Categories: Novosti

Franković: Iza Milanovića stoje Rusi; Benčić: Tražit ću izvješće nadležnog odbora

Gosti emisije “Studio 4”

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ponovio je u emisiji “Studio 4” jučerašnje tvrdnje ministra Grlića Radmana kako Rusija stoji iza predsjednika Milanovića, a zastupnica stranke Možemo Sandra Benčić ustvrdila je kako su to ozbiljne optužbe te da će tražiti izvješće Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kako bi se te tvrdnje provjerile.

Gosti su se na početku emisije osvrnuli na događanja na summitu Ukrajina – JI Europa te incidentno ponašanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Sandra Benčić ustvrdila je kako se najmanje priča o sadržaju summita, a to je ono što je najbitnije.

– Ono što me zaista čudi i zamjera je da premijer nije dogovorio unaprijed situaciju sa sudionicima da ne bi bilo ove vrste ekscesa i showa koji je Vučić napravio. Znamo tko je Vučić i od njega ne možemo ništa bolje očekivati, rekla je.

– Svima nam je posebno žao zbog onih građana koji su time direktno povrijeđeni jer su iz ratnih područja, a Dubrovnik je svakako ratno područje. Mislim da to premijer nije smio dopustiti, kazala je.

Naglasila je kako se ovakvi summiti ne smiju “svesti na PR event”.

“Vučić je četnik bio jučer, četnik je danas, a četnik će biti i sutra”

Franković je poručio kako je ovo bio najznačajniji summit od onih koji su dosad održani u Hrvatskoj.

– Najvažnije što se dogodilo je da je ovo bio najznačajniji summit od tri koja su dosad održana. Dogovorene su konkretne, značajne i bitne stvari vezane za pomoć Ukrajini. Kada govorimo o predsjedniku Milanoviću i njegovom nepozivanju, jasno je da dolazi samo jedan lider, rekao je.

– A Vučić kao Vučić, on uvijek luta i provocira. To je njegov način vođenja politike. Činjenica je da je on došao u Hrvatsku, Dubrovnik i dao podršku Ukrajini. To je ono što je bitno i značajno, kazao je.

– Ja sam njega smatrao četnikom prije, četnikom danas i on će biti četnik zauvijek. Oni se ne mire sa svojim porazom u Dubrovniku i RH. Željeli su napraviti stariji i ljepši Dubrovnik, u tome nisu uspjeli, a meni osobno malo zadovoljstvo pričinja što je mogao samo patiti i gledati lijepi Dubrovnik, a ne samo otići u njega. Nije mu baš bilo svjedeno, jer je za razliku od drugih lidera koji su tamo bili, sve do jedan od njih bio u gradu i na Stradunu, a Volodimir Zelenski je posjetio spomen-sobu braniteljima, podsjetio je.

– Vučić se zaključao u sobu i nitko osim novinara i sudionika ga nije vidio. Dajemo mu preveliku važnost, zaključio je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Istaknuo je pozitivan primjer Jakova Milatovića koji se prošetao Dubrovnikom te se ispričao za sudjelovanje Crne Gore u razaranju Dubrovnika.

Jesu li sankcije izbačene iz Dubrovačke deklaracije ili je to Vučićev PR?

Benčić je ustvrdila kako je premijer svojom nepripremljenošću doveo do toga da Vučić napravio show u Dubrovniku.

– Nije točno da Vučić nije imao utjecaj na određene stvari u smislu sadržaja, imao je. Pitanje sankcija nije u konačnom tekstu zbog Vučića. Čini mi se da svaki put, kada se premijer nađe u škripcu, zaziva hibridne ratove, stvarajući u Hrvatskoj podijeljenost, poručila je.

– Vrlo je jasno neke stvari potrebno raščistiti. Nikakve sankcije nisu bile spomenute u onom prvom, osnovnom tekstu u deklaraciji. Sve drugo je izmišljeni PR Aleksandra Vučića, odgovorio je Franković.

– Nije mi jasno zašto hrvatski političari podliježu tom PR-u, jer je Vučić kod sebe doma morao objasniti zbog čega je došao u Dubrovnik. Ono što je on rekao, je rekao isključivo da bi svojim rusofilima, a puno ih je više od onih koji vole Ukrajinu, zbog čega uopće potpisuje Dubrovačku deklaraciju, pojasnio je.

Ustvrdio je kako je deklaracija jasna i točno objašnjava kako se države potpisnice moraju postaviti.

Tko financira kampanju predsjednika Milanovića?

Kritizirao je i predsjednika Milanovića te ustvrdio kako postoje “vrlo jasne indicije da kampanju predsjednika Zorana Milanovića financira Rusija odnosno ruski kapital”.

– Sve ono što on radi posljednjih mjeseci i godina je zalaganje za politiku agresije prema Ukrajini, rekao je.

– Jasno je da postoje indicije i da postupci predsjednika Milanovića ukazuju na to. Predsjednik Milanović od trenutka agresije se ponaša kao ruski oficir u RH. Vrlo jasno je u javnom prostoru iznosio neistine kako ovom posljednjom misijom šaljemo naše vojnike u Ukrajinu, a znao je da to nije istina, dodao je.

– To su vrlo ozbiljne optužbe. Kada bi postojala institucija koja bi bila financirana od bilo kakve sile, a pogotovo Rusije, mi bi imali ozbiljan sigurnosni problem. Nadam se da ste svjesni što se upravo rekli. Na temelju ovog ću tražiti izvješće na Odboru za nacionalnu sigurnost da vidimo postoje li u Hrvatskoj političari koje financira ruski kapital, odgovorila je Benčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Rukometašica Borca u “Boriku” love treće kolo Evropskog kupa

Rukometašice Borca u subotu igraju revanš meč drugog kola EHF Evropskog kupa protiv ekipe Dalmatinka,…

2 sata ago

Uhvaćen u 4K 👀 Najsmješnija sigurnosna kamera ne radi

Najsmješniji kvarovi sigurnosnih kamera su uhvaćeni u 4K i tjeraju nas na replay! Ovi neugodni…

2 sata ago

Poluvrijeme u Zenici: Njemačka vodi protiv “zmajeva”

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na stadionu „Bilino polje“ u Zenici igra meč UEFA Lige…

4 sata ago

Koliko je objekata uništeno u Jablanici?

Najmanje 230 objekata je uništeno ili oštećeno u poplavama i klizištima koja su pogodila Jablanicu,…

4 sata ago

Tuhel kandidat za klupu Engleske

Njemački stručnjak Tomas Tuhel bi uskoro mogao da se vrati trenerskom poslu poslije otkaza u…

6 sati ago

Pruga Zagreb-Rijeka zbog saniranja zatvorena oko tjedan dana

IlustracijaFoto: Igor Soban / PixsellZbog saniranja mjesta nedavne nesreće na ulazu u karlovački kolodvor, pruga…

6 sati ago