Categories: Novosti

Stranka demokratske akcije blokira parlament BiH zbog jeftinih političkih poena, poručila ambasada SAD

Stranka demokratske akcije (SDA) i članovi Kluba Bošnjaka odlučili su se na blokadu Doma naroda kako bi skupili jeftine političke poene lažno se predstavljajući kao branioci Bosne i Hercegovine i njenih državnih institucija, saopšteno je u četvrtak 10. oktobra iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u Sarajevu.

Ambasada SAD-a je na mreži X reagovala na jučerašnje saopštenje ove stranke, koja ih je optužila da “tolerišu” usvajanje neustavnog zakona o Ustavnom sudu BiH u Domu naroda, te da nisu iznenađeni, kako navode, “neutemeljenim kritikama” ambasadora.

Sa druge strane, reakcija SDA je došla nakon što je Ambasada SAD-a navela da je “razočarana” time što je, kako navode, Klub Bošnjaka u Domu naroda predvođen ovom strankom odlučio da blokira rad tog zakonodavnog doma, jednog od dva na državnom nivou.

Sporna sjednica Doma naroda BiH trebalo je da bude nastavljena 8. oktobra, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Jedna od njenih tački je trebalo da bude i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji predviđa uklanjanje stranih sudija iz ove pravosudne institucije. Ovaj zakon je u parlamentarnu proceduru uputila Srpska demokratska stranka(SDS).

U Domu naroda BiH, petočlani Klub Bošnjaka se sastoji od dva delegata SDA, i po jednog iz Demokratske fronte, Stranke za BiH i stranke Narod i Pravda.

Šta kažu u Ambasadi SAD?

Iz Ambasade SAD-a navode da se u ovom slučaju radi o “fantomskoj prijetnji”.

Podsjećaju da su SAD “jedan od najjačih branilaca (Ustavnog)Suda, posebno unutar međunarodne zajednice”, te da se snažno protive uklanjanju međunarodnih sudija iz njega, i uvođenju etničkog glasanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kako navode iz Ambasade, svi delegati iz Kluba Bošnjaka su se ponijeli neodgovorno, ali apostrofirali su SDA zato što su “kako sami rado podsjećaju svakoga, najveća bošnjačka stranka u BiH”, ali i jer jedan od njenih delegata predsjedava Klubom.

“Da budemo savršeno jasni, njihovo ponašanje – blokada institucija na državnom nivou – je antidejtonsko. Sjedinjene Države su na to ukazivale i u prošlosti kada su se drugi ponašali slično”, upozoravaju iz Ambasade.

Pojašnjavaju da za zakon nema šanse za usvajanje, jer nema potrebnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kao ni među poslanicima iz entiteta Federacije BiH.

Da bi zakon na državnom nivou mogao biti usvojen, moraju ga usvojiti oba doma parlamenta (Predstavnički i Dom naroda BiH).

“Sumnjamo da je i SDS sve to znala kada je predlagala zakon, ali je nastavila, jer je željela skupiti političke poene kod svojih birača. Sam akt je, otvoreno rečeno, bio mrtav već u startu”, naglašavaju iz Ambasade.

Ambasada u saopštenju kaže da je “smiješna” tvrdnja SDA da je preopasno uopšte raspravljati o ovom zakonu, te podsjeća da demokratije širom svijeta “raspravljaju o lošim zakonima, čak i neustavnim, a onda glasaju protiv njih”.

Dodaju da “cinični trik” Kluba Bošnjaka spriječava redovni zakonodavni rad, u trenutku kada BiH “ima ogroman program zakonodavnih reformi povezanih s EU koje mora usvojiti”.

Zaključuju da “vratolomija” u Domu naroda osnažuje snage usmjerene protiv BiH, te da je “šokantno i žalosno” kada političari koji tvrde da im je budućnost BiH glavni prioritet, a ponašaju se antidejtonski.

Redakcija

Recent Posts

Borac sa igračem više slomio otpor Veleža

Fudbaleri banjalučkog Borca savladali su večeras Velež u utakmici 1. kola WWin lige BiH sa…

43 minute ago

NA MEZARJU RAVNE BAKIJE: Po njegovoj izričitoj želji, prof. Esad Ćimić sahranjen u Sarajevu iz kojeg je prognan prije pola stoljeća

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/cimic1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/cimic1.jpg","caption":"Sa d\u017eenaze Esada \u0106imi\u0107a Foto: Slobodna Bosna","bg":"484b49"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/cimic2.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/cimic2.jpg","caption":"Sa d\u017eenaze Esada \u0106imi\u0107a Foto: Slobodna Bosna","bg":"353a3a"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/esad_cimic.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/esad_cimic.jpg","caption":"Prof. dr. Esad…

48 minuta ago

VAR u 98. minutu spasio Hrvatsku od remija sa Škotima

Fudbalska reprezentacija Hrvatske pobijedila je večeras Škotsku sa 2:1 u 3. kola Grupe 1 najjačeg…

3 sata ago

Velika pobjeda “orlova” u Leskovcu (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije pobijedila je večeras Švajcarsku sa 2:0 u Leskovcu u meču 3. kola…

5 sati ago

Preminuo bivši škotski premijer Alex Salmond

Alex SalmondFoto: Russell Cheyne / ReutersAlex Salmond, bivši škotski premijer i jedan od najutjecajnijih političara…

5 sati ago