in

Međunarodni dan e-otpada: „Vratite, reciklirajte i oživite“

Međunarodni dan e-otpada: „Vratite, reciklirajte i oživite“
Slatka-Tajna.Eu
Međunarodni dan e-otpada: „Vratite, reciklirajte i oživite“

Sa 62 milijarde kg e-otpada u 2024. do 82 milijarde kg do 2030. godine. To znači da je obim problema koji predstavlja e-otpad danas jednak broju od 1,55 miliona kamiona napunjenih e-otpadom poredanih duž ekvatora planete Zemlje. Količina generisanog e-otpada raste pet puta brže od količine koja se legalno sakuplja i reciklira u svijetu.

Sedmo izdanje Međunarodnog dana e-otpada uz slogan „Vratite, reciklirajte i oživite“, 14. oktobra fokusira se na još uvijek upotrebljive uređaje, aparate koje svi odlažemo u ladicu i zaboravimo kada kupimo nove. To su uglavnom mobilni telefoni, sve vrste punjača i kablova za koje mislimo da će nam nekad biti od koristi, laptopi, kompjuteri, tableti, konzole za igre i drugi elektronski uređaji koji su dovoljno mali da se mogu odložiti u ladicu. Među velikim brojem učesnika je i društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. Sarajevo, kao predstavnik Bosne i Hercegovine u ovom globalnom događaju.

Kroz naše aktivnosti želimo da pokažemo da odlaganje i reciklaža svih neiskorištenih uređaja nije tako komplikovano, a veliki korak ka očuvanju resursa i zaštiti životne sredine.

Međunarodni dan e-otpada u BiH: Kako odložiti e-otpad i gdje?

Centralna manifestacija će se organizovati uz radionice i zabavu za djecu u vrtiću „Dunje“, sa maskotom Mr. Reckom, a to će sve da prati kampanja na nivou čitave BiH, koja ima zadatak da informiše stanovništvo o materijama koje e-otpad sadrži koje su vrlo štetne, te da je elektronika izvor kritičnih sirovina, koje su suočene sa visokim rizikom nabavke, odnosno nestašicom. Recikliranjem vaših starih uređaja kroz ZEOS-ovu legalnu mrežu sakupljanja vraćate ove materijale u proizvodni ciklus, pomažete okolišu i doprinosite stvaranju cirkularne ekonomije!

Besplatna reciklaža sa adrese

Stanovništvo kroz ZEOS-ov program „Besplatne reciklaže“ imaj mogućnost sve aparate težine od 5 do 20 kg predati besplatno sa kućne adrese, dok su za sve druge aparate i veliku opremu obezbijeđene tačke sakupljanja na 500 lokacija, koje se mogu pogledati na interaktivnoj karti na www.zeos.ba. Za sve firme i institucije je obezbijeđeno također besplatno preuzimanje sa adrese za količine preko 100 kg, odnosno za 10 i više uređaja.

Da bismo pomogli u rješavanju ovog globalnog problema, svake godine 14. oktobra , obilježava se Međunarodni dan e-otpada. Ovaj događaj za podizanje svijesti, koji su pokrenuli WEEE Forum i njegovi članovi, ima za cilj da naglasi važnost legalnog i odgovornog upravljanja e-otpadom i rješenjima koja su dostupna svakom građaninu u njihovoj zajednici.

Global E-waste Monitor je ove godine izvijestio da u svijetu gotovo četvrtina odloženog elektronskog otpada završi u miješanom otpadu, tako se gube milijarde dolara vrijednog bakra, zlata i drugih plemenitih metala. Riječ je o materijalima koji su ključni za proizvodnju novih proizvoda ove vrste, uz plastiku i staklo. To je 14 miliona tona e-otpada (pokvarenog ili još uvijek u funkciji) bačenog sa uobičajenim kućnim otpadom. Ova količina e-otpada je ekvivalentna težini otprilike 24.000 najtežih putničkih aviona na svijetu – to je dovoljno da se  formira neprekidna linija jumbo džet aviona od Londona do Helsinkija, NY do Majamija, Kaira do Tripolija ili Bangkoka do Kalkute.

Samo u 2022. odbačeno je 844 miliona e-cigareta koje su sadržavale dovoljno litijuma za napajanje 15.000 električnih automobila.

Evropska domaćinstva drže oko 700 miliona nekorištenih ili neispravnih mobilnih telefona – u prosjeku više od dva po domaćinstvu.

Pascal Leroy, generalni direktor WEEE Foruma sa sjedištem u Briselu, kaže: „Mali električni i elektronski uređaji kao što su mobilni telefoni, igračke, daljinski upravljači, konzole za igre, slušalice, lampe, ekrani i monitori, oprema za grijanje i hlađenje i punjači su posvuda. Elektronske komponente ugrađene u velike i male potrošačke proizvode – čak i odjeću – sada su svugdje prisutne.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ogromna količina e-otpada sakuplja se u domaćinstvima u tzv. ladice, koje su uobičajena karakteristika domova širom svijeta. Istraživanje članova WEEE Foruma iz 2022. godine pomoglo je da se objasni zašto toliko domaćinstava i firmi u EU ne odvoze svoje uređaje na popravku ili recikliranje. Prosječno evropsko domaćinstvo sadrži 74 e-proizvoda kao što su telefoni, tableti, laptopi, električni alati, fen za kosu, tosteri i drugi uređaji. Uzorak ankete uključivao je 8.775 domaćinstava u raznolikoj grupi zemalja Evropske unije (Portugal, Holandija, Italija, Rumunija i Slovenija) zajedno sa istraživanjem u Velikoj Britaniji. Od 74 e-proizvoda koji se koriste, 13 se „gomila“ bez razloga (od kojih je 9 nekorišteno, ali radi, a 4 čak i pokvareno).

Glavni razlozi ove akumulacije u Evropi, kako navode potrošači, su:

  • Možemo ponovo koristiti uređaj u budućnosti (46%)
  • Planiramo prodati/pokloniti uređaj (15%)
  • Uređaj ima sentimentalnu vrijednost (13%)
  • Uređaj može imati određenu vrijednost u budućnosti (9%)
  • Ne znam kako da se riješim uređaja (7%)

Ostali razlozi su:

  • Nisam imao vremena, zaboravio sam ili aparat ne zauzima previše prostora kod kuće (3%)
  • Planiramo koristiti uređaj u sekundarnom stanu (3%)
  • Uređaj sadrži osjetljive podatke (2%)
  • Nemamo poticaje za recikliranje (1%)

Motivacija pojedinaca da recikliraju e-otpad:

  • Znanje – razumijevanje gdje i kako odlagati e-otpad i zašto naše akcije mogu napraviti razliku;
  • Prilagođene lokacije za sakupljanje – olakšavaju potrošačima odlaganje e-otpada;
  • Kompenzacija – neki potrošači su motivisani finansijskom ili drugom nadoknadom;
  • Društvene norme – praćenje onoga što drugi rade;
  • Briga za životnu sredinu – sve veća briga mnogih;
  • Korist za dobrotvorne organizacije – učiniti nešto dobro za druge, kao što je nuđenje nekorištenih uređaja za ponovnu upotrebu

Neke interesantne činjenice

  • Pravilno upravljanje e-otpadom smanjuje globalnu emisiju CO2 za 93 milijarde kg godišnje, što je ekvivalentno godišnjoj emisiji više od 20 miliona automobila.
  • Pravilna reciklaža e-otpada sprečava štetne materije kao što su olovo ili kadmijum da izađu u okolinu.
  • Godine 2022. e-otpad proizveden širom svijeta sadržavao je približno 4 milijarde kg metala, također poznatih kao kritične sirovine, uključujući:
  • 3,9 milijardi kg aluminijuma
  • 34 miliona kg kobalta
  • 28 miliona kg antimona
  • Prerada i ponovna upotreba sekundarnih sirovina iz e-otpada 2022. godine izbjegla je potrebu za iskopavanjem 900 miliona tona rude (što je ekvivalentno težini od 17.200 komada Titanika).

Emil Šehić, direktor društva je istaknuo: „Kompanija ZEOS eko-sistem d.o.o. brine o provođenju zakonske obaveze proizvođača, koja proizilazi iz tzv. principa proširene odgovornosti proizvođača, u oblasti upravljanja e-otpadom. Sa našom uspostavljenom mrežom sakupljanja, izvršimo preko 1000 preuzimanja godišnje, odnosno prikupljamo i prerađujemo preko 3.523 tona e-otpada od ovlaštenih sakupljača u Bosni i Hercegovini. Naša djelatnost je visoko regulirana zakonima, jer je naša operativna efikasnost direktno povezana sa postizanjem ekoloških ciljeva postavljenih smjernicama zakonskih propisa i pravilnika u Bosni i Hercegovini. E-otpad nesumnjivo predstavlja važne ekološke izazove. Globalno, 62 miliona tona je generirano u 2022. ili 82% više nego 2010. Procjena za 2030. godinu je 82 miliona tona ili 33% više nego danas. Samo 22,3% proizvedenog e-otpada se pravilno reciklira.”

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

David Čavić u “Sportkastu”: Borac se ima čemu nadati, a uz navijače ćemo lakše doći do cilja

David Čavić u “Sportkastu”: Borac se ima čemu nadati, a uz navijače ćemo lakše doći do cilja

PROFESOR ESAD BAJTAL ZA ‘SB’ O UŽASU  U DONJOJ JABLANICI: ‘Okolnosti ove tragedije se moraju otkriti i o njima suditi na osnovu činjenica’

PROFESOR ESAD BAJTAL ZA ‘SB’ O UŽASU  U DONJOJ JABLANICI: ‘Okolnosti ove tragedije se moraju otkriti i o njima suditi na osnovu činjenica’