in

‘Vozim traktor da bi normalnije živio’, takva je plata Željeznica RS

‘Vozim traktor da bi normalnije živio’, takva je plata Željeznica RS
Slatka-Tajna.Eu
‘Vozim traktor da bi normalnije živio’, takva je plata Željeznica RS

Da li se može živjeti sa 490 evra? Ovo pitanje svaki dan sebi postavlja Svetislav Savić koji je otpravnik vozova u preduzeću Željeznice Republike Srpske (RS).

Ovaj posao Svetislav radi već skoro 40 godina. On je jedan od oko 1.800 radnika koji su tražili povećanje plate od uprave ove firme.

“Nas je troje u domaćinstvu, supruga, ćerka i ja. Kako ja mogu egzistirati sa oko 1.000 maraka”, pita Savić, govoreći o svojoj plati čija je protivvrijednost u evrima oko 500.

Zaposleni u Željeznicama RS su tražeći povećanje plate od uprave saznali da novca nema ni za redovnu platu, zbog čega su zaprijetili generalnim štrajkom.

Nakon toga su dobili obećanje da će im biti isplaćena septembarska plata do kraja ove sedmice.

Iz uprave Željeznica RS nisu odgovorili na upit RSE zašto plata nije isplaćena na vrijeme, te iz kojih sredstava će biti isplata 18. oktobra.

Ni generalni direktor preduzeća Slađan Jović nije odgovarao na telefonske pozive.

Šta kažu ostali radnici?

Nevenko Udovičić, zadužen je za kopčanje i otkopčavanje vozova. Kaže da mora dodatno da radi kako bi “živio normalnije”.

“Imam, vozim traktor, konje, rakijski kazan, pečem svijetu rakiju i eto”, rekao je Udovičić za RSE.

Nevenko Udovičić.

Simo Cvjetković, koji je zaposlen u željeznici od sredine osamdesetih godina, ističe kako je trenutna situacija takva da “ne pamti kada je kupljena nova lokomotiva”, te da je pružni saobraćaj zastario i “upitno održiv”.

“Biće ubuduće malo i tih 20 miliona maraka iz budžeta da sistem opstane, plate su oko 1.200 maraka (600 evra), ode nam sva prijeko potrebna radna snaga. Nema mašinovođa, nema vrijednih radnika u radionicama”, kaže Cvjetković, koji je ujedno i predsjednik Sindikata mašinovođa.

Zašto je došlo do kašnjenja plate?

Simo Cvjetković, predsjednik Sindikata mašinovođa, bio je jedan od sindikalnih lidera koji je na sastanku sa upravom preduzeća i nadležnim ministrom 15. oktobra tražio povećanje plata za zaposlene.

Umjesto toga, kaže, dočekao ih je “hladan tuš”, jer je sindikatima direktor poručio da “para ima samo za topli obrok”, zbog toga što Vlada RS ne uplaćuje novac.

Dan kasnije, Nedeljko Čubrilović, entitetski ministar saobraćaja i veza izjavio je za RSE kako “razumije zahtjeve radnika”, ali da to Ministarstvo “nema” plan za rješavanje situacije.

Prema njegovim riječima, adresa za rješavanje problema je Ministarstvo finansija RS.

Sa druge strane, ministrica finansija RS Zora Vidović istakla je kako se grant Vlade “ne smije” koristiti za isplatu plata.

Radi se o podršci Vlade razvoju Željeznica RS ove godine u vrijednosti od 20 miliona maraka (oko 10 miliona evra). Do sada je isplaćeno dva miliona maraka (oko jedan million evra), potvđeno je iz Ministarstva saobraćaja RS za RSE.

“Mi Željeznicama dajemo grant u skladu sa mogućnostima iz budžeta, a taj grant se nikako ne može koristiti za plate. Znači, on je namijenjen za neke druge stvari, unapređenje rada i tako dalje”, rekla je Vidović za RSE.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na upit hoće li biti isplaćeno planiranih ukupno 10 miliona evra, Vidović je navela da to zavisi od budžetskih prihoda do kraja godine.

“Kakav bude prihod, u skladu sa tim ćemo i isplatiti”, navela je ministrica finansija RS.

Vlada RS je Željeznicama isplatila tek milion od planiranih 10 miliona evra podrške. Upravna zgrada Željeznica RS, Doboj, 16. oktobar 2024. godine

Dodala je i kako do sada Vlada RS nije dobila izvještaj o tome kolike štete trpe Željeznice zbog prekida saobraćaja kod Jablanice.

Prethodno su Željeznice RS saopštile da imaju dnevni gubitak veći od 25.000 evra zbog toga što vozovi trenutno ne spajaju sjever sa jugom Bosne i Hercegovine, nakon što je zbog poplava i klizišta uništena pruga kod Donje Jablanice.

No, sindikalista Simo Cvjetković ističe da je nepoštovanje planiranog granta iz budžeta RS razlog i što plate kasne u Željeznicama.

“Mi ne tražimo da se nama grant isplati za plate, mi samo tražimo da Vlada preuzme obaveze, jer je donijela odluku o restrukturiranju”, rekao je Cvjetković.

Koliki su gubici Željeznica i šta je sa procesom restrukturiranja?

Gubitak Željeznica RS samo u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je više od 14 miliona maraka (više od sedam miliona evra), podaci su Banjalučke berze.

Gubici iz ranijih godina, u informaciji o bilansu Željeznica RS na Berzi, iznose preko 277 miliona maraka (više od 141 milion evra).

Iz Uprave preduzeća nisu odgovorili za RSE zbog čega su ovoliki gubici u ovoj firmi.

Sve je manje onih koji žele da nose željezničke kape zbog malih plata, poručuju sindikati Željeznica RS, ilustrativna fotografija.

Sve je manje onih koji žele da nose željezničke kape zbog malih plata, poručuju sindikati Željeznica RS, ilustrativna fotografija.

Inače, prije sedam godina Vlada RS je odnijela odluku o restrukturiranju Željeznica ovog bh. entiteta, koji se finansira kreditom Svjetske banke od približno 100 miliona maraka (51,2 miliona evra). Tada je bilo zaposleno 3100 radnika.

Prema sistematizaciji radnih mjesta, u Željeznicama bi trebalo biti zaposleno oko 2.000 radnika.

Restrukturiranje bi trebalo da bude završeno do kraja godine. Kao rezultat očekuje se holding kompanija sa zavisnim preduzećima za infrastrukturu, prevoz putnika i prevoz robe.

Iz Uprave preduzeća nisu odgovorili ni na upit hoće li Željeznice RS biti restruktuirane kako je i planirano, do kraja 2024. godine.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

cigani hamidovic hrustic hopic cizmic tursinovic halilovic salkanovic osmanovic

cigani hamidovic hrustic hopic cizmic tursinovic halilovic salkanovic osmanovic

Ana Ivanović se sprema za povratak

Ana Ivanović se sprema za povratak