Categories: Novosti

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH ponovo obustavila rad

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) ponovo je obustavila rad jer zbog nedostatka upravljačke strukture nije u stanju da pruža usluge, kazali su za Radio Slobodna Evropa (RSE) radnici ove ustanove.

Trenutno je bez direktora, upravnog i nadzornog odbora, a 37 zaposlenih već dva mjeseca nije primilo plate. Pored toga, nije im riješen pravni status, ni način finansiranja.

Vlada Federacije BiH (FBiH) obećala je još u avgustu, kada je biblioteka prethodno prestala sa pružanjem usluga korisnicima, da će finansirati rad NUB-a do kraja 2025. godine.

Aldin Huskić, predsjednik Vijeća zaposlenika NUB BiH kaže za RSE da od toga za sada nije bilo ništa.

Ipak, ističe kako je federalna vlada uputila zahtjev Ministarstvu civilnih poslova BiH da se ovlasti entitetska Vlada da imenuje zastupnika privrednog društva.

Ured za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH je odbio zahtjev uz obrazloženje da Ministarstvo civilnih poslova nema nadležnost za tako nešto.

Gotovo 30 godina nakon rata u BiH, vlasti još nisu preuzele osnivačka prava i obavezu da ih budžetski finansiraju, pa to rade, uglavnom, konkurišući na javne pozive, koje svake godine raspisuju institucije na raznim nivoima vlasti.

Ovo ne mogu da čine zato što nema upravljačke strukture, pa nema ni priliva novca, a radnici ne mogu ni da daju otkaze.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Nemamo osobe koja bi potpisala dokumentaciju”, pojašnjava Huskić

Ministarstvo civilnih poslova BiH je ove godine uputilo inicijativu predsjedavajućoj Savjeta ministara, Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, o rješavanju problema statusa institucija nauke i kulture, čiji pravni i finansijski status nije riješen.

O tome još nije bilo rasprave.

Vlada Kantona Sarajevo je u maju usvojila zakon kojim se obavezala da preuzem obaveze sufinansiranja NUB BiH.

Oni su u avgustu uplatili 400.000 maraka (oko 200.000 eura) interventnih sredstava za pomoć NUB-u, što je pokrilo tadašnje dugove prema zaposlenicima.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka jedna je od sedam institucija kulture, od značaja za državu BiH, čije finansiranje nije riješeno.

Osnovana je 1945. godine, a u njenom posjedu su, pored ostalog, specijalne zbirke koje su 2020. godine proglašene nacionalnim spomenikom BiH.

Za rad Biblioteke na godišnjem nivou je potrebno 1,35 miliona maraka (oko 690.000 eura).

Redakcija

Recent Posts

Rafael Nadal dolazi u Beograd

Dolazak Rafaela Nadala u Srbiju pred kraj sezone bi bio pravi spektakl. Prema pisanju francuskog…

24 minute ago

‘SB’ NA LICU MJESTA: U BiH stigao ministar odbrane Rumunije, ali i prvi kontingent pomoći za poplavama pogođena područja (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_1_.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_1_.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"c9b0a7"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_2__1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_2__1.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"1f2127"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_3_.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_3_.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"3d3838"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_4_.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_4_.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"423939"}] Ministar odbrane…

32 minute ago

Konjic treba našu pomoć: Podrška JKP “Standard” u borbi protiv poplava

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH upućuje apel svim članovima i poslovnim partnerima da se uključe u…

2 sata ago

Đoković ušao u raspravu sa sudijom (VIDEO)

Novak Đoković je rutinski odradio posao u osmini finala Mastersa u Šangaju, ali je u…

2 sata ago

Klop objasnio prelazak u Red Bul

Jirgen Klop prokomentarisao je imenovanje za direktora globalnog fudbala u kompaniji Red Bul. Njemački trener…

4 sata ago