Categories: Novosti

Tužilaštvo Kantona Sarajevo traži zabranu rada uhapšenim direktorima javnih preduzeća

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je zatražilo od Kantonalnog suda da zabrani obavljanje službene dužnosti uhapšenim direktorima javnih preduzeća, Nijazu Salamoviću i Reufu Sulejmanoviću, kako bi se zaštitio javni interes i omogućilo nesmetano okončanje istrage, saopštilo je tužilaštvo 16. oktobra.

Direktor sarajevskog “Javnog komunalnog preduzeća Rad” Nijaz Salamović i vršilac dužnosti izvršnog direktora “Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine” Reuf Sulejmanović, uhapšeni su 14. oktobra po nalogu sarajevskog tužilaštva.

Oni su, uz još šest osoba, osumnjičeni da su u protekle tri godine nezakonito imenovali Salamovića za izvršnog direktora, a potom i za direktora preduzeća, iako nije ispunjavao uslove za ove pozicije, navelo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo 14. oktobra.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Tužilaštvo sumnjiči Salamovića da je lažirao dokaze o radnom stažu i iskustvu.

Salamović je imenovan usprkos upozorenju Ureda za borbu protiv korupcije na nepravilnosti u procesu imenovanja, čime mu je omogućena nezakonita korist od oko 120.000 maraka (oko 60.000 eura), koju je ostvario obavljajući funkcije na koje nije mogao biti imenovan po zakonu.

Direktor željeznica Sulejmanović je obavljao dužnost predsjednika Nadzornog odbora sarajevskog komunalnog preduzeća “Rad”, u vrijeme kada je Salamović imenovan na rukovodeću funkciju.

Redakcija

Recent Posts

Učinićemo sve da Engleska bude uspješna

Njemački trener Tomas Tuhel izjavio je da je veoma ponosan što je postao novi selektor…

15 minuta ago

‘TO NEĆEMO DOZVOLITI!’: Bećirović reagirao na Schmidtovu skandaloznu izjavu

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/ezy_watermark_11-04-2024_12-09-03-5390pm.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/ezy_watermark_11-04-2024_12-09-03-5390pm.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna","bg":"b8b5b5"}] "Prije nego što je visoki predstavnik Christian Schmidt na nedopustiv način izjednačio…

20 minuta ago

VTK/STK BiH organizira Drugu Međunarodnu konferenciju logistike u BiH

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizira Drugu Međunarodnu konferenciju logistike u BiH, koja će biti…

1 sat ago

Beker: Siner je Đoković

Boris Beker, bivši njemački teniser, izrazio je brigu zbog sve većeg izdvajanja Karlosa Alkaraza i…

2 sata ago

Kiprani su kaznili sve naše greške

Mlada fudbalska U21 reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je juče na stadionu „Grbavica“ u Sarajevu…

4 sata ago

Sabor o amandmanima na rebalans državnog proračuna

Hrvatski saborFoto: Patrik Macek / PIXSELLDanas u Hrvatskom saboru započinje izjašnjavanje o amandmanima na rebalans…

4 sata ago