in

GDJE JE ZAPELO: Vlada FBiH još prošle godine dobila inicijativu da uvede sistem uzbune od katastrofa

GDJE JE ZAPELO: Vlada FBiH još prošle godine dobila inicijativu da uvede sistem uzbune od katastrofa
Slatka-Tajna.Eu
GDJE JE ZAPELO: Vlada FBiH još prošle godine dobila inicijativu da uvede sistem uzbune od katastrofa

Samo nekoliko sati nakon što su se u našoj zemlji dogodile katastrofalne poplave bilo je jasno da između nadležnih institucija i stanovništva nije bilo odgovarajuće komunikacije. Ako su prije dva dana, ali već nakon katastrofe, naredili evakuaciju stanovništva već pogođenih područja nakon najava da bi se sličan scenarij mogao ponoviti, postavlja se pitanje zašto se to nije moglo dogoditi i ranije i spriječiti tragedija koja je odnijela i ljudske žrtve, te napravila nezapamćenu štetu.

Nakon što su poplave napravile katastrofu i štetu od više milijardi KM, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da se to nije moglo predvidjeti.

Da ipak postoje načini i da se primjenjuju u brojnim evropskim zemljama dokazuje, između ostalog, i slučaj iz Austrije. Tamo se 5. oktobra, s dvije godine zakašnjenja za rokom Evropske unije, počeo primjenjivati novi sistem upozorenja na poplave AT Alert.

Inicijativa nastala još nakon Putinovih prijetnji

Sistem koji se mogao doraditi da uključuje sve potencijalne prirodne katastrofe mogao je zaživjeti nakon zastupničke inicijative u federalnom parlamentu Amira Ibrovića iz marta 2023. godine, a koju je Ibrović inicirao zbog tada potencijalne opasnosti od nuklearne katastrofe zbog prijetnji koje iz sukoba Ukrajine i Rusije.

“Nužnost uspostavljanja učinkovitog i sveobuhvatnog sustava uzbunjivanja i alarmiranja mora obezbijediti da informacije o opasnosti pravodobno, trenutačno, dođu do svakog stanovnika FBiH. U slučaju nukleamih nesreća, kontaminacija, tablete Kl se smiju uzeti tek nakon izričitog poziva zdravstvenih službi (preko radija, televizija, društvenih mreža, META, telekom i kablovskih operatera) odnosno putem svih raspoloživih informacijskih resursa”, navodi se, između ostalog, u inicijativi Ibrovića za koju je dat rok za realizaciju od tri mjeseca.

No kako se inicijativa nije realizirala, Ibrović je u aprilu ove godine ponovio zastupničko pitanje, sada sveobuhvatnije, zatraživši od Vlade FBiH i telekom operatera da se uvede sistem CELL BROADCAST koji se koristi u slučaju prirodnih katastrofa i drugih vanrednih situacija s ciljem pravovremenog instruiranja, informiranja i zaštite stanovništva.

Čekamo li novu katastrofu?

“Slobodna Bosna” kontaktirala je Ibrovića o ovoj inicijativi i s pitanjem da li je sada sistem zakazao, kako su to izjavile federalne vlasti.

“Sistem nije zakazao, FBiH već 30 godina nema nikakvog sistema. Poplave, zemljotresi, požari, kontaminacija radioaktivnošću, hemijske nesreće, sve nas vreba, tu pored nas. Vlast mora shvatiti da pomozi.ba (svaka im čast i čestitke) ne bi imali šta da rade u društvu, državi gdje postoji sistem. Nepojmljivo je kakve sve vrste katastrofa nas mogu zadesiti. Za sada nam samo preostaje da čekamo neku novu katastrofu ili nesreću, da se nadamo uz poznato ‘ma neće valjda’ biti još više žrtava ili da se opametimo i da za početak kopiramo kako to rade ‘pametniji'”, prokomentirao je Ibrović za “SB”.

BH Telecom i HT Eronet izrazili spremnost

Da je sistem moguće uspostaviti pokazuju i odgovori telekom-operatora na Ibrovićevu inicijativu:

Svojim dopisom BH Telecom je dostavio odgovor na pitanje o tehničkoj mogućnosti za realizaciju sistema za uzbunjivanje i alarmiranje, te potrebi nabavke i isporuke opreme, usluga implementacije i integracije, za što su potrebna finansijska sredstva, ljudski resursi i vrijeme za implementaciju, a za koje BH Telecom u tom momentu nije mogao dati procjenu.

“Takođe smo naglasili i brojne izazove na koje nadležni organi trebaju da pravovremeno odgovore, s obzirom na brojna zakonska i regulatorna pitanja prilikom implementacije ovakvog sistema.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Za realizaciju Cell Broadcast rješenja potrebni su resursi i licence na strani radio mreže i jezgra mreže, implementacija potpuno novih mrežnih elemenata: CBC (Cell Broadcast Center) i CBE (Cell Broadcast Entity), te integracija u postojeću mrežu telekom operatora.

Pri tome tehničko rješenje podrazumijeva da se CBE nalazi pod kontrolom nadležnih institucija ovlaštenih za uzbunjivanje, a CBC bi bio novi mrežni element na strani telekom operatora. Osim toga, sistem je potrebno organizaciono pozicionirati sa nadležnim organima, koji ce njime upravljati na strani Fereracije BiH, ali i novim sistemom na strani telekom operatera.

BH Telecom je u tom dopisu ponudio mogucnost održavanja radnog sastanka sa Ministarstvom, na kojem bi se pojedinačno razmotrila sva pitanja neophodna za realizaciju ovog Zaključka”, navodi se u odgovoru BH Telecoma.

U odgovoru HT Eroneta iz 14. maja ove godine navedeno je da je ovaj telekom-operater već započeo s definiranjem mogućeg tehničkoga rješenja kojim se može omogućiti usluga cell broadcast, a koja može služiti kao sredstvo za uzbunjivanje korisnika u slučaju prirodnih katastrofa te drugih vanrednih situacija.

“Sukladno tomu, poslan je upit potencijalnim dobavljačima tehničkoga rješenja koji navedeno mogu implementirati u mrežu HT Eroneta. Do sada smo dobili odgovore od dva dobavljača telekom opreme.

Od jednog dobavljača je dobijen odgovor kako imaju partnera za tehničko rješenje Cell Broadcast usluge i da je za realizaciju takvog projekta predviđeni rok od cca. 5 mjeseci od dana potpisa ugovora’. Međutim, taj dobavljač u ovoj godini nije u mogućnosti započeti s realizacijom navedenog, zbog rada na nizu drugih započetih projekata.

Drugi dobavljač je održao prezentaciju tehničkoga rješenja koje je razvio u suradnji sa svojim partnerima. Njihovo predviđanje realizacije je cca. 4 mjeseca od usuglašavanja samog tehničkoga rješenja te potpisa ugovora”, naveli su iz HT Eroneta.
Usluga uzbunjivanja stanovništva putem Cell Broadcast usluge preko mreže HT Eroneta moguća je samo za korisnike koii su spojeni na HT Eronet radijsku mrežu u trenutku slanja poruka.

Također, samo tehničko konačno rješenje te rokovi njegove implementacije ovise o tehničkim zahtjevima te uslovima za integraciju s Državnim/Centralnim operativnim centrom koji je ovlašten za slanje poruka o uzbunjivanju preko telekom operatera.

Sudeći prema odgovorima, telekom-operatori su spremni krenuti u realizaciju ove inicijative, a na Vladi FBiH je da je podrže prije nego li dođe do nove katastrofe, da nas na vrijeme upozore.

(S. H.)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pronašli smo najbolje šale! 😂 Najsmješniji videozapisi tjedna

Pronašli smo najbolje šale! 😂 Najsmješniji videozapisi tjedna

Siner je favorit, ali ja sam došao ovdje da osvojim 100. titulu

Siner je favorit, ali ja sam došao ovdje da osvojim 100. titulu