in

Malenica: O formuli izbora sudaca razgovarat ćemo sa SDP-om

Malenica: O formuli izbora sudaca razgovarat ćemo sa SDP-om
Slatka-Tajna.Eu
Malenica: O formuli izbora sudaca razgovarat ćemo sa SDP-om

Ivan Malenica

Foto: HRT / HTV

Bez obzira na percepciju koju imaju pravosuđe i Ustavni sud, važna je uloga koju ima Ustavni sud u našem društvu pa je to i privuklo veliki broj kandidata na javni poziv za ustavne suce. Izjavio je to u središnjem Dnevniku HTV-a Ivan Malenica, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav govoreći o većem broju prijavljenih kandidata. 

Danas je saslušano prvih 11 kandidata za suce Ustavnog suda od ukupno njih 63 koliko ih se prijavilo. Malenica je kazao da je danas bilo zanimljivih pitanja kandidatima, ali i zanimljivih odgovora – od nekih konkretnih predmeta, pa do nekih načelnih pitanja npr. o tome kako vide Ustavni sud, kako vide ustavno sudovanje. 

– Pričekao bih još pet dana da vidimo ostale kandidate, a nakon toga slijede konzultacije unutar parlamentarne većine, ali isto tako i s oporbom oko toga tko će biti 10 novih sudaca Ustavnog suda, kazao je Malenica.   

Malenica: Pretpostavljam da SDP i Možemo! nisu uključili MOST u dogovore oko sudaca

Komentirajući tvrdnje predstavnika iz stranke Most, da su se HDZ, SDP i Možemo! već dogovorili oko sudaca Ustavnog suda, Malenica je rekao da je izbor sudaca Ustavnog suda konsenzus vladajućih i oporbe.

– Pretpostavljam da najveća oporbena stranka, SDP, zajedno sa Možemo! nisu uključili Most u razgovore oko kandidata i otud nezadovoljstvo Mosta. Pretpostavljam da se nezadovoljstvo vuče i od nekih odluka Ustavnog suda koje nisu išle Mostu u prilog, prije svega odluka oko referendumskih inicijativa, kazao je Malenica.

SDP i Možemo! optužuju HDZ da namjerno otežu proceduru oko izbora sudaca Ustavnog suda. 

–  Imali smo dva ciklusa izbora ove godine koji su se poklopili s istekom mandata sudaca Ustavnog suda. Mislim da tu ne treba dramatizirati pretjerano oko toga. Dakle, imamo sad do početka prosinca dovoljno vremena da učinimo ovu formalnu proceduru, ali isto tako i da sjednemo i razgovaramo oko tih 10 sudaca.

O formuli izbora sudaca razgovarat će se sa SDP-om

Načelno je oko izbora sudaca bila formula 5-5, što znači da pet sudaca predlaže parlamentarna većina, a pet oporba. O tome će se razgovarati još sa SDP-om, kazao je Malenica. 

Odgovorio je i na kritike da je Ustavni sud “produžena ruka vlasti”. Te su kritike od onih, kazao je Malenica, kojima nisu odgovarale pojedine odluke Ustavnog suda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Bilo je pojedinih odluka Ustavnog suda koje nisu išle u prilog vladajućima. Međutim, mi na takav način ne komuniciramo i ne kritiziramo Ustavni sud. Naravno, puno toga se politizira, pa i odluke Ustavnog suda. U nedostatku nekih argumenta, onda je najlakše udariti prema nekoj instituciji koja ti ne odgovara, pa je tako ne samo Ustavni sud, nego čitav niz institucija okarakteriziran da je “pod šapom” vladajućih. Međutim i Ustavni sud je donosio neke odluke koje nisu išle u prilog Vladi ili vladajućoj većini, dodao je Malenica. 

Malenica nije precizirao je li više ili manje odluka Ustavnog suda koje nisu išle u prilog parlamentarnoj većini. Kazao je i da je bilo zazivanja da se treba Ustavni sud ugasiti.

– Bilo je i vrijeđanja od strane predsjednika Republike. Naravno, njemu pojedino odluke Ustavnog suda nisu išle u prilog, onda, što će drugo učiniti nego ih ide degradirati i obezvrijediti, kazao je Malenica.

“Postoji prostor da se promišlja o nekim promjenama u vezi s Ustavnim sudom”

Odgovarajući na pitanje treba li ovakav Ustavni sud bilo kakvu reformu, rekao je kako se postoji prostor da se promišlja u budućnosti o nekim promjenama.

– Naravno za to je potreban širi konsenzus unutar Hrvatskog sabora. Ali, prije svega, treba uključiti sve relevantne dionike tog procesa. Pa i sam Ustavni sud, i znanstveni dio, akademsku zajednicu. Tako da o tom se može promišljati u budućnosti, izjavio je Malenica.

Nije konkretizirao što bi se točno mijenjalo. Mislim da postoji prostor da se o tome razgovara i da se vidi koja je potreba i što bi se moglo mijenjati, kazao je.

“Oni koji su izabrani trebaju se emancipirati od onih koji su ih predložili”

Je li bi se promjene mogle odnositi na to da ne bude reizbora sudaca, Malenica je tek kazao da se o tome može razgovarati. Ne smatra baš da bi se to nužno vezalo uz neovisnost sudaca.

– Svi su kandidati neovisni, čim se izaberu. Oni se trebaju emancipirati od onih koji su ih predložili (…) kao i neke druge institucije koje se biraju, kazao je Malenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zvezda potpisala ugovore sa četiri talenta

Zvezda potpisala ugovore sa četiri talenta

Koliko zarađuje najplaćeniji fudbaler na svijetu

Koliko zarađuje najplaćeniji fudbaler na svijetu