Categories: Novosti

BiH: Ispraćaj i pokop 19 žrtava poplava i odrona u Jablanici

Jablanica: Ljudi pristižu na kolektivnu dženazu žrtvama poplava

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Jedanaest dana prošlo je od katastrofe u Bosni i Hercegovini. U općini Jablanica danas je dan žalosti. U poplavama u Donjoj Jablanici i mjestu Zlate poginulo je 20 ljudi.

Kolektivni ispraćaj i pokop 19 žrtava iz Jablanice održan je u tom gradiću na sjeveru Hercegovine koji je najteže stradao u poplavama i odronu stijenja, a molitvu je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović. 

Najveći broj osoba poginuo je u selu Donja Jablanica, kada se na njega sručila golema količina kamenja s obližnjeg ilegalnog kamenoloma, nošena bujicama vode. Jedna žena poginula je u selu Zlate. Tijelo posljednje žrtve pronađeno je jučer, zbog čega je danas organiziran kolektivni ispraćaj.

– Suvišan je svaki govor ovdje danas. Okupili smo se da ispratimo braću i sestre na bolji svijet, rekao je u obraćanju poglavar islamske zajednice reis Kavazović.   

Nazvao je poginule šehidima, što je arapski naziv za žrtvu koja umre nakon što je u životu ispunjavala sve obveze kao vjernik. Zazvao je mir obiteljima nastradalih te pozvao vjernike da ih ne ostave i ne zaborave. 

Potresne scene mogle su se vidjeti u groblju u Donjoj Jablanici gdje su se brojni okupljeni opraštali nad tabutima (kovčezima) od svojih nastradalih. Njihova tijela su pokopana na trima grobljima u tome gradu. Stradale su cijele obitelji Tufek, Maslo, Imamović, Čilić i Begović.

U Jablanici je poginulo 19 osoba, u susjednom Konjicu još četiri, dok su u Fojnici, u središnjem dijelu zemlje, od posljedica poplava stradale tri osobe pa je bilanca žrtava u ovoj nesreći 26 stradalih.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Još se traga za jednom nestalom osobom na području Konjica.

Prve procjene katastrofalnih poplava i odrona stijenja u Jablanici procjenjuju se na oko 25 milijuna eura, izjavio je načelnik općine ablanica Damir Šabanović. Po istim navodima oštećeno je 200 objekata od kojih je 49 u potpunosti nastradalo. Ogromna šteta nanesena je javnim i gospodarskim objektima, te poljoprivredi.

U ovoj općini koja je najteže pogođena katastrofom, kao i u Konjicu još se radi na raščišćavanju cesta i ponovnoj opskrbi vodom i strujom.

Veliki problem predstavlja i otpad koji se nalazi na ustavi hidroelektrane Grabovica. Tamo se od posljedica poplava i odrona nataložilo 50.000 kubičnih metara otpada.

Službe su počele s uklanjanjem, no da bi se otpad posve uklonio trebat će najmanje mjesec dana rada. Iz elektroprivrednih poduzeća sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru tvrde da otpad za sada ne predstavlja opasnost za rad hidroelektrana.

Nastoji se pomoći svima koji su ostali bez svojeg doma. Uveden je poseban režim prometa iz Jablanice, odnosno iz Mostara prema Sarajevu, tako da se pokušava što prije doći do normalnog stanja, odnosno koliko-toliko normalizirati stanje u Jablanici i na širem području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

"Zmajići" porazom okončali kvalifikacije

Mlada U-21 reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas na stadionu „Grbavica“ u Sarajevu od…

15 minuta ago

I nakon privođenja maloljetnika, sarajevske škole ‘zatrpane’ lažnim dojavama o bombama

Devet je sati ujutro i oglasilo se školsko zvono u sarajevskoj Drugoj gimnaziji, ali ne…

19 minuta ago

Addiko Bank d.d. Sarajevo: Odobrenje kredita i Addiko Mastercard kreditne kartice samo uz ličnu kartu i jedan dolazak u poslovnicu

Banka nudi odobrenje kredita i Addiko Mastercard kreditne kartice uz samo jedan dokument – ličnu…

1 sat ago

Nakon Njemačke i Mađarske oglasio se Vico Zeljković

Povodom utakmica fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u UEFA Ligi nacija oglasio se Vico Zeljković,…

2 sata ago

A FREIRA E A FERRARI – PIADA CURTA #comedia #piadasdematuto #humor

MEUS CUMPADES E MINHAS CUMADES!!! Deixa nos comentários o que você acha dos nossos vídeos,…

3 sata ago

Lonzo Bol se konačno vraća

Prošle su duge dvije godine od kako Lonzo Bol nije odigrao nijednu utakmicu zbog povrede.…

4 sata ago