Categories: Novosti

ŽELIO REHABILITIRATI NACISTIČKOG OFICIRA: Da li svjedočenje Christiana Schmidta narušava integritet Evropskog suda za ljudska prava?

Pismo visokog predstavnika Christiana Schmidta upućeno Evropskom sudu za ljudska prava potvrdilo je saznanja „Slobodne Bosne“ da Schmidt nije pozvan da svjedoči u predmetu po apelaciji Slavena Kovačevića, nego je sam podnio zahtjev za učešće u ovom procesu bez saglasnosti ostalih članova PIC-a.

Iz pisma koje je objavio portal Istraga.ba jasno je da Schmidt ide da svjedoči kao treća strana s namjerom da obori presudu Kovačević.

Ubrzo nakon objave, reagirao je apelant Kovačević rekavši za televiziju Hayat: “On uopšte nije neutralan. On laže da je neutralan. On želi da zaštiti onaj sistem koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu utvrđen kao udruženi zločinački poduhvat koji je rezultirao etničkim čišćenjem u BiH. On taj sistem želi da zaštiti. Treba li takvom čovjeku vjerovati?”, kazao je Kovačević dodajući da je Schmidt “kao ministar poljoprivrede Njemačke stekao neko nezamislivo veliko diplomatsko iskustvo, a inače je veliki ljubitelj nacističkih ratnih pilota.”

Schmidt radio na rehabilitaciji nacističkog oficira

Schmidt je i ranije optuživan da pogoduje HDZ-u i etničkim politikama, a zbog optužbi da je visoki predstavnik u BiH nacista, hrvatski mediji žestoko su napali apelanta Slavena Kovačevića.

No, zašto optužbe da je nacista? Podsjećamo, već po dolasku Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH, domaći mediji otkrili su kako je njegova politička karijera u Njemačkoj, odakle je došao u našu zemlju, bila u znaku skandala.

Javnost je upoznata kako je u Njemačkoj ostao bez pozicije ministra poljoprivrede zbog skandala sa odobrenjem korištenja zabranjenih pesticida, no 2007. godine dogodio se i mnogo veći skandal za državu koja je sistemski nastojala saprati svoju nacističku prošlost kao crnu mrlju svoje historije.

Skandal koji je zamalo bio zataškan dogodio se 2007. godine, kada je Schmidt kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilitira nacističkog pilota Wernera Möldersa.

Naime, jedna kasarna njemačke vojske i borbena eskadrila njemačkog Bundeswehra dugi niz godina nosile su ime po Werneru Möldersu. Niko to nije problematizirao sve dok 2005. godine magazin Kontraste nije otkrio mračnu prošlost ovog pilota.

Mölders je, otkrio je tada magazin Kontraste, kao pripadnik zloglasne legije Kondor bio jedna od važnih figura Trećeg Rajha, između ostalog zahvaljujući jako bliskim vezama sa Hermannom Göringom, šefom nacističkog vazduhoplovstva i jednim od prvih saradnika Adolpha Hitlera.

Adolf Hitler i Werner Molder (Foto: Arhiva)

On se, kako je otkrio ovaj medij, borio na strani nacista u Drugom svjetskom ratu, kao i ranije u Španskom građanskom ratu kao dobrovoljac. U operacijiama bombardovanja u kojima je učestvovao Molders ubijene su hiljade civila. Sam Hitler ga je nagradio najvišim odlikovanjima, a nakon pogibije proglašen je “herojem nacional-socijalizma”.

Nakon ovog zastrašujućeg otkrića, tadašnji njemački ministar odbrane Peter Struck iz SPD-a odlučio je ukinuti imena kasarne i vazduhoplovne jedinice koje su dobile po Moldersu.

Dvije godine nakon toga, na scenu stupa Christian Schmidt i pokreće inicijativu za rehabilitaciju ovog nacističkog pilota. Uprkos svemu što se o njemu znalo, Schmidt je branio Möldersa, govoreći na televiziji da ovaj nacistički pilot “nema smeđih mrlji na svom prsluku”.

Time je Schmidt je, kako je pisao magazin Kontraste, prekršio rezoluciju Bundestaga u kojoj je rečeno da se neće dodjeljivati odlikovanja pripadnicima Kondor legije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Osim skandala sa pokušajem rehabilitacije nacističkog pilota, Schmidt je učestvovao i na skupovima na kojima se gajila uspomena na nacističke trupe. Njemački javni servis je u martu 2003. godine objavio snimak na kojem se vidi kako Schmidt polaže cvijeće na kontroverzni spomenik palim borcima njemačkih brdskih snaga (Gebirgstruppe) koje su bile vrlo značajan segment vojne mašinerije Trećeg rajha, a dokumentovano je i njihovo učešće u nizu ratnih zločina.

Schmidt krši mandat visokog predstavnika

„Slobodna Bosna“ zatražila je mišljenje političkog analitičara Jasmina Mujanovića da li svjedočenje visokog predstavnika Schmidta narušava integritet ESLJP budući da znamo da je htio odlikovati nacističkog pilota.

“Schmidt narušava ugled visokog predstavnika, jer očigledno je u ovom momentu da on u ovom svjedočenju ispred Evropskog suda za ljudska prava uopšte ne predstavlja svoj mandat i zvaničnu poziciju u suštinski pravnom smislu, iako se on tako formalno predstavlja u relevenantnoj dokumentaciji, jer se on snažno suprotstavlja konceptu Evropske konvencije za ljudska prava, konceptu univerzalne demokratije, jednakih prava svih građana u kontektsu Evropske konvencije. On krši mandat visokog predstavnika”, rekao je Mujanović za “SB” pojašnjavajući kako on ima pravo da svjedoči kao visoki predstavnik na ESLJP, ali to bi trebalo da ide kroz formalne kanale, što se u ovom slučaju nije dogodilo.

“On je unajmio advokate da ga faktički predstavljaju u privatnom kapacitetu, jer ovo što on zagovara, kao što smo mogli da vidimo kroz dokumente koje je objavila Istraga, njegovi argumenti nisu bazirani na viđenju bilo kojeg drugog visokog predstavnika niti institucije visokog predstavnika, već su njegova privatna interpretacija koja je apsurdna i koja je u skladu sa sektaškim politikama HDZ-a u Zagrebu, ali i HDZ-a u BiH Dragana Čovića“, rekao je Mujanović.

Mujanović je naveo kako se boji, kao neko ko još uvijek smatra da je ured visokog predstavnika u BiH potreban, iako bi bilo idealno da to nije istina, da je Schmidt upropastio pravni integritet i kredibilitet OHR-a.

“I da čak i ako dođe do promjene rukovodstva te institucije, da će biti gotovo nemoguće da bilo koja osoba obnovi ili oporavi pravni ili legalni identitet ove institucije. Toliko je Schmidt sistematski zloupotrebljavao, te kroz njegovo nametanje izmjena Izbornog zakona FBiH i Ustava FBiH, suspenzija Ustava FBiH i sad ovo što radi pred ESLJP. Ovo je totalni sumrak te institucije barem u suštinski-pravnom smislu. Očigledno je da će ona biti relevantan politički faktor u BiH, ali nažalost to nije svrha te institucije. Došlo je do politizacije te institucije ekskluzivno u interesu jedne političke stranke u BiH, tj. Čovićeve, odnosno Republike Hrvatske i Andreju Plenkoviću“, rekao je Mujanović za “SB”.

Čović i Plenković su uradili bolji “posao” od probosanskih političara

Mujanovića smo pitali i da li nam samoinicijativa Schmidta govori da međunarodna zajednica odustaje od ideje građanske Bosne i Hercegovine da bi zaštitila pojedine etničke interese.

“Veliko je pitanje da li je ta međunarodna zajednica ikada suštinski podržavala princip građanske BiH. Odnosno BiH koja bi bila reorganizirana u skladu sa Evropskom konvencijom za ljudska prava, BiH koja bi bila stvarna po nekom principu neoliberalne predsjedničke demokratije. Mislim da odgovor na to nažalost je ona da nije, ali ono što bih naglasio da to nije primarno dolazilo iz nekih zlonamjernih razloga. Jednostavno to nije bio prioritet međunarodne zajednice u BiH, pa čak ni na području zapadnog Balkana”, rekao je Mujanović podsjećajući da je mnogo značajnije da relevantni politički akteri u BiH koji su potvrdili da su za tu ideju, nisu se izborili da to postane međunarodni stav prema BiH.

“Naivno je očekivati da bilo koja strana vlada ili politički akteri će se posebno zalagati za bilo kakvo rješenje za BiH, ukoliko se to njima nametne ili ne postavi na političku agendu. Objasni im se zašto je to važno za BiH. Moramo priznati da politički akteri okupljeni oko Zagreba i oko Dragana Čovića su u političkom smislu mnogo bolji posao, pogotovo u prethodnih 5 do 10 godina, nego probosanski politički akteri koji tvrde da su za građansku BiH. Jednostavno to nisu shvatili kao dovoljno ozbiljan politički projekat i nisu to stavili za građanska prava svih u BiH na prvom mjestu u svojim programima, pogotovo onim političkim programima koji su orijentisani prema vani. To moramo biti iskreni”, rekao je Mujanović dodajući kako je jasno da “politički Zagreb ima jednu jasnu, sektašku agendu prema BiH”.

“Jasno je da su to stavovi koje dijele Čović i Schmidt, a koji imaju simpazitere u svim relevantnim centrima od Washingtona do Brisela. Ali je ta istina posljedica nerada bosanskih političkih aktera koji su se trebali izboriti da njihova analiza, njihovi politički stavovi budu najrelevantniji u reformskom putu BiH. To je prva stvar koja bi se morala promijeniti, da imamo ozbiljnije političke predstavnike unutar BiH, prije nego što se izborimo za neko novo viđenje međunarodne zajednice o BiH”, naveo je Jasmin Mujanović za “SB”.

Presuda Kovačević ruši ideju HDZ-a o trećem entitetu

Schmidt se još nije uključio u borbu protiv diskriminacije nad Jevrejima i Romima u političkom sistemu Bosne i Hercegovine. Iz Kruga 99 već su upozorili da se obaranjem presude Kovačević dovode u pitanje i sve ostale presude iz Sejdić-Finci case law, kao i njihova implementacija.

Zbog ranijih presuda, potrebno je mijenjati Ustav Bosne i Hercegovine. No razlika je u tome što presude Sejdić-Finci, Pilav, Zornić, Šlaku i Pudarić ostavljaju prostor za treću izbornu jedinicu u BiH, a presuda Kovačević zauvijek ruši ideju HDZ-a o trećem entitetu. Upravo je to bio motiv hrvatskoj politici da preko Schmidta pokuša srušiti presudu “Kovačević”.

(S. H.)

Redakcija

Recent Posts

Džumhur ponovo ispao u prvom kolu

Damir Džumhur doživio je još jedan poraz, četvrti u nizu. Ovog puta je u Almatiju…

29 minuta ago

Summit lidera Berlinskog procesa: EU nije potpuna bez zapadnog Balkana

U Njemačkoj je održan sastanak na vrhu Berlinskog procesa. Na 10. summitu predsjednika država i…

35 minuta ago

Udruženje poslodavaca u FBiH: Hitna potreba za obnovom željezničke i drumske infrastrukture

Udruženje poslodavaca u FBiH, analizirajući stanje i posljedice nastale uslijed poplava i klizišta izazvanih vremenskim…

2 sata ago

Barsa ne da Jamalu da igra za Španiju?

Fudbaleri Španije bi u utorak u duelu sa Srbijom u A Ligi nacija mogli da…

3 sata ago

Sapatão tem cara, gente? #comedia #standupcomedy #humor #cortesstandup #lgbt #shorts

INGRESSOS: https://linktr.ee/ofernandopedrosa REDES SOCIAIS: https://www.instagram.com/ofernandopedrosa ...

3 sata ago

Mladi “zmajevi” spremni za meč protiv Kipra

Mladi fudbalski U21 reprezentativci Bosne i Hercegovine privode kraju pripreme za svoj posljednji meč u…

5 sati ago