Categories: Novosti

Hajdaš Dončić: SDP će kao i Mate Parlov pobjeđivati ljevicom

Siniša Hajdaš Dončić

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

S konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDP-a predsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić poručio je da je SDP jedina ljevica u Hrvatskoj i da će kao i Mate Parlov, kojeg su podcjenjivali, a pobjeđivao je lukavošću, hrabrošću i ljevicom, i SDP pobjeđivati ljevicom. Odgovorio je i na pitanje novinara da komentira tvrdnje ministra Gordana Grlića Radmana da Milanovićevu kampanju financiraju Rusi. 

Neslužbene informacije koje smo prvi objavili prije nekoliko dana sad su službeno potvrđeneZoran Paunović, makarski gradonačelnik i glavni rival Siniše Hajdaš-Dončića na nedavnim unutrastranačkim izborima za predsjednika, novi je čelni čovjek Glavnog odbora, najvišeg stranačkog tijela kroz koji prolaze sve odluke i ideje predsjednika, odnosno Predsjedništva, izjavila je u podnevnom Dnevniku HTV-a novinarka Tatjana Munižaba.

Glavni tajnik stranke i dalje je Marko Krička, a i poslovni direktor Igor Cigula. Novi politički tajnik je Saša Đujić. Gotovo sve te odluke jednoglasno su prihvaćane, osim predzadnje koja se odnosila na izbor izvršnih tajnika za četiri regije u Republici Hrvatskoj.

– Tu se razvila rasprava samo o šefu splitskog SDP-a, Davoru Matijeviću, zbog kojega su se i na prekjučerašnjem Predsjedništvu pojedini članovi pobunili, ističući kako je moralno neprihvatljivo i za stranku štetno da se osoba koja se dovodi u kontekst i spominje vezano uz lažiranje nedavnih unutarstranačkih izbora imenuje i potvrđuje za tako važnu funkciju. No s obzirom na to da se o četiri izvršna regionalna tajnika glasalo u paketu i ova je odluka prošla sa šest glasova protiv i četiri suzdržana, kazala je novinarka Munižaba.

Nakon sjednice Glavnog odbora i Matijevića i Sinišu Hajdaša Dončića novinari su pitali o tome. Obojica su vrlo slično odgovarali i kazali da su stranački izbori iza nas, to je prošlo svršeno vrijeme, a o unutarstranačkim pitanjima govorit će se isključivo u stranci.

– Čini se da je lakše vidjeti i reagirati na tuđe nepodopštine, što potvrđuje i uvodno izlaganje Siniše Hajdaša Dončića. To je bio ujedno i jedini otvoreni dio ove sjednice Glavnog odbora, dodala je Munižaba.

SDP je ujedinjen u ideji socijalne demokracije koju nikad neću napustiti i jedina je ljevica u Hrvatskoj, poručio je u uvodnom govoru novi predsjednik stranke Hajdaš Dončić.

– Svjesni smo, naglasio je, nepotizma i klijentelizma, svjesni smo da vladajući ne mare za visoke cijene u trgovinama i građane Hrvatske, nego samo za usku kastu “zna se”, rekao je.

– Duboko sam svjestan da živimo u dvije Hrvatske u Hrvatskoj gdje živi većina građana koja se bori za preživljavanje, koja se bori za posao i stan, za djecu i roditelje. Svjestan sam da umirovljenici žive teško i da to više nije pitanje egzistencije nego golog preživljavanja. Svjestan sam da roditelji, kada ukazuju na probleme u obrazovnom sustavu, tada ih vladajuća kasta naziva ‘balvan revolucijom’ i rušiteljima poretka, kaže Hajdaš Dončić.

– Ljudi samo žele živjeti u normalnoj Hrvatskoj, ništa više i ništa manje. HDZ kao desnica i dalje raspiruje niske strasti, kupuje ili klijentelizmom ili izdašnim donacijama iz državnog proračuna određene strukture u hrvatskom društvu, tome se jedino SDP može suprotstaviti, istaknuo je.

– SDP će biti glas građana koji žive na marginama društva, koji osjećaju nepravdu u društvu. Ne samo da je šef HDZ-a bahat već se to spušta i na niže razine, tamo gdje su “lipa” i “radosti” normalni, tamo gdje svi budu ranije upozoreni da se maknu sa šefovskih položaja. To nije Hrvatska u kojoj želimo živjeti, dodao je.

Vjerojatno ste, kaže, čuli i užasnu izjavu šefa Jadrolinije – da mu je žao što su poginula tri pomorca i da je to zasjenilo, pazite što, dobar rezultat Jadrolinije. Evo, to je društvo u kojem mi, nažalost, danas živimo, a ja u takvom društvu ne želim živjeti, naglasio je Hajdaš Dončić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Želim živjeti u društvu solidarnosti, pravednosti i jednakosti, istaknuo je ustvrdivši kako su dokaz da je to moguće SDP-ovi gradonačelnici, načelnici i župani, europarlamentarci i parlamentarni zastupnici, koji se svakodnevno bore za bolji život hrvatskih građana.

Kao što su Matu Parlova podcjenjivali i kao što je Mate Parlov i lukavošću i hrabrošću pobjeđivao, a znate kako je pobjeđivao. Pobjeđivao je ljevicom, tako će i SDP pobjeđivati ljevicom, rekao je predsjednik SDP-a.

Nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDP-a predsjednik Siniša Hajdaš Dončić poručio je da su izbori u SDP-u gotovi, pa sada “jedinoj stranci hrvatske ljevice” slijedi borba za pravdu, jednakost i solidarnost za sve koji žele živjeti na pošten način.

– Konstituiranjem Glavnog odbora izbori u SDP-u su završeni i pod crvenim kišobranom SDP-a ima mjesto za svakog. Izbori su gotovi, a sad Hrvatska. Dakle, borba za pravdu, pravicu, jednakost i solidarnost, to je SDP kao jedina stranka hrvatske ljevice, izjavio je Hajdaš Dončić po okončanju sjednice.

– Znamo i sami, napominje, da u Hrvatskoj postoje i druge političke stranke, ali nijedna politička stranka osim SDP-a ne može dati odgovor na ključno pitanje – kako je moguće da 10 posto stanovništva Hrvatske raspolože s 90 posto nacionalnog bogatstva. Nijedna stranka u Hrvatskoj ne može odgovoriti na pitanje što je obrazovanje i kako obrazovanje treba biti. Što je zdravstvo danas, iz CEZIH sustava zašli smo u Frankenstein sustav, to nisu moje riječi nego riječi korisnika zdravstvenog sustava. Zato, od danas, borba za javno dostupno zdravstvo, ne samo za one s bogatim novčanicima, borba za javno dostupno školstvo, borba za jednakost i pravednost i borba za sve skupine koje u Hrvatskoj žele živjeti na pošten i pravedan način, kaže šef SDP-a.

Novi predsjednik Glavnog odbora SDP-a Zoran Paunović ocijenio je da su već pokazali zajedništvo i snagu jer se jedino tako mogu suprotstaviti HDZ-u. Sada krećemo u nove pobjede i novi rad, poručio je Paunović.

“Možda Milanovića financiraju masoni”

Na tvrdnje ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da predsjedničku kampanju Zorana Milanovića financiraju Rusi, Hajdaš Dončić je ironično uzvratio “možda je financiraju masoni”.

– To je neprimjereno, smiješno i tragikomično, a Milanovićevu kampanju financiraju svi građani Hrvatske jer je, gle čuda, čovjek predsjednik RH, dodao je.

Milanović je predsjednički kandidat SDP-a, koji će mu financirati kampanju, istaknuo je Hajdaš Dončić, pozvavši javnost da se ne nasjeda na “fake news”.

O Grlićevu traženju opoziva Milanovića kazao je kako svi znaju da HDZ ima lošeg kandidata, “pokušavaju iz čovjeka stvoriti nešto što on nije”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Barbarez zakazao jutarnju trening nakon poraza

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je poražana na „Bilinom polju“ u zenici od Njemačke…

1 sat ago

Pronađeno tijelo još jedne žrtve poplava i klizišta u BiH

Pronađeno je tijelo još jedne žrtve poplava i odrona u Buturović Polju, naselju u blizini…

1 sat ago

Koliko može biti ambiciozan Slotov Liverpul?

Mnogi su rekli da bi Slotovo preuzimanje Liverpula nakon odlaska Jirgena Klopa bio nemoguć posao.…

3 sata ago

“Vatreni” protiv Škotske bez Matea Kovačića

Fudbalska reprezentacija Hrvatske večeras u Zagrebu igra utakmicu Lige nacija protiv Škotske. Selektor „vatrenih“ Zlatko…

5 sati ago

Počela sanacija klizišta na planini Trebević koje ugrožava stanovnike Sarajeva

Dok u drugim krajevima Bosne i Hercegovine još tragaju za žrtvama poplava i odrona od…

5 sati ago

Rukometašica Borca u “Boriku” love treće kolo Evropskog kupa

Rukometašice Borca u subotu igraju revanš meč drugog kola EHF Evropskog kupa protiv ekipe Dalmatinka,…

7 sati ago