Categories: Novosti

VANDALIZAM U RS-u: Uništeni znakovi sa imenima naselja u Kravici

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/bez_naslova_5.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/bez_naslova_5.jpg”,”caption”:””,”bg”:”726b41″}]

Kravica – mjesto koje nosi bolnu povijest, gdje je 1995. godine ubijeno 1.313 Bošnjaka, ovih dana ponovo se našlo u fokusu javnosti, ali ovaj put zbog vandalskog čina.

Uništeni znakovi sa imenima naselja, na kojima su oštećeni dijelovi ispisani latinicom, podsjećaju na još jedan val skrnavljenja koji zahvata područja širom Bosne i Hercegovine.

Ovaj incident otvara pitanja o sigurnosti i odgovornosti nadležnih institucija. Iako su slični činovi vandalizma ranije zabilježeni i u drugim dijelovima zemlje, ovaj napad u Kravici skreće pažnju na osjetljivost regije s obzirom na njenu tragičnu prošlost.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić nedavno je izjavio kako su slučajevi skrnavljenja znakova sa ćiriličnim pismom prisutni samo u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Kritičari smatraju da ovakve izjave nisu objektivne i da doprinose podizanju međunacionalnih tenzija. Na ovaj slučaj vandalizma u Kravici reagovali su mještani i lokalni predstavnici, pozivajući ministra da bude nepristrasan i da kao ministar sigurnosti djeluje na suzbijanju ovakvih incidenata u oba entiteta.

“Skrnavljenje državne imovine, bilo da se radi o latinici ili ćirilici, mora biti spriječeno u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Vandalizam ne poznaje granice entiteta, a odgovornost države je da zaštiti imovinu i simbole jedinstvene Bosne i Hercegovine”, izjavio je jedan od mještana Kravice.

Incidenti ove vrste, nažalost, nisu rijetkost. Skrnavljenje znakova sa nazivima naselja, bilo na ćirilici ili latinici, reflektuje dublje društvene i političke podjele. Pozivi na smirivanje tenzija i na efikasnije djelovanje nadležnih institucija postaju sve glasniji, jer je očigledno da vandalizam nije ograničen na jedan entitet, već predstavlja zajednički problem cijele države.

Nadležni organi, uključujući i Ministarstvo sigurnosti, pozvani su da hitno reaguju i spriječe dalja uništavanja državne imovine. U suprotnom, ovi incidenti mogu dodatno produbiti ionako složene međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini.

  

Redakcija

Recent Posts

Olimpijka o kojoj je brujao Pariz pokreće OnlyFans

Jedna od najatraktivnijih sportistkinja Luana Alonso (20) koja je na predhodnim Olimpijskim igrama u Parizu…

26 minuta ago

Nakon RS i Bošnjaci proglasili Schmidta neprijateljem

Christian Schmidt Foto: Armin Durgut / PixsellVisoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u utorak je…

30 minuta ago

Zvezda sa Lazićem i Teodosićem ruši Fener

Košarkaši Crvene zvezde večeras u Istanbulu igraju utakmicu 3.kola Evrolige sa Fenerbahčeom.

2 sata ago

Poluvrijeme u Zenici: Mađari zasluženo vode

Završeno je prvo poluvrijeme utakmice četvrtog kola UEFA Lige nacija između fudbalskih reprezentacija Bosne i…

4 sata ago

Ukrajina: Svijetu je potreban novi sigurnosni sustav

Sa summita o miru Foto: Denis Balibouse / REUTERSAndrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, pozvao…

5 sati ago