Categories: Novosti

Proces protiv bivših funkcionera Stranke demokratske akcije sarajevski sud vratio na početak

Bivšim dužnosnicima vodeće bošnjačke partije u Bosni i Hercegovini Stranke demokratske akcije (SDA) – Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću – ponovno će se suditi.

Kako je saopćeno iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo, Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je žalbu Tužiteljstva na prvostepenu, oslobađaju presudu protiv Sarajlića, bivšeg potpredsjednika SDA, Delalića koji je bio član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, te Šehovića koji je bio tehnički sekretar stranke.

Ponovo će im se suditi pred Općinskom sudom u Sarajevu.

Optužnica ih tereti za namještanje unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Optuženi su da su od 20. do 25. februara 2020. prije zakazanih unutarstranačkih izbora, na kojima su predloženi kandidati za predsjednika bili Semir Efendić, načelnik Novog Grada Sarajevo, te Fikret Prevljak, posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak sa stranačkim delegatom SDA Velidom Tvrtkovićem.

Tvrtkoviću su, prema optužnici, obećali da će korištenjem svog utjecaja na osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu. Tvrtković je trebao zauzvrat svoj glas dati kandidatu Prevljaku.

Prevljak je na koncu 26. februara 2020. izabran za predsjednika Kantonalnog odbora, a Efendić je istupio iz SDA i postao predsjednik Stranke za BiH, te je na izborima 6. oktobra osvojio novi načelnički mandat.

“Afera Asim”, kako je kolokvijalno nazvana u javnosti u BiH, objelodanjena je objavom audio snimka na Facebook stranici načelnika Efendića.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Međutim, osim teme unutarstranačkih izbora, na snimku se može čuti i kako Sarajlić i Delalić iznose brojne detalje iz bliže i dalje prošlosti o lobiranju, zapošljavanju, ali i budućim planovima.

U “tajnom snimku” pod nadimkom “Osmica” spomenut je i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić, a govorilo se i o načinu izbora bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake. Općinski sud u Sarajevu je u prvostepenoj presudi naveo da je snimak nastao na nezakonit način.

Sarajlić je bio i šef Kadrovske komisije Stranke demokratske akcije koja je predlagala imena za, naprimjer, direktore javnih poduzeća i na američkoj je “crnoj listi”, jer je, kako je obrazloženo, “uključen u korupciju visokog nivoa što uključuje trgovinu uticajem, zloupotrebu položaja, te primanje mita u zamjenu za utjecanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima kakvo je BH Telecom”.

Mehmedagića su sankcionirale Sjedinjene Američke Države, jer je, kako je obrazloženo, “koristio BH Telecom za prikupljanje mobilnih podataka o bh. političarima koji nisu povezani sa SDA, te “iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze kako bi pridobio kandidate iz ‘Osmorke’, skupine bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA”. Američko Ministarstvo trezora navodi i da je “surađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”.

Mehmedagić i suspendirani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec su osumnjičeni su da su 2020. godine zloupotrijebili položaj i nezakonito prisluškivali uposlenike državnog Suda i Tužiteljstva BiH, kako bi saznali detalje nekoliko istraga protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Bivši gradonačelnik Sarajeva i kadar SDA Abdulah Skaka je optužen pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, pored ostalog, da je vijećnicima obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac, kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za novi mandat na toj poziciji.

Redakcija

Recent Posts

Barsa ne da Jamalu da igra za Španiju?

Fudbaleri Španije bi u utorak u duelu sa Srbijom u A Ligi nacija mogli da…

29 minuta ago

ŽELIO REHABILITIRATI NACISTIČKOG OFICIRA: Da li svjedočenje Christiana Schmidta narušava integritet Evropskog suda za ljudska prava?

Pismo visokog predstavnika Christiana Schmidta upućeno Evropskom sudu za ljudska prava potvrdilo je saznanja „Slobodne…

35 minuta ago

Sapatão tem cara, gente? #comedia #standupcomedy #humor #cortesstandup #lgbt #shorts

INGRESSOS: https://linktr.ee/ofernandopedrosa REDES SOCIAIS: https://www.instagram.com/ofernandopedrosa ...

1 sat ago

Mladi “zmajevi” spremni za meč protiv Kipra

Mladi fudbalski U21 reprezentativci Bosne i Hercegovine privode kraju pripreme za svoj posljednji meč u…

2 sata ago

Fener na Zvezdu bez Marka Gudurića

ISTANBUL - Košarkaš Fenerbahčea Marko Gudurić propustiće zbog povrede kuka meč trećeg kola Evrolige protiv…

5 sati ago

Sastanak ministara vanjskih poslova: EU želi kazniti Iran zbog opskrbe Rusije

Europska unijaFoto: Johanna Geron / REUTERSMinistri vanjskih poslova EU-a sastaju se u ponedjeljak kako bi…

5 sati ago