Categories: Novosti

Izrael ima najbolju protuzračnu obranu na svijetu

Smatra se da Izrael ima najbolju protuzračnu obranu na svijetu, posebno razvijenu za obranu od svih vrsta raketa i projektila. Među razlozima su višedesetljetna iskustva iz izraelskog nemirnog i nesigurnog geopolitičkog okruženja. Sastoji se od više dijelova, a najpoznatija je takozvana Željezna kupola koja se koristi od 2011. i koja se ponovno aktivirala u utorak navečer kad su eksplozije osvjetljavale nebo iznad Tel Aviva i Jeruzalema.

Željezna kupola, koja se koristi za obranu s manjih udaljenosti i manjih visina, najpoznatiji je dio visokosofisticiranog izraelskog protuzračnog obrambenog sustava.

– Služi za rušenje objekata koji prijete u dometu do 70 kilometara, Davidova praćka do 450. I treći sustav je Strijela sa svojim raketama Strijela 3 koje idu i na razinu svemira i koje ruše balističke projektile koji se nalaze u tom području, objasnio je Gordan Akrap, prorektor Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”.

Potpuno automatiziran i autonoman sustav ima precizne radare i uočava opasnost čim se pojavi.

– Balistička putanja se izračunava automatski i jednostavno na odobrenje ljudske posade ispaljuje se rakete jedna za drugom i do 2 rakete na jedan cilj, kaže Marinko Ogorec, vojni analitičar.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kad je u utorak Iran ispalio gotovo 200 balističkih projektila prema izraelskom teritoriju, Izrael je za aktivaciju sustava imao samo nekoliko minuta.

– Kad sustav detektira raketu, procijeni njihovu putanju, njihov trajektorij, procijeni mogući njihov cilj, te u ovisnosti o tome gdje će pasti, procjenjuje ili donosi odluku o tome što će napraviti. Ukoliko pada na naseljena područja i može nanijeti ozbiljnu štetu, pokreće se sustav Željezne kupole koji lansira obrambene rakete koje sa svojim blizinskim upaljačima neutraliziraju i eliminiraju prijetnju, rekao je Akrap.

U prvim satima nakon napada Iran je objavio da je 80 posto projektila pogodilo ciljeve. Izrael je tvrdio da je većina srušena te da je šteta minimalna – poslije je priznao da su neke od njegovih zračnih baza pogođene.

– Ne postoji apsolutna zaštita, nikad neće biti takva zaštita da baš zaustavi sve što se ispali na određenim teritorij, na određeni prostor. Iran je ispalio preko 200 projektila, niti jedan sustav to ne može zaustaviti u potpunosti, rekao je Ogorec.

Složen izraelski obrambeni sustav vrlo je skup. Jedna raketa iz sustava Željezna kupola stoji i do 100 tisuća dolara, a iz sustava Strijela 3 oko 3 milijuna dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Biće teško protiv defanzivnih Mađara

Mađarska igra jako defanzivno i možda će biti teže nego protiv Njemačke, rekao je defanzivac…

43 minute ago

Parlamentarni izbori u Litvi – HRT

Izbori u LitviFoto: Ints Kalnins / REUTERSLitavci glasaju u prvom krugu parlamentarnih izbora koji bi…

48 minuta ago

Igrati protiv Novaka je jedna od najtežih stvari, on je legenda

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen je sa 2:0 u setovima od Janika Sinera, u…

3 sata ago

Luka Modrić: Idemo pobijediti u Poljskoj

Kapetan fudbalske reprezentacije Hrvatske Luka Modrić prokomentarisao je pobjedu protiv Škotske u Zagrebu. „Vatreni“ su…

5 sati ago

Hrvatske šume počele su otkup žira

Hrvatske šume počele su otkup žira

5 sati ago

Siner poslao “špijuna” na meč Đokovića

Italijanski teniser Janik Siner poslao je "špijuna" na meč između Novaka Đokovića i Tejlora Frica,…

7 sati ago