Categories: Novosti

Ne želimo postati Donja Jablanica

Mještani naselja Miljkovići i Kozice, u brdima zapadno od Mostara, održali su u petak, 11. oktobra, protest protiv izgradnje solarnih elektrana iznad njihovih kuća.

Mještani ovih naselja na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) protestom su izrazili zabrinutost, jer su iznad njihovih kuća započeti građevinski radovi za solarna postrojenja.

“Razlog našeg okupljanja je ovo što se dogodilo u Donjoj Jablanici, da kažemo da nećemo dozvoliti ovu ‘solarmaniju’ i ludilo, da se iznad naših glava i kuća prave solarne elektrane bez našeg učešća i bez javne rasprave”, kazao je Mario Ćosić, predstavnik neformalne grupe građana.

Mario Ćosić: “Prenamjena državnog šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište je nezakonita i neustavna.”

U noći između 3. i 4. oktobra sjevernu Hercegovinu i centralnu Bosnu pogodile su velike padavine, koje su izazvale bujice, poplave i klizišta.

Najteže je stradalo naselje Donja Jablanica gdje je od poplava, odrona i klizišta 20 osoba je poginulo, od čega 17 u Jablanici.

Ćosić je pozvao Jelenu Cvijetić, pravobraniteljicu Bosne i Hercegovine, da po službenoj dužnosti zaštiti državnu imovinu BiH.

“Odlukom Ustavnog suda BiH od 11. 7. 2024. godine, prenamjena državnog šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište je nezakonita i neustavna. Zabrana raspolaganja državnom imovinom je na snazi. Ne mogu županije (kantoni) i entiteti raspolagati državnom imovinom. To može samo BiH”, kazao je Ćosić.

On je kazao i da je entitetska Vlada Federacije BiH provela odluku i poništila koncesiju za Vareš, te Mostarci okupljeni u neformalnu skupinu “Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru” traže da se ponište sve prenamjene državnog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko za potrebe solarnih postrojenja.

Ćosić smatra da je Mostarcima 2022. godine “nametnut prostorni plan za energetska postrojenja bez javne rasprave i stručne studije”, te da su gradonačelnik Mario Kordić (Hrvatska demokratska zajednica) i predsjedavajući Gradske skupštine Salem Marić (Stranka demokratske akcije) tim planom “izjednačili solarne i vjetroelektrane protiv čega je sva struka”.

Kazao je i da Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona “nije dala suglasnost za Prostorni plan Mostara za solarna postrojenja”, te da se on “kao plan nižeg reda mora se usuglasiti s Prostornim planom HNK-a”.

Robert Šunjić, mještanin Miljkovića, kazao je da “prvu sudbinu” s mještanima Jablanice i Konjica dijele tako što su “u ratu ginuli, stradali, da su im kuće sru

šene i da su ih jedva obnovili bez ikakve pomoći”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Ljudi u Međinama (drugo mjesto kod Mostara gdje se gradi solarna elektrana i gdje su proljetos bile bujične poplave) stražare k’o 1992. godine, s baterijama po brdu. Mahom su to starci. Vidjeli ste šta je ‘strefilo’ Jablanicu, stradali jadni garibi (sirotinja)”, kazao je Šunjić.

Meho Marić, mještanin sela Kozice, kazao je da oni uglavnom žive od stočarstva, a da će solarna elektrana “uništiti sve”.

“Mi da tražimo 100 kvadrata da nam dijete napravi kuću, ne možemo ih dobiti. Ovo su tajkuni koji imaju pare i koji rade šta hoće da ne pitaju obični narod. Solari će nam biti 150 metara od kuća. Ako se nastavi dalje gradnja kako se najavljuje, doći će nam na 20 metara”, kazao je Marić.

Mještani od inspektora traže da izađe na cestu i ispita “može li investitor u punoj krivini napraviti priključak na magistralnu cestu, gdje će preko pune linije izlaziti bageri i kamioni teški 40 tona”.

Iz neformalne grupe građana “Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru” su ranije ustvrdili da je 2010. godine urađena Studija uticaja na okoliš, te da u njoj stoji da je riječ o prostoru s nagibom, gdje se ne preporučuje postavljanje solara.

Početkom novembra 2023. godine, uslijed velikih kiša, došlo je do obilnih bujičnih voda, koje su nanijele velike štete kućama i imanjima u naselju Međine, između Mostara i Širokog Brijega.

Mještani su to doveli u vezu sa, kako tvrde, nepropisnom izgradnjom solarnih elektrana na padinama iznad njihovih kuća.

Neformalna grupa građana “Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru” okuplja mještane sedam naselja sa ruralnih područja šireg prostora Grada Mostara.

To su naselja Prigrađani, Miljkovići, Kozice, Međine, Gubavica, Pijesci, te Planinica.

Oni tvrde da se bore protiv stihijskog izdavanja saglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara. U januaru i aprilu su održali protest ispred Gradske vijećnice.

Redakcija

Recent Posts

Zvezdina kanonada: "Crveno-bijeli" razbili Igokeu

Košarkaši Crvene Zvezde u Beogradskoj Areni dočekali su ekipu Igokee. Ekipa Janisa Sferopulosa razbila je…

48 minuta ago

MJEŠTANI SELA ZLATE KIVNI: ‘Obratili su nam se samo iz Pomozi.ba, niko iz Općine Jablanica’

Šašić Erna, mještanka sela Zlate, u razgovoru za N1 otkrila je kako se niko od…

53 minute ago

Sabalebnka u finalu Vuhana

Bjeloruska teniserka Arina Sabalenka plasirala se u finale WTA turnira u Vuhanu. Ona je u…

3 sata ago

Englezi bez Sake, vratili se Kejn i Griliš

Fudbalska reprezentacija Engleske biće oslabljena u sutrašnjoj utakmici Lige nacija. Englezi sutra od 18 časova…

5 sati ago

Zagreb: Muškarac bježao ukradenim automobilom, ozlijedio policajca

Policija je objavila priopćenje u kojem navodi da je u centru Zagreba uočeno otuđeno vozilo.…

5 sati ago

Siner je favorit, ali ja sam došao ovdje da osvojim 100. titulu

Srpski teniser Novak Đoković izjavio je danas da je Janik Siner favorit u sutrašnjem finalu…

7 sati ago