Categories: Novosti

‘KO NE ZNA SEBI, NE ZNA NI DRUGOME’: Kako je uhapšeni NiP-ov direktor Nijaz Salamović radio i ‘pao’ u skladu sa vlastitom devizom

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/nijaz.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/nijaz.jpg”,”caption”:””,”bg”:”c1c0c0″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/nijaz_salamovic_2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/nijaz_salamovic_2.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2c3526″}]

Tužilaštvo Kantona Sarajevo već duže vremena istražuje nezakonito imenovanje direktora KJKP Rad Nijaza Salamovića koji je priveden jutros u policijskoj akciji u Sarajevu zajedno sa još sedam osoba.

Salamović, koji je na funkciju direktora Rada došao iz redova stranke Narod i Pravda (NiP),  sumnjiči se da je fingirao radni staž i radno iskustvo na rukovodećim poslovima.

Salamović je prvo bio imenovan za izvršnog direktora KJKP Rad, a uprkos upozorenju Ureda za borbu protiv korupcije KS da postoje nepravilnosti, on je u februaru ove godine odlukom Nadzornog odbora imenovan za direktora tog preduzeća na mandat od četiri godine.

Kako navode iz Tužilaštva KS, njemu je na taj način omogućena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 120.000 KM u vidu mjesečnih plata.

Za svog relativno kratkog mandata na poziciji direktora Rada, Nijaz Salamović građane je uspio šokirati sa nekoliko afera, među kojima je najpoznatija nabavka luksuznih mobilnih telefona – koja je ujedno bila i Salamovićeva prva odluka čim je zasjeo u direktorsku fotelju.

Naime, Salamović je procijenio da je za dalji uspješan rad bitno direktoru, tj. njemu, nabaviti najnoviji iPhone. Maloprodajna cijena tog telefona je 4290 KM, ali kako su kadrovi NiP-a štedljivi, izborili su se za popust, pa je tako ovaj telefon koštao KJKP Rad 3666 KM, plus PDV.

Sa ciljem nabavke pomenutog telefona, Salamović je čak posebnom odlukom izmijenio već utvrđeni Plan javnih nabavki za 2023. godinu i u isti hitro ubacio stavku: nabavka mobilnih telefona.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Jedan mobitel sam zadužio ja, drugi mobitel izvršni direktor, kolega Fahrudin Tinjak. S tim da ja otplaćujem svoj mobitel pošto mi nemamo one pretplate, mi koristimo svoje telefone, nemamo službene mobitele. Ja plaćam firmi svaki mjesec ratu, amortizaciju telefona 153 KM – rekao je Salamović za Faktor nakon što su mediji otkrili da je sebe i kolegu počastio (pre)skupim telefonima.

Nekoliko mjeseci kasnije, dok je vatrena stihija gutala sarajevsku pijacu Heco, Salamović i Dženan Brkanić, NiP-ov direktor kantonalne Civilne zaštite, sa širokim osmijesima pozirali su ispred zapaljene pijace dok se iza njih vide vatrogasci koji se bore sa plamenom…

“Ko ne zna sebi, ne zna ni drugome”, napisao je u oktobru 2020. godine na društvenim mrežama Salamović, odani kadar predsjednika Naroda i Pravde Elmedina Konakovića, dok zavaljen sjedi u stolici.

Prema nezvaničnim informacijama, inspektori su u toku istrage protiv Salamovića ušli i u prostorije stranke NiP jer su imali saznanja da je Salamović obavljao određene stranačke funkcije, što je u suprotnosti s odredbama funkcije direktora javnog preduzeća.

(SB)

Redakcija

Recent Posts

Fener na Zvezdu bez Marka Gudurića

ISTANBUL - Košarkaš Fenerbahčea Marko Gudurić propustiće zbog povrede kuka meč trećeg kola Evrolige protiv…

30 minuta ago

Sastanak ministara vanjskih poslova: EU želi kazniti Iran zbog opskrbe Rusije

Europska unijaFoto: Johanna Geron / REUTERSMinistri vanjskih poslova EU-a sastaju se u ponedjeljak kako bi…

36 minuta ago

FK Sloga iz Gornjih Podgradaca, novi lider Regionalne lige

Poslije osmog kola odigranog u nedjelju i pobjedom od 4:0 protiv Krajine u Banjaluci, Fudbalski…

3 sata ago

Jokić na korak od tripl-dabla, navijači Denvera zabrinuti

Košarkaši Denvera poraženi su u predsezoni of Finiksa rezultatom 118:114, ali je srpski as Nikola…

5 sati ago

Sanel Ibrić menadžer ZEPS-a: Sajam posjetilo 30.000 ljudi, organizirano više od 1.000 B2B susreta, potpisano 300 poslovnih ugovora

Ovogodišnji sajam posjetilo je  30.000 ljudi i značajna pažnja bila je posvećena poslovnoj saradnji. Tokom sajma…

5 sati ago

Akrap: Nema opasnosti od širenja sukoba Izraela i Irana

Izraelska vojskaFoto: Artorn Pookasook / ReutersNa jugu Libanona i dalje traju borbe izraelske vojske i…

5 sati ago