Categories: Novosti

‘SB’ U PREDSJEDNIŠTVU; BEĆIROVIĆ SA ŠEFOM ČEŠKE DIPLOMACIJE: Pozitivan trend razvoja bilateralne saradnje dvije zemlje, naročito na ekonomskom planu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_3_15.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_3_15.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”b4b0ab”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_4_11.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_4_11.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”baa296″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_5_10.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_5_10.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”3a2c2e”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_6_9.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_6_9.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”a3a09e”}]

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Češke Republike Jana Lipavskog kojem je poželio dobrodošlicu, ocijenivši da će ta posjeta dati značajan doprinos razvoju ukupnih odnosa dviju zemalja. 

Lipavski je izrazio zahvalnost na susretu i uputio saučešće povodom tragičnih gubitaka ljudskih života izazvanim razornim poplavama u Bosni i Hercegovini. Informisao je Bećirovića o novčanoj pomoći Češke Republike Bosni i Herecgovini u iznosu 40.000 eura za sanaciju materijalne štete nastale prirodnim nepogodama.

Bećirović je zahvalio Lipavskom na pomoći i kontinuiranoj podršci Češke Republike i tradicionalno prijateljskom odnosu i saradnji. Ocijenio je da Bosna i Hercegovina i Republika Češka imaju visok stepen saglasnosti o ključnim pitanjima.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo pozitivnim trendom razvoja bilateralne saradnje, naročito na ekonomskom planu, gdje se bilježi rast robne razmjene u odnosu na prethodni period.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Naglašen je obostrani interes i namjera da se saradnja nastavi i dodatno ojača u svim oblastima od zajedničkog interesa. Također, pozdravljeno je intenziviranje posjeta na najvišem nivou.

Bećirović je zahvalio na projektima razvojne saradnje koje Češka Republika realizuje u Bosni i Hercegovini, na pomoći studentima iz Bosne i Hercegovine koji studiraju u toj zemlji te iskazao zadovoljstvo uspješnom kulturnom saradnjom glavnih gradova dviju prijateljskih zemalja.

Upoznao je Lipavskog o značajnom napretku na putu ka članstvu u Evropskoj uniji koji je Bosna i Hercegovina postigla u prethodne dvije godine. Tom prilikom, istakao je neupitnu posvećenost Bosne i Hercegovine realizaciji glavnih vanjskopolitičkih ciljeva zemlje. U tom kontekstu, izrazio je zahvalnost Češkoj Republici na dosljednoj podršci Bosni i Hercegovini.

U ime ostalih članova Predsjedništva sastanku su prisustvovali savjetnici Mario Đuragić i Sifet Podžić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Redakcija

Recent Posts

​Golman Zvezde se obrukao u dresu reprezentacije (VIDEO)

Fudbaleri Izraela i Francuske na neutralnom terenu u Francuskoj igraju meč A divizije Lige nacija…

18 minuta ago

Pavić: Rebalans je dobro posložen; Lalovac o zaostajanju mirovina za plaćama

Gosti emisije "Otvoreno"Foto: HTV / HRTU Hrvatskom saboru je danas predstavljen prijedlog rebalansa državnog proračuna…

24 minute ago

Borac protiv Veleža igra za Jelenu

Fudbaleri Borca u subotu igraju odgođenu utakmicu 1. kola WWIN lige Bosne i Hercegovine. Na…

2 sata ago

Inspirisao si milione dece (FOTO)

Srpski teniser Novak Đoković oglasio se iz Šangaja porukom na Instagramu u kojoj je rekao…

4 sata ago

Klizište na Trebeviću prijeti sarajevskom naselju

Brzo napredujuće klizište na Trebeviću ugrožava preko 250 kuća u sarajevskom naselju Širokača. Stanovnici su…

4 sata ago

Deichmann BiH predstavlja trendove obuće za jesen i zimu

Kompanija Deichmann s ponosom predstavlja najnoviju kolekciju obuće za jesen/zimu 2024. i 2025. godinu, koja…

5 sati ago