Categories: Novosti

Nova pravila rada na izdvojenom mjestu rada u državnoj službi

Nova pravila rada na izdvojenom mjestu rada u državnoj službi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Traje javna rasprava o Prijedlogu uredbe o radu na izdvojenom mjestu rada i rada na daljinu u državnoj službi koji kod povremenog rada predviđa obvezna najmanje dva dana u tjednu u prostoru državnog tijela.

Prijedlog nove Uredbe o radu na izdvojenom radnom mjestu i radu na daljinu u državnoj službi koja je upućena u javnu raspravu predviđa takav način rada kao privremen ili povremen.

Kod povremenog rada, državni službenik radi najmanje jedan dan u tjednu na izdvojenom mjestu, a najmanje dva dana u tjednu u prostoru državnog tijela dok se ostali dani u tjednu rade sukladno dogovoru s nadređenim službenikom odnosno dužnosnikom, stoji u nacrtu.

Privremeno na izdvojenom mjestu ili radom na daljinu rade prema Uredbi državni službenici u određenom razdoblju, a osobito u slučaju roditelja ili posvojitelja djeteta do navršene osme godine života ili pružatelja skrbi sukladno posebnom zakonu.

Državnom službeniku može se odobriti rad na izdvojenom mjestu rada u razdoblju od najmanje jednog mjeseca, a najduže do 12 mjeseci, nakon čega državni službenik može podnijeti novu prijavu.

U nacrtu Uredbe prvi put se uvode mjere za upravljanje kibernetičkim sigurnosnim rizicima po kojima su državna tijela dužna provesti odgovarajuće i razmjerne mjere upravljanja kibernetičkim sigurnosnim rizicima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Uredba navodi i poslove koji se ne smiju obavljati na izdvojenom mjestu jer zahtijevaju suradnju s drugim državnim službenicima i korištenje opreme te obuhvaćaju rad sa strankama i rad s klasificiranim podacima.

Dužnosnici će morati raditi u prostoru državnog tijela najmanje dva dana u tjednu, navodno ponedjeljkom i petkom kako ne bi bilo spajanja vikenda.

Među brojnim dužnosnici i službenicima koji već koriste mogućnost rada na izdvojenom radnom mjestu je i njih 700 iz Ministarstva unutarnjih poslova čiji sustav ukupno broji 26 tisuća ljudi.

– Rad od kuće se za određene kategorije pokazao kao dobra stvar, rekao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, dodavši da njihovo ministarstvo nije nije dalo generalnu zabranu da to bude ponedjeljak ili petak.

– Sve se radi temeljem procjene ljudi koji rade određene ustrojstvene jedinice, istaknuo je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Jamal ne igra protiv Srbije

Španski fudbaler Lamin Jamal neće igrati za reprezentaciju u utorak uveče protiv Srbije zbog preopterećenosti…

51 minuta ago

Hrvatska policija bila je puno puta predmet neosnovanih napada

Davor BožinovićFoto: HTV / HRTDavor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova gostujući u središnjem…

57 minuta ago

Dok čeka početak NBA, Jokić otišao na hokej (VIDEO)

Dok čeka početak sezone sa Denver Nagetsima, Nikola Jokić iskoristio je priliku i pojavio se…

3 sata ago

FATO ZA TEBE JE😂😂😂 #vic #humor #smijeh

Za tebe je Fato,#vic #smijeh #humor.

3 sata ago

Zlatan Ibrahimović završio krvave glave

Legendarni fudbaler Zlatan Ibrahimović zabrinuo je svoje fanove nakon što je na društvenim mrežama podijelio…

5 sati ago

Naoružani muškarac uhićen blizu Trumpova skupa u Kaliforniji

Skup Donalda Trumpa u KalifornijiFoto: Mike Blake / ReutersMuškarac je uhićen na sigurnosnoj kontrolnoj točki…

5 sati ago