Categories: Novosti

U srijedu mjestimice obilna kiša pa razvedravanje, i dalje južina

Do petka promjenjivo i većinom razmjerno toplo, uz južinu te češću i gdjegod obilniju kišu i grmljavinu u noći na srijedu te s četvrtka na petak. Moguće su i bujične poplave.

Za vikend stabilnije i sunčanije, ali uglavnom svježije, na Jadranu uz lojalno jaku buru.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nestabilna srijeda

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Srijeda će na istoku Hrvatske početi uz oblake i kišu. Do sredine dana kiša će stati i djelomično će se razvedriti. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a temperatura će s jutarnjih oko 15 °C porasti na 24 do 26 °C.

Podjednake iznadprosječno visoke vrijednosti i jugozapadnjak i u središnjoj Hrvatskoj. Nakon oblačnijeg prvog dijela dana i kiše, poslijepodne sunčana razdoblja, no neće biti potpuno stabilno.

Nakon izraženih pljuskova u noći, vrijeme će se na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj već ujutro smirivati. Tijekom dana bit će sunčanih razdoblja, ali treba računati na još poneki pljusak ili malo kiše, ponajprije u gorju. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, u gorju i s olujnim udarima. Dnevna temperatura zraka od 17 do 23 °C.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije srijeda će početi uz izražene i obilne pljuskove te jako i olujno jugo. Već prijepodne većinom prestanak kiše te slabljenje jugozapadnjaka i juga na umjerenu jakost, zatim i sunčana razdoblja. Dnevna temperatura zraka od 22 do 25 °C.

Razmjerno toplo i vjetrovito i na jugu Hrvatske, gdje će kiša najkasnije prestati. Još prijepodne moglo bi biti izraženih pljuskova, no poslijepodne će biti sunčanije i stabilnije. Puhat će umjereno do jako jugo, još ujutro mjestimice i olujno.”

Promjenjivi dani

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“U četvrtak na kopnu opet jača južina, prije novog naoblačenja s kišom i grmljavinom, koje stiže potkraj dana i u noći na petak. Uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove, u petak će se vrijeme postupno stabilizirati pa će u subotu prevladavati sunčano. Temperatura zraka malo će se sniziti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







I na Jadranu će u četvrtak jugo ponovno ojačati na jako i olujno. S naoblačenjem će stići još jedan val pljuskova i grmljavine. Vjetar će do petka oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. Vrijeme će se postupno stabilizirati pa će vikend početi uz sunčane sate.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteoprometna prognoza koju je mr. sc. Dragoslav Dragojlovića, pripremio za emisiju “Istrage prometnih nesreća” – ponedjeljkom na HTV2 oko 17:40 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Poznati teniser sukobio se sa navijačem (VIDEO)

Bugarski teniser Grigor Dimitrov doživeo je incident u Šangaju, koji je umalo prerastao u skandal…

2 sata ago

VTK/STK BiH: Općinama stradalim u poplavama donacija od 250.000 KM

VTK/TK BiH upućuje izraze saučešća porodicama nastradalih u poplavama koje su zadesile BiH te izražava…

2 sata ago

Jedna od najljepših teniserki svijeta u centru skandala

Španska teniserka Paula Badosa našla se u središtu kontroverze nakon što je fotografija iz Pekinga…

4 sata ago

PETI DAN NAKON RAZORNIH POPLAVA: Oružane snage BiH aktivno angažirane na pomoći stanovništvu

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/os-bih-poplave-2-872x459.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/os-bih-poplave-2-872x459.jpg","caption":"","bg":"7c8080"}] I petog dana od razornih poplava u Bosni i Hercegovini, Oružane snage BiH aktivno…

4 sata ago

KS: Broj turista porastao za 18 posto od januara do septembra

Porast broja turističkih noćenja od januara do septembra ove godine veći je za 14,1 posto…

5 sati ago