in

PROFESOR ESAD BAJTAL ZA ‘SB’ O UŽASU  U DONJOJ JABLANICI: ‘Okolnosti ove tragedije se moraju otkriti i o njima suditi na osnovu činjenica’

PROFESOR ESAD BAJTAL ZA ‘SB’ O UŽASU  U DONJOJ JABLANICI: ‘Okolnosti ove tragedije se moraju otkriti i o njima suditi na osnovu činjenica’
Slatka-Tajna.Eu
PROFESOR ESAD BAJTAL ZA ‘SB’ O UŽASU  U DONJOJ JABLANICI: ‘Okolnosti ove tragedije se moraju otkriti i o njima suditi na osnovu činjenica’

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/viber_image_2024-10-11_17-26-46-286_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/viber_image_2024-10-11_17-26-46-286_1.jpg”,”caption”:”Esad Bajtal i Donja Jablanica (Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107\/Monta\u017ea)”,”bg”:”414b4a”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_6_1_1_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/unnamed_6_1_1_1.jpg”,”caption”:”(Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107)”,”bg”:”b9bbbf”}]

Prošlo je sedam dana od tragičnih poplava i klizišta u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Fojnici koje su odnijele najmanje 23 života, dok se za još pet osoba traga.

Iako je u noći s 3. na 4. oktobar, kada se sve događalo pala ogromna količina kiše koja je prouzrokovala bujične poplave koje su nosile sve pred sobom javnost i političari koji su se dan poslije našli na mjestu tragedije u Donjoj Jablanici ostali su šokirani prizorima obrušenog kamenoloma koji je zajedno s vodom odnio kuće, dio magistralne ceste M-17, željezničku prugu… Praktično sve što mu se našlo na putu.

Mještani su, nepripremljeni za ono što će im se dogoditi ostali u svojim kućama, a samo oni najsnalažljiviji ili najsretniji uspjeli da prežive ovu kataklizmu o kojoj već danima svjedoče u brojnim medijima. No, ostalo je pitanje ljudskog faktora u ovoj nesreći i koliko je on doprinio svemu. Tužilaštvo HNK otvorilo je istragu o kamenolomu za koji se sumnja da je u dobroj mjeri doprinio ovoj tragediji. Sumnju u to da je upravo kamenolom kriv izrazili su i političari koji su se našli na mjestu događaja dan poslije, ali i stručnjaci.

Donja Jablanica nakon katastrofe (Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Koliko je bitno da se ova tragedija temeljito istraži kako nam se ne bi ponovila na nekom drugom mjestu pitali smo sociologa i filozofa prof. dr. Esada Bajtala. Prije etnodemokratije, kaže Bajtal, funkcionisali su zakoni – od zaštite na radu do standarda u radu kamenoloma, rudnika i sličnih objekata. I u takvom situaciju povremeno su se dešavale tragedije, ali uz ono što danas rijetko viđamo – odgovornost:

“Imali smo logiku uzrok – posljedica. Ako ste prouzrokovali nešto onda trebate snositi i posljedice. Slijedile su sankcije, pa su se ljudi zbog toga ponašali odgovorno. Međutim, danas imamo logiku nezajažljivog etno-kapitala i mindersku logiku kada stranački kadrovi nisu birani po principu sposobnosti, nego podobnosti. To je već samo po sebi gaženje dobrih običaja, odnosno morala. Sve u svemu, kada podvučemo crtu sva ova nelogičnost je sasvim logična posljedica načina vladavine, a vladavina i upravljanje zemljom nisu isto. Nama ovi trostruki vladari koji gaze ovu zemlju ne trebaju”, uveo nas je u priču profesor Bajtal.

Nerad za državu se, smatra profesor Bajtal, počela ogledati i u dimenziji prirodnog odgovora na nerad, kao što su ovakvi kamenolomi i nelegalna sječa šume:

“Ta golotinja nije mogla da upije vodu koja je došla do kamenoloma i ponijela ga. Kako god da pogledate vidi se odgovor prirode. A priroda se ne da potkupiti kao u ovoj našoj etno-demokratiji gdje je sve na prodaju. Sve je mito i korupcija. Paradoks situacije je što odgovor nisu dobili neodgovorni, nego nedužni građani. To je iskustveni i psihološki paradoks. Građani plaćaju cijenu njihovog nerada i to je debelo plaćaju svojim životima i razrušenim kućama. U isto vrijeme ne vidimo da neko od političara sada trči u susret tim građanima. Ko je dužan da pomogne tim građanima i ko je kriv za ovu nesreću? Moramo tražiti odgovornost na osnovu činjenica. Ako to vlast ne uradi onda mediji moraju tražiti odgovornost i biti posrednici između vlasti i građana. Mediji posreduju moralnom snagom koju politika nema. Čijom neodgovorošnoću je došlo do svega ovoga, te kako se i ko treba odnositi prema toj odgovornosti”, kaže naš sagovornik.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Spasioci u potrazi za žrtvama poplave i klizišta u Donjoj Jablanici (Foto: Slobodna Bosna/Sarmir Saletović)

Takve sankcije bi konačno morale nekoga nešto da nauče da nam se ovakve tragedije više ne bi događale, jer kako kaže Bajtal, ne može nered biti neka vrsta reda kao što je slučaj kod nas.

“Pa čak i rezultati izbora nas ne mogu ohrabriti čim su građani koji su izbačeni iz kolotečine glasaju tako kako glasaju. Opet je nered prevagnuo, a to se vidi kroz podvale, otimačine i krađe kao rezultat izbornog inžinjeringa. Sve je ovo rezultat etno-demokratije, a one su ustoličile krimi etno-bande koje su dobro uvezane i koje se domaćoj i svjetskoj javnosti lažno predstavljaju kao političke stranke. Na njima je odgovornost! Okolnosti ove tragedije se moraju otkriti i o njima suditi na osnovu činjenica. Konkretno u Jablanici. Narod ima pravo da sazna istinu. Iskustvo nam nažalost pokazuje da do sada nije bilo te vrste odgovornosti. Manje ili više stravičnih stvari je bilo, a da nije bilo odgovornosti“, zaključio je Bajtal.

(D. Omeragić)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Međunarodni dan e-otpada: „Vratite, reciklirajte i oživite“

Međunarodni dan e-otpada: „Vratite, reciklirajte i oživite“

Turci nanijeli treći poraz Crnogorcima

Turci nanijeli treći poraz Crnogorcima