in

Ostali su u Hrvatskoj i došli do vlastitog krova nad glavom

Ostali su u Hrvatskoj i došli do vlastitog krova nad glavom
Slatka-Tajna.Eu
Ostali su u Hrvatskoj i došli do vlastitog krova nad glavom

Priča o onima koji su ostali u Hrvatskoj i došli o vlastitog krova nad glavom

Foto: Labirint / HRT

Zbog malih plaća teško je mladim obiteljima riješiti stambeno pitanje te mnogi odlaze raditi u Njemačku, Irsku, Švedsku. Ipak, ovo je priča o onima koji su ostali u Hrvatskoj i našli način kako doći do vlastitog krova nad glavom.

Zagrepčani u Križevcima pronašli dom iz snova po povoljnoj cijeni

Kristina i Ivan Oleksa donijeli su veliku odluku – iz Zagreba su se preselili u Križevce kako bi pronašli mirniji i povoljniji dom.

Sve je počelo neočekivano, kada je Ivan prilikom poslovnog puta u Križevce poslao Kristini poruku: “Ljubavi, što misliš o Križevcima?” Iako nikada nije bila u tom gradu, Kristina je instinktivno odgovorila: “Slažem se s Križevcima!”

Kasnije je priznala da je ta reakcija bila neobična jer, zapravo, nije imala nikakvo iskustvo s Križevcima, osim poznanstva s jednom prijateljicom iz tog grada.

– Mi smo u stanu kao podstanari već tri i pol godine. Ima oko 40 kvadrata i plaćamo ga 550 eura, što je za kvart gdje se nalazimo odlična cijena. Ipak, u tri i pol godine gotovo da smo mogli pola kredita već otplatiti, rekla je Kristina.

– Naša intencija je oduvijek bila kupiti vlastitu nekretninu, objašnjava Ivan.

Istražujući tržište nekretnina, gledali su stanove u Zagorju, Koprivnici i Varaždinu, ali nigdje nisu našli odgovarajući omjer cijene i kvalitete. Stanovi u novogradnji bili su skupi, a u Karlovcu su, iako po povoljnijim cijenama, kuće zahtijevale dodatna ulaganja.

Odluka je pala na Križevce, a Ivan priznaje kako su se odmah odlučili za nekretninu koju im je ponudio agent.

Kristina priznaje da je isprva imala određenu emocionalnu vezanost za zagrebački stan, jer su ondje proveli mnogo lijepih trenutaka.

– Tri godine smo tu živjeli, ovdje si me zaprosio… Ali Ivan je rekao, ‘Idemo u naše, tamo ćemo stvoriti još bolje uspomene’, prisjeća se Kristina.

Novi dom u Križevcima nudi sve što im je potrebno.

– Imamo veliki dnevni boravak s blagovaonicom, dvije sobe – jedna je spavaća, druga Ivanova radna soba koja će jednog dana biti dječja. Tu je i kupaona, a tu je i jedna mala sobica koju planiramo preurediti u kuhinju, objašnjava Kristina.

Ivan dodaje kako kuća ima i prostrani suterenski dio koji planiraju koristiti za različite namjene, uključujući garsonijeru za druženja s prijateljima.

Kuću od 120 kvadrata s dvorištem su platili 96 tisuća eura, govori Ivan.

Kristina ističe kako su cijene svega – od namirnica do nekretnina otišle “u nebo”, a plaće su ostale iste.

– To jedno s drugim ne može ići, kazala je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Iz Zagreba u Dugo Selo: Kuća od 120 kvadrata s okućnicom i dva parkirna mjesta

Karolina Rigljan rođena je u zagrebačkoj Dubravi gdje je provela djetinjstvo, a kada se udala za Ivana, počeli su živjeti u stanu od Ivanovih roditelja u Novom Zagrebu. Ipak, odlučili su prodati taj stan i preseliti se u Dugo Selo.

Pratili su oglase i vidjeli da se u Dugom Selu prodaje novogradnja. Otišli su do gradilišta uživo vidjeti stanove, međutim rečeno im je da je sve prodano i da je ostala jedna dvojna kuća. Ivanu se ta ideja nije svidjela. Nastavili su se dalje raspitivali dok nisu naišli na dobru ponudu.

– Jedan od investitora došao je do nas. Razmišlja i  kaže –  ima jedan gospodin koji mislim da će prodavati. Kaže, javit ću vam, taman imamo sastanak s njime za jedno dva sata. I mi čekamo, čekamo poziv i on kaže, još uvijek prodaje, ispričala je Katarina.

Dobili su ponudu, razmislili o cijeni i pristali.

– Stan u Zagrebu je bio prodan unutar tri tjedna. I još se nešto dodalo novaca, nešto smo malo dignuli kredita i kupili smo kuću od 120 kvadrata, kazao je Ivan Rigljan.

 Stan u Zagrebu od 50-ak kvadrata, zamijenili su za kuću od 120 kvadrata, okućnicu i dva parkirna mjesta.

Veći računi za 50 kvadrata stana u Zagrebu, nego za kuću u Dugom Selu

Ivanu se sviđa što se Dugo Selo širi i što unutar jednog kilometra imaju sve.

– Ja nisam mogao vjerovati kad smo došli tu, unutar pol sata sam imao osobnu iskaznicu, odnosno riješio sam papire za osobnu iskaznicu, ispričao je.

Usporedio je troškove u Zagreb i Dugom Selu.

–  Mi smo imali veće račune za 50 kvadrata stana nego za ovu kuću. To je čista jedna realnost jer je kuća odrađena po visokim standardima, znači gdje imamo i dizalicu topline. Išli smo kad smo kupovali sve s aparatima A+, i recimo to me je vuklo unutra. Znači, dobra izgradnja nove nekretnine, objasnio je.

Osvrnuo se i na porast automobila, gužve i lošu prometnu infrastrukturu u Zagrebu. Ispričao je kako je Karolina po sat vremena u Zagrebu tražila parking nakon dolaska s posla.

–  Tu dođe, ima 10-15 minuta pješice do kuće. Može otići s autom, ima parkirno mjesto, rekao je.

S obzirom na to da radi u centru grada, kaže,  spašava ga dobra veza vlakom.

– Unutar sat vremena sam pješice od kuće do posla, u centru grada sam, objasnio je Ivan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Smiješna šala s MOKRIM PRDOM na plaži! Leg Shakes UNLEASHED!!

Smiješna šala s MOKRIM PRDOM na plaži! Leg Shakes UNLEASHED!!

Francuski fudbaler šokirao stajlingom na okupljanju reprezentacije (FOTO/VIDEO)

Francuski fudbaler šokirao stajlingom na okupljanju reprezentacije (FOTO/VIDEO)