in

Formiran predmet o kamenolomu u Donjoj Jablanici nakon poplava i klizišta

Formiran predmet o kamenolomu u Donjoj Jablanici nakon poplava i klizišta
Slatka-Tajna.Eu
Formiran predmet o kamenolomu u Donjoj Jablanici nakon poplava i klizišta

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona formiralo je predmet u vezi kamenoloma u Donjoj Jablanici, saopštilo je u ponedjeljak Tužilaštvo ovog kantona.

Predmet je formiran dva dana nakon što je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić novinarima rekao da “šteta u ne bi bila tako velika niti bi bilo toliko žrtava da se nije obrušio kamenolom”, koji se nalazio na padini iznad ovog sela.

U katastrofalnim poplavama i klizištima koje su zahvatile područje Hercegovine i srednje Bosne, poginulo je najmanje 16 osoba.

Trenutno se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu devet ljudi vodi kao nestalo.

  • Više o posljedicama katastrofalnih poplava i klizišta u BiH pratite u blogu

Iz kantonalnog Tužilaštva navode da je formiran predmet, te imenovan tim tužilaca za rad na ovom slučaju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona pod nadzorom tužioca provjeravaju navode i informacije s ciljem utvrđivanja svih okolnosti pod kojima se dogodila ova tragedija, navodi Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istovremeno, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, nakon vanrednog zasjedanja vlade u ponedjeljak, izjavila je da “trenutno ne bi govorila o odgovornosti”, ali je potvrdila da kantonalna vlada nije izdala koncesiju za kamenolom.

“Mi nemamo evidentirane prihode od koncesijske naknade za taj kamenolom. Zadužila sam resorno ministarstvo da izvuče svu dostupnu dokumentaciju za tu kompaniju i da mi do kraja dana složi kompletan izvještaj, nakon čega ću moći dati više informacija. U okviru određivanja određenih odgovornosti to rade nadležne institucije”, poručila je Buhač.

Vlada Federacije BiH proglasila je “stanje prirodne nesreće” na području ovog entiteta nakon što su obilne padavine prouzrokovale odrone i klizišta u Hercegovini i srednjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak 4. oktobra.

Putna komunikacija na tom dijelu je i dalje blokirana, a ogromni nasipi kamenja i blata otežavaju pronalazak nestalih.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zvezda bi mogla da ostane bez Silasa već na zimu

Zvezda bi mogla da ostane bez Silasa već na zimu

Siti pronašao zamjenu za Rodrija u Španiji

Siti pronašao zamjenu za Rodrija u Španiji