Categories: Novosti

State Department: Mirovne snage UN-a u Libanonu ne smiju biti dovedene u opasnost

Libanon

Foto: Aziz Taher / Reuters

Sjedinjene Države ne žele da mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanonu budu dovedene u opasnost na bilo koji način, uključujući napade od strane Izraela, priopćio je u ponedjeljak State Department, dodajući da misija igra važnu ulogu u uspostavi sigurnosti u zemlji.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller također je rekao da SAD ocjenjuje da su izraelske kopnene operacije u Libanonu do sada i dalje ograničene iako se činilo da su izraelske snage spremne proširiti kopnene napade na južni Libanon na godišnjicu rata u Gazi.

Dodao je da je Washington jasno dao do znanja Izraelu da želi da se cestam do zračne luke u Bejrutu i dalje može prometovati.

UN-ove privremene snage u Libanonu (UNIFIL) rekle su u priopćenju od nedjelje da su duboko zabrinute “nedavnim aktivnostima” Izraela u blizini položaja misije unutar Libanona.

– Ne želimo vidjeti snage UNIFIL-a dovedene u opasnost na bilo koji način. One igraju važnu ulogu u uspostavi sigurnosti u Libanonu, rekao je Miller novinarima u ponedjeljak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Vijeće sigurnosti ovlastilo je misiju da pomogne libanonskoj vojsci u održavanju područja slobodnim od oružja i naoružanog osoblja osim onih libanonske države. To je izazvalo napetosti s od Irana podržanim Hezbolahom, a koji kontrolira južni Libanon.

Izraelska vojska zatražila je od UN-ovih mirovnih snaga prošli tjedan da se pripreme za premještanje više od pet kilometara od granice između Izraela i Libanona, poznate kao Plava linija, što je prije moguće, prenosi Reuters.

U četvrtak je UN-ov šef mirovnih snaga rekao da ostaju na mjestu i osiguravaju jedinu komunikacijsku vezu između vojski zemalja. Žarište rata sve se više pomiče sjeverno u Libanon gdje izraelske snage izmjenjuju vatru s Hezbolahom otkako je skupina koju podupire Iran lansirala projektile u znak podrške Hamasu u listopadu prošle godine.

Hezbolah je naredio borcima da ne gađaju izraelske snage u blizini UN-ovih baza mirovnih snaga u libanonskom pograničnom gradu Maroun al-Ras, izjavio je jedan od zapovjednika te skupine za libanonsku televiziju Al Mayadeen.

U priopćenju je skupina optužila Izrael da koristi mirovne snage kao živi štit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Zvezda bi mogla da ostane bez Silasa već na zimu

Stigao je u foto-finišu kao kapitalac, nego ko će praviti razliku u Ligi šampiona i…

2 sata ago

Zlatko Dalić sedam godina za kormilom “vatrenih”

Zvižduci su parali nebo nad Rujevicom. Hrvatska je u pretposljednjoj utakmici kvalifikacijskoga ciklusa osvojila mršav…

4 sata ago

ŽELJEZNICE FBiH OTKRIVAJU ZA ‘SB’: Uz kompletno ljudstvo i mehanizaciju sami nećemo moći riješiti ovaj problem, eksperti će morati predložiti rješenja, a šteta je… (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_6.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_6.jpg","caption":"(Foto: \u017dFBiH)","bg":"4a4a47"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_7.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_7.jpg","caption":"(Foto: \u017dFBiH)","bg":"6e6e64"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_9.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/slika_9.jpg","caption":"(Foto: \u017dFBiH)","bg":"686758"}] "Zbog elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila veći dio Bosne i…

4 sata ago

Zvezda i u Monaku bez Ivanića

Fudbaler Crvene zvezde Mirko Ivanić propustiće utakmicu trećeg kola Lige šampiona u kojoj će ''crveno-bijeli''…

6 sati ago

Koja je uloga kamenoloma u jablaničkoj tragediji?

Kamen po kamen i tako 23 godine. Toliko je trajalo iskopavanje dolomita u kamenolomu udaljenom…

6 sati ago