in

Agencija za ravnopravnost spolova BiH osudila novi slučaj nasilja u porodici

Agencija za ravnopravnost spolova BiH osudila novi slučaj nasilja u porodici
Slatka-Tajna.Eu
Agencija za ravnopravnost spolova BiH osudila novi slučaj nasilja u porodici

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine osudila je novi slučaj nasilja u porodici, koji je snimljen i objavljen u medijima i na društvenim mrežama

“Ovaj incident ističe ozbiljan problem koji zahtjeva hitnu pažnju i djelovanje svih članova društva, posebno institucija odgovornih za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici”, saopćila je Agencija 12. oktobra.

Reakcija Agencije dolazi nakon što je u pojedinim medijima u BiH i regiji, kao i na društvenim mrežama, objavljena vijest i video o zlostavljanju pjevačice iz BiH Aldine Bajić od njenog supruga.

Agencija je pozdravila brzu reakciju policije i drugih subjekata zaštite u ovom slučaju i pozvala nadležne institucije da preduzmu potrebne mjere kako bi osigurale zaštitu žrtvama nasilja.

Upozoreno je da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i predstavlja kršenje ljudskih prava, a građanima upućen apel da “ne okreću glavu od ovakvih problema”, nego da ih prijave i pruže podršku žrtvama.

Nasilje je moguće prijaviti policiji, pozivom na broj telefona 122, a na raspolaganju su i SOS telefonai – u Federaciji BiH 1265, a u Republici Srpskoj 1264.

Samo u periodu između 2021. i 2022. godine, u BiH je ubijeno 19 žena, podaci su Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Prema podacima OSCE-a gotovo polovina žena u BiH iskusila je neki oblik nasilja od svoje 15. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zakoni za nasilje predviđaju kazne u rasponu od jedne godine do kazne dugotrajnog zatvora, odnosno 45 godina ukoliko se radi o ubistvu.

U BiH je u 2022. godini izrečeno 728 kazni za nasilje u porodici, a najviše je uvjetnih, njih 481. Izrečeno je, također, 35 oslobađajućih, 76 novčanih, te 136 zatvorskih kazni, podaci su Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Nasilje nad ženama

Kakvi ožiljci ostaju nakon nasilja? Kako porodice i žrtve nasilja nastavljaju dalje sa životima zauvijek obilježenim traumom?

Uprkos Istanbulskoj konvenciji i zakonskim okvirima rodno uslovljeno nasilje je i dalje sveprisutno u zemljama Zapadnog Balkana.

U “Ženskim sjenkama” pronađite priče onih koji su preživjeli rodno zasnovano nasilje, kao i svjedočenja porodica žena kojih više nema.

Saznajte i kako prijaviti nasilje u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Rado ga se sećam #smehdosuza #smijesno #viralno #humor #smesno #funny #smeh #smešno #barbarabobak

Rado ga se sećam #smehdosuza #smijesno #viralno #humor #smesno #funny #smeh #smešno #barbarabobak

Siner poslao “špijuna” na meč Đokovića

Siner poslao “špijuna” na meč Đokovića