Categories: Novosti

Snaga djevojčica: Kako mlade liderice mijenjaju svijet za bolje sutra

Međunarodni dan djevojčica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana djevojčica, koji se obilježava 11. listopada, je “Vizija djevojčica za budućnost”. Tema naglašava hitnost akcija koje će omogućiti ostvarivanje prava i potencijala djevojčica, ali i donosi poruku nade, osnažujući glasove mladih djevojaka koje širom svijeta traže bolje uvjete za svoju budućnost.

Današnja generacija djevojčica nesrazmjerno je pogođena globalnim krizama poput klimatskih promjena, sukoba i siromaštva, a suočavaju se i s povlačenjem teško stečenih prava u području ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

Iako su mnoge djevojčice i dalje uskraćene za svoja prava i mogućnosti, one svakodnevno pokazuju hrabrost i nadu. Njihova vizija je svijet u kojem su zaštićene, poštovane i imaju jednaku priliku za ostvarenje svojih snova.

Međutim, djevojčicama su potrebni saveznici – obitelji, zajednice i društvo – koji će slušati njihove glasove, pružiti podršku i omogućiti pristup resursima i prilikama.

Prema podacima UNICEF-a, s pravom podrškom, resursima i mogućnostima, potencijal djevojčica diljem svijeta je ogroman. Više od 1,1 milijarda djevojaka ima potencijal biti nositeljicama promjena u obiteljima, zajednicama i gospodarstvima, stvarajući tako svjetliju budućnost za sve.

Kada djevojke preuzmu vodstvo, njihov utjecaj je trenutačan i široko prepoznatljiv – jačaju se društva, ekonomski razvoj te se osigurava održiva budućnost.

Djevojčice iz Afganistana

Foto: Trent Inness / Shutterstock

Povijesni kontekst i pozadina Međunarodnog dana djevojčica

Prvi put su prava djevojčica istaknuta na Svjetskoj konferenciji o ženama 1995. godine u Pekingu, kada su zemlje jednoglasno usvojile Pekinšku deklaraciju i Platformu za djelovanje. Ovo je bio prvi dokument koji je specifično pozvao na prepoznavanje prava djevojčica.

Godine 2011. Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica, s ciljem prepoznavanja jedinstvenih izazova s kojima se suočavaju djevojčice diljem svijeta, kao i potrebe za njihovim osnaživanjem i promicanjem ljudskih prava.

Ovaj dan usmjerava pozornost na probleme s kojima se adolescentice suočavaju, poput pristupa obrazovanju, zaštiti od nasilja i jednakih ekonomskih mogućnosti.

Adolescentice imaju pravo na siguran, obrazovan i zdrav život – kako tijekom ovih kritičnih godina razvoja, tako i u odrasloj dobi. Ako im se pruži podrška tijekom adolescencije, djevojčice mogu značajno pridonijeti društvu kao radnice, poduzetnice, majke i vođe.

Međunarodni dan djevojčica

Foto: saleh xscc / Shutterstock

Ključni problemi s kojima se suočavaju djevojčice diljem svijeta

Globalna statistika pokazuje da se djevojčice suočavaju s brojnim izazovima:

● Gotovo jedna od pet djevojčica ne završava osnovnu školu, a četiri od deset djevojčica ne završava srednju školu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







● U zemljama s niskim prihodima, čak 90% adolescentica i mladih žena ne koristi internet, dok njihovi muški vršnjaci dvostruko češće imaju pristup mreži.

● Svakodnevno djevojčice u dobi od 5 do 14 godina provedu 160 milijuna više sati na neplaćeni kućanski rad i brigu nego dječaci iste dobi.

● Adolescentice čine tri od četiri novih slučajeva HIV infekcija među adolescentima.

● Gotovo četvrtina udanih adolescentica u dobi od 15 do 19 godina barem je jednom u životu doživjela fizičko ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera.

● Čak i prije pandemije COVID-19, procjenjivalo se da će 100 milijuna djevojčica biti u riziku od sklapanja dječjih brakova u sljedećem desetljeću. Pandemija je pogoršala situaciju te se sada procjenjuje da bi dodatnih 10 milijuna djevojčica moglo biti izloženo tom riziku.

Međunarodni dan djevojčica

Foto: Ilustracija / Shutterstock Blog

Pet ključnih rješenja za promjenu života djevojčica

UNICEF ističe pet ključnih rješenja koja mogu značajno poboljšati živote adolescentica diljem svijeta:

● Promocija zdravlja djevojčica kroz pristup zdravstvenoj skrbi i informacijama.

● Osiguravanje obrazovanja i razvoja vještina koje će omogućiti ekonomsko osnaživanje.

● Prevencija nasilja i zaštita od štetnih praksi poput dječjih brakova i ženskog genitalnog sakaćenja (FGM).

● Podrška mentalnom zdravlju i dobrobiti djevojčica kroz resurse i programe za podršku.

● Promicanje vodstva i sudjelovanja djevojčica u donošenju odluka i društvenim inicijativama.

Ova rješenja, ukorijenjena u partnerstvima s mladima i zajednicama, pružaju jasan put za transformaciju života djevojčica i osiguranje njihove svijetle budućnosti.

Vrijeme je za ulaganje u djevojčice

Međunarodni dan djevojčica podsjeća nas da ulaganje u djevojčice nije samo pitanje ispravnosti, već je ključ za razvoj prosperitetnijeg i pravednijeg društva.

Djevojčice diljem svijeta ruše barijere, bore se protiv stereotipa i stvaraju bolji svijet – kako za sebe, tako i za buduće generacije. Vrijeme je da slušamo njihove glasove, pružimo im podršku i osiguramo im prilike za ostvarenje njihovog punog potencijala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Zlatko Dalić pozvao Nediljka Labrovića

Golman hrvatske fudbalske reprezentacije, Dominik Kotarski, propustiće predstojeće utakmice u Ligi nacija. Hrvatska sutra u…

5 minuta ago

Pronađeno još jedno tijelo žrtve poplava i klizišta u BiH

Pronađeno je još jedno tijelo žrtve poplave i odrona u Donjoj Jablanici, potvrdio je Kenan…

11 minuta ago

Potukli se Biberović i Brajant (VIDEO)

Derbi drugog kola Evrolige je zasigurno meč u Turskoj između Efesa i Fenerbahčea, gdje je…

2 sata ago

Fudbaleru pukla arkada, pogledajte kako je zaustavio krvarenje (FOTO)

Fudbaleri Uzbekistana odigrali su 0:0 sa reprezentacijom Irana, u okviru trećeg kola azijskih kvalifikacija za…

4 sata ago

U poplavama pogođenim mjestima, osim Jablanice, lokalni izbori 20. oktobra

Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku i Kreševu u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, te Konjicu…

4 sata ago