Categories: Novosti

Agencija za ravnopravnost spolova BiH osudila novi slučaj nasilja u porodici

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine osudila je novi slučaj nasilja u porodici, koji je snimljen i objavljen u medijima i na društvenim mrežama

“Ovaj incident ističe ozbiljan problem koji zahtjeva hitnu pažnju i djelovanje svih članova društva, posebno institucija odgovornih za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici”, saopćila je Agencija 12. oktobra.

Reakcija Agencije dolazi nakon što je u pojedinim medijima u BiH i regiji, kao i na društvenim mrežama, objavljena vijest i video o zlostavljanju pjevačice iz BiH Aldine Bajić od njenog supruga.

Agencija je pozdravila brzu reakciju policije i drugih subjekata zaštite u ovom slučaju i pozvala nadležne institucije da preduzmu potrebne mjere kako bi osigurale zaštitu žrtvama nasilja.

Upozoreno je da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i predstavlja kršenje ljudskih prava, a građanima upućen apel da “ne okreću glavu od ovakvih problema”, nego da ih prijave i pruže podršku žrtvama.

Nasilje je moguće prijaviti policiji, pozivom na broj telefona 122, a na raspolaganju su i SOS telefonai – u Federaciji BiH 1265, a u Republici Srpskoj 1264.

Samo u periodu između 2021. i 2022. godine, u BiH je ubijeno 19 žena, podaci su Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Prema podacima OSCE-a gotovo polovina žena u BiH iskusila je neki oblik nasilja od svoje 15. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zakoni za nasilje predviđaju kazne u rasponu od jedne godine do kazne dugotrajnog zatvora, odnosno 45 godina ukoliko se radi o ubistvu.

U BiH je u 2022. godini izrečeno 728 kazni za nasilje u porodici, a najviše je uvjetnih, njih 481. Izrečeno je, također, 35 oslobađajućih, 76 novčanih, te 136 zatvorskih kazni, podaci su Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Nasilje nad ženama

Kakvi ožiljci ostaju nakon nasilja? Kako porodice i žrtve nasilja nastavljaju dalje sa životima zauvijek obilježenim traumom?

Uprkos Istanbulskoj konvenciji i zakonskim okvirima rodno uslovljeno nasilje je i dalje sveprisutno u zemljama Zapadnog Balkana.

U “Ženskim sjenkama” pronađite priče onih koji su preživjeli rodno zasnovano nasilje, kao i svjedočenja porodica žena kojih više nema.

Saznajte i kako prijaviti nasilje u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

Redakcija

Recent Posts

Luka Modrić: Idemo pobijediti u Poljskoj

Kapetan fudbalske reprezentacije Hrvatske Luka Modrić prokomentarisao je pobjedu protiv Škotske u Zagrebu. „Vatreni“ su…

47 minuta ago

Hrvatske šume počele su otkup žira

Hrvatske šume počele su otkup žira

52 minute ago

Siner poslao “špijuna” na meč Đokovića

Italijanski teniser Janik Siner poslao je "špijuna" na meč između Novaka Đokovića i Tejlora Frica,…

3 sata ago

Partizan ubjedljiv protiv Studentskog centra

Košarkaši Partizana pobijedili su danas u Podgorici ekipu Studentskog centra rezultatom 80:60 (23:17, 23:18, 12:15,…

5 sati ago

U Slavonskom Brodu organiziran Pogača-fest

U Slavonskom Brodu organiziran Pogača-fest

5 sati ago