in

Savjet HNB-a: Ukupna izloženost sistemskim rizicima na umjerenoj razini

Savjet HNB-a: Ukupna izloženost sistemskim rizicima na umjerenoj razini
Slatka-Tajna.Eu
Savjet HNB-a: Ukupna izloženost sistemskim rizicima na umjerenoj razini

HNB

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ukupna izloženost sistemskim rizicima na kraju drugog tromjesečja 2024. ostala je na umjerenoj razini, istaknuto je u srijedu na sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB), izvijestili su iz HNB-a te dodali da će nastaviti pomno pratiti evoluciju potrošačkog kreditiranja i povezanih sistemskih rizika i prema potrebi prilagođavati mjere usmjerene na očuvanje financijske stabilnosti.

Najvažniji rizici za financijsku stabilnost proizlaze iz međunarodnog okružja, a povezani su s geopolitičkim napetostima i slabim rastom europskog gospodarstva, dok u zemlji sistemske rizike pojačava snažan rast potrošačkog kreditiranja, ističe se iz HNB-a.

Konstatirano je i da se rast gotovinskih nenamjenskih kredita kućanstvima nastavio ubrzavati pod utjecajem rasta dohodaka i potrošačkog optimizma. Stambeni krediti i dalje rastu po stabilnim stopama, ali su rast cijena stambenih nekretnina i povišena razina kamatnih stopa utjecali na povećanje tereta otplate kredita.

S druge strane, napominju iz HNB-a, kreditiranje poduzeća ostalo je prigušeno, a novi su krediti uglavnom usmjereni prema građevinarstvu, djelatnostima vezanima uz poslovanje nekretninama te pojedinim djelatnostima unutar uslužnog sektora.

Povoljna makroekonomska kretanja utjecala su na daljnje smanjenje već povijesno niskog udjela neprihodujućih kredita, što uz povišenu razinu kamatnih stopa pogoduje poslovanju kreditnih institucija, kaže se u priopćenju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na Savjetu HNB-a konstatirano je i da cijene stambenih nekretnina i dalje rastu brže nego u većini članica EU-a, iako nastavak smanjenja broja kupoprodajnih transakcija upućuje na izgledan nastavak postupnog usporavanja tendencije rasta cijena.

U takvim su uvjetima ciklički rizici ostali umjereno povišeni, a stopa protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala od 1,5 posto, koja je u primjeni od sredine ove godine, ocijenjena je primjerenom zreloj fazi financijskoga ciklusa. HNB će nastaviti pomno pratiti evoluciju potrošačkog kreditiranja i povezanih sistemskih rizika, i prema potrebi prilagođavati mjere usmjerene na očuvanje financijske stabilnosti, kaže se u priopćenju.

Savjet HNB-a donio je odluku o izdavanju prigodne kovanice od dva eura Marko Marulić u povodu obilježavanja Godine Marka Marulića.

Marko Marulić (18. kolovoza 1450. – 5. siječnja 1524.) bio je književnik, humanist i erudit čija djela imaju iznimno značenje za hrvatsku književnost te ukupnu kulturnu baštinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Tri stručnjaka iz dijaspore na prenosu znanja na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu

Tri stručnjaka iz dijaspore na prenosu znanja na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu

Šok: Bili Beron završio karijeru

Šok: Bili Beron završio karijeru