanja.

Policija je izvijestila o tek nekoliko slučajeva narušavanja javnog reda i verbalnih prijetnji na biralištima u Maglaju i okolici Sarajeva.

U SIP je stiglo i oko stotinu prigovora zbog kršenja izborne šutnje i to uglavnom na društvenim mrežama.

Hadžiabdić je kazala i kako su se pokazali uspješnima pilot projekti na kojima se testira uporaba novih tehnologija, a zabilježene su tek manje poteškoće.

Na 165 biračkih mjesta u tijeku je elektronska identifikacija birača otiskom prst,a a na 145 birališta testiraju se optički čitači popunjenih glasačkih listića.

Pokažu li se te metode učinkovitima cilj je na općim izborima 2026. takvom tehnologijom opremiti sva glasačka mjesta čime bi se onemogućile zloporabe identiteta, osiguralo ispravno brojanje glasova i spriječile manipulacije kakvih je bilo u dosadašnjim izbornim ciklusima.

Uz domaće političare, koji su redom izjavljivali kako očekuju pobjedu svojih kandidata, neka od glasačkih mjesta tijekom dana posjetio je i američki veleposlanik u BiH Michael Murphy pozvavši građane da u što većem broju iskoriste svoje glasačko pravo.

– Građani BiH sada imaju priliku odlučiti kakav će biti njihov utjecaj na politiku koja će se voditi u općinama u naredne četiri godine, kazao je Murphy nakon obilaska jednog glasačkog mjesta u Istočnom Sarajevu. 

Biračka mjesta u BiH otvorena na vrijeme, glasanje otkazano i u Fojnici

Najveći broj biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima se danas  glasa za lokalna tijela vlasti otvoren je na vrijeme a kašnjenja je bilo na manjem broju iz tehničkih razloga, potvrdili su u prijepodnevnim satima iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP).

Razlozi kašnjenja su uobičajeni kao i na ranijim izborima, a problemi su se pojavili uglavnom stoga što biračka mjesta nisu pravodobno pripremljena ili su članovi lokalnih biračkih odbora kasno stigli.

SIP je na izvanrednoj sjednici danas odlučio i o odgodi lokalnih izbora u cijeloj općini Fojnica zbog teškog stanja na terenu prouzročenog poplavama.

Jučer je donesena odluka o odgodi izbora u općinama Jablanica, Konjic, Kreševo i Kiseljak, koje su najteže pogođene bujičnim poplavama, dok su u Fojnici odgodu proglasili za tri biračka mjesta no to je sada prošireno na cijelu općinu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U svim tim mjestima izbore je po zakonu moguće organizirati najranije sedam, a najviše 30 dana od datuma održavanja izbora u drugim mjestima.

Sav birački materijal iz Fojnice danas ujutro je zapečaćen i vraćen u središnje skladište kod Sarajeva.

Zaprimljene prijave o neregularnostima na biračkim mjestima

Nevladina organizacija “Pod lupom” s 850 promatrača nadzire cjelokupni birački proces, a i podaci koje su oni prikupili potvrdili su kako je najveći broj birališta bio u funkciji od sedam sati.

Promatrači su izvijestili o manjim nepravilnostima odnosno kršenjima izbornog zakona poput nedostatka biračkog materijala. Sumnjaju da je u posljednji trenutak bilo “trgovine” odnosno iznenadne zamjene članova lokalnih biranih odbora što je, prema njihovim procjenama, otvorilo put infiltraciji članova političkih stranaka u te odbore koji su zaduženi i za prebrojavanje glasova.

Na tri biračka mjesta na kojima se testira nova tehnologija provjere identiteta birača i utvrđivanja rezultata glasanja bilo je kvarova te opreme.

Do 10 sati zaprimljeno je 59 prijava o neregularnostima na biračkim mjestima.

Na izborima sudjeluje 110 političkih stranaka, 58 koalicija te više od stotinu neovisnih kandidata

Na osmim po redu lokalnim izborima od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nešto više od 3,4 milijuna registriranih birača treba izabrati 3 200 gradskih i općinskih vijećnika te 143 gradonačelnika odnosno načelnika općina, za što se natječe više od 29 tisuća kandidata koliko ih je na različitim izbornim listama.

Na ovim lokalnim izborima sudjeluje 110 političkih stranaka, 58 koalicija te više od stotinu neovisnih kandidata.

Na nekima od biračkih mjesta ove će se godine testirati uporaba novih tehnoloških rješenja koja bi trebala smanjiti zloporabe pri glasanju i utvrđivanju rezultata izbora. Tako će na 165 od oko pet tisuća biračkih mjesta identitet birača biti provjeravan elektronski a ispunjeni glasački listići brojat će se skeniranjem.

Regularnost izbora nadzirat će više od 400 promatrača iz inozemstva.

Glasačka mjesta ostaju otvorena do 19 sati a prvi preliminarni rezultati očekuju se u kasnim večernjim satima.

Čović: Vjerujem da smo napravili dobar posao

– Vjerujem da smo napravili dobar posao u zadnje četiri godine, da to trebamo dignuti na jednu višu razinu. U svakom smislu treba biti najmoderniji grad u našem okruženju, najsigurniji i u razvojnom smislu, jednako tako napredan. A to nećemo moći ako nećemo na adekvatan način reagirati kroz Gradsko vijeće, pa time izborom našeg gradonačelnika. Vjerujem sam da Hrvatska demokratska zajednica kao politička opcija je odlično predvodila taj proces i da će još bolje nastaviti u naredne četiri godine, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– To znači moj glas za onoga za koga ja želim. Ne mora znači da će pobijediti, ali to znači moja volja, rekla je jedna građanka.

– Pa nadam se kao i svaki put da će biti bolji, dodala je druga.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Odložen Đokovićev meč u Šangaju

Srpski teniser Novak Đoković moraće da sačeka još jedan dan prije nego što nastupi na…

8 minuta ago

Koalicija ‘Pod lupom’ zabillježila više od 80 nepravilnosti na Lokalnim izborima u BiH

U Doboju glasalo 40 posto birača U Doboju je do 15 sati glasalo 40 posto…

17 minuta ago

Ko je najmisterioznija supruga fudbalera?

Legendarni ruski napadač Artem Džuba (36), od ovoga ljeta je član ekipe Akrona u koju…

2 sata ago

Teška povreda zvijezde Reala: Moraću na operaciju

MADRID - Fudbaler Reala Dani Karvahal izjavio je danas da će morati da bude podvrgnut…

4 sata ago

Jutro na biračkim mjestima u Sarajevu i Banjaluci

U Bosni i Hercegovini u nedjelju, 6. oktobra, otvorena su birališta za lokalne izbore. Izuzetak…

4 sata ago

Jokić demantovao prvog čovjeka NBA: “Prvi put čujem”

Najbolji košarkaš svijeta Nikola Jokić demantovao je komesara najjače košarkaške lige na svijetu Adama Silvera…

6 sati ago