Categories: Novosti

‘SB’ NA LICU MJESTA: U BiH stigao ministar odbrane Rumunije, ali i prvi kontingent pomoći za poplavama pogođena područja (FOTO)

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_1_.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_1_.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”c9b0a7″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_2__1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_2__1.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”1f2127″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_3_.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_3_.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”3d3838″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_4_.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_4_.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”423939″}]

Ministar odbrane Rumunije Angel Tilvar izjavio je danas da je prvi kontingent pomoći za područja u Bosni i Hercegovini koja su pogođena poplavama i klizištima stigao u Sarajevo.

Tilvar je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane Rumunije tokom službene posjete Ministarstvu odbrane BiH koja se u Sarajevu sastala sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem.

Rumunski ministar izrazio je saučešće porodicama stradalih u poplavama i klizištima navodeći da je Vlada Rumunije brzo odgovorila i da je prvi kontingent pomoći stigao u Sarajevo.

“Dijelimo našu posvećenost, kontinuiranu posvećenost sigurnosti Zapadnog Balkana, regiona koji je veoma važan strategijski, ne samo za Rumuniju, nego za širu evroatlantsku sigurnosnu strukturu. Rumunija dugi niz godina podržava sigurnost regiona Zapadnog Balkana. BiH je u ovom kontekstu bila veoma važan dio svega toga i Rumunija je podržava na evropskom putu. BiH je čvrst partner Rumunije i uvjeren sam da radeći zajedno možemo dosta doprinijeti sigurnosti, ne samo u regionu, nego i u Evropi. I zbog toga, Rumunija ostaje privržena učešću u NATO i EU operacijama podrške miru, uključujući misiju ALTHEA i misiju KFOR, s čime podvlačimo našu posvećenost miru i sigurnosti“, rekao je Tilvar i dodao da su spremni da preuzmu komandu nad misijom ALTHEA 2025. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Dodao je da to izražava posvećenost Rumunije sigurnom i stabilnom okruženju u BiH.

Helez je u obraćanju medijima rekao da BiH i Rumunija redovno potpisuju godišnje bilateralne sadržaje i planove i već pripremaju bilateralni sporazum za 2025. godinu.

“Danas smo razgovarali o pomoći Rumunije Bosni i Hercegovini i u ovom trenutku to je prioritet broj jedan. Rumunija je već na sjednici svoje Vlade donijela odluku o pomoći BiH i stigao je prvi kontingent pomoći“, rekao je Helez.

Naglasio je da Rumunija ima najbrojniji kontingent, oko 400 vojnika u misiji ALTHEA i naredne godine komandant EUFOR-a će biti iz Rumun. Dodao je da je oko 700 pripadnika Oružanih snaga Rumunije u rezervi ukoliko bi zatrebalo pojačanje za misiju ALTHEA – EUFOR.

U planu je obuka specijalnih snaga, pripadnika Oružanih snaga BiH u Rumuniji sa rumunskim oružanim snagama i dugi niz saradnje u različitim oblastima kada su u pitanju oružane snage Rumunije i BiH. Najbitnije je da Rumunija daje punu podršku BiH na euroatlantskom putu. Jedna je od država koja je najglasnija za prijem BiH u Evropsku uniju i NATO savez“, istakao je Helez i dodao da se nada da će ovako dobru saradnju podići na još viši stepen

Redakcija

Recent Posts

Šok: Bili Beron završio karijeru

Američki košarkaš Bili Beron završio je karijeru. Bivši košarkaš Crvene zvezde i ljubimac navijača, Bili…

28 minuta ago

Savjet HNB-a: Ukupna izloženost sistemskim rizicima na umjerenoj razini

HNBFoto: Patrik Macek / PIXSELLUkupna izloženost sistemskim rizicima na kraju drugog tromjesečja 2024. ostala je…

36 minuta ago

Tri stručnjaka iz dijaspore na prenosu znanja na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu

U periodu između 2. i 17. oktobra 2024.godine, u okviru programa Ministarstva za ljudska prava…

56 minuta ago

Broj zaposlenih u ZDK raste, najviše nezaposlenih i dalje u Zenici

Na kraju augusta, napominje, u evidenciji nezaposlenih u tom kantonu bilo je 47.554 osoba. “Prema…

1 sat ago

Rafael Nadal dolazi u Beograd

Dolazak Rafaela Nadala u Srbiju pred kraj sezone bi bio pravi spektakl. Prema pisanju francuskog…

2 sata ago