in

State Department: Mirovne snage UN-a u Libanonu ne smiju biti dovedene u opasnost

State Department: Mirovne snage UN-a u Libanonu ne smiju biti dovedene u opasnost
Slatka-Tajna.Eu
State Department: Mirovne snage UN-a u Libanonu ne smiju biti dovedene u opasnost

Libanon

Foto: Aziz Taher / Reuters

Sjedinjene Države ne žele da mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu budu dovedene u opasnost na bilo koji način, uključujući napade od strane Izraela, priopćio je u ponedjeljak State Department, dodajući da misija igra važnu ulogu u uspostavi sigurnosti u zemlji.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller također je rekao da SAD ocjenjuje da su izraelske kopnene operacije u Libanonu do sada i dalje ograničene iako se činilo da su izraelske snage spremne proširiti kopnene napade na južni Libanon na godišnjicu rata u Gazi.

Dodao je da je Washington jasno dao do znanja Izraelu da želi da se cestam do zračne luke u Bejrutu i dalje može prometovati.

UN-ove privremene snage u Libanonu (UNIFIL) rekle su u priopćenju od nedjelje da su duboko zabrinute “nedavnim aktivnostima” Izraela u blizini položaja misije unutar Libanona.

– Ne želimo vidjeti snage UNIFIL-a dovedene u opasnost na bilo koji način. One igraju važnu ulogu u uspostavi sigurnosti u Libanonu, rekao je Miller novinarima u ponedjeljak.

Vijeće sigurnosti ovlastilo je misiju da pomogne libanonskoj vojsci u održavanju područja slobodnim od oružja i naoružanog osoblja osim onih libanonske države. To je izazvalo napetosti s od Irana podržanim Hezbolahom, a koji kontrolira južni Libanon.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Izraelska vojska zatražila je od UN-ovih mirovnih snaga prošli tjedan da se pripreme za premještanje više od pet kilometara od granice između Izraela i Libanona, poznate kao Plava linija, što je prije moguće, prenosi Reuters.

U četvrtak je UN-ov šef mirovnih snaga rekao da ostaju na mjestu i osiguravaju jedinu komunikacijsku vezu između vojski zemalja. Žarište rata sve se više pomiče sjeverno u Libanon gdje izraelske snage izmjenjuju vatru s Hezbolahom otkako je skupina koju podupire Iran lansirala projektile u znak podrške Hamasu u listopadu prošle godine.

Hezbolah je naredio borcima da ne gađaju izraelske snage u blizini UN-ovih baza mirovnih snaga u libanonskom pograničnom gradu Maroun al-Ras, izjavio je jedan od zapovjednika te skupine za libanonsku televiziju Al Mayadeen.

U priopćenju je skupina optužila Izrael da koristi mirovne snage kao živi štit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zlatko Dalić sedam godina za kormilom “vatrenih”

Zlatko Dalić sedam godina za kormilom “vatrenih”

Zvezda bi mogla da ostane bez Silasa već na zimu

Zvezda bi mogla da ostane bez Silasa već na zimu