Categories: Novosti

Bačić za HRT: Omogućavanje priuštivog stanovanja jedan od najvećih izazova

Branko Bačić

Foto: Dnevnik / HRT

Predstavljen je Nacionalni plan stambene politike do 2030. U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

– Omogućavanje priuštivog stanovanja je jedan od najvećih izazova u radu naše vlade i trenutno jedan od najvećih izazova u radu Europske komisije, rekao je.

Istaknuo je kako je Europska komisija u ovom sazivu prvi put izabrala i imenovala povjerenika za stanovanje, što dovoljno govori o ozbiljnosti tog problema koji tišti veliki dio građana Europe.

– Ovaj Nacionalni plan stambene politike je kanal koji će omogućiti da se u jednom razumnom periodu najvećem dijelu naših sugrađana omogući priuštivo stanovanje i mislim da smo na te izazove dali i prezentirali kvalitetne odgovore, istaknuo je Bačić.

Na pitanje koja je mjera u Nacionalnom planu ključna za osiguravanje tog priuštivog stanovanja kaže:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Dvije su mjere, ali ona koja je prava, koja bi to mogla riješiti je izgradnja novih stanova u Republici Hrvatskoj, bilo da ih radi država, lokalna samouprava, privatni investitor. To je na malo dužem štapu, zato ova mjera priuštivog najma, kojeg smo danas prezentirali, je u ovom trenutku najefikasnije rješenje da brzo riješimo one koji su doista u potrebi priuštivog stanovanja, istaknuo je.

Planira se aktivacija oko 9.000 praznih stanova, to je 1,5 posto od ukupnog fonda praznih stanova. Upravo ta mjera mogla bi izazvati najveću polemiku.

Ministar Bačić kaže kako bi jedan dio analitičara ili javnog mijenja mogao tvrditi da će subvencioniranje najma dovesti do povećanja cijena stanova, slično situaciji s APN-om. 

Iz ministarstva odgovaraju da je situacija drugačija, utoliko što je cijena zagarantirana.

– Ta cijena i iznos koji ćemo mi unaprijed platiti najmodavcu je medijalna cijena stana u Hrvatskoj u protekloj godini kada ugovaramo taj isti budući najam, ističe Bačić.

Na pitanje očekuje li da će se javljati vlasnici praznih stanova u top turističkim lokacijama gdje je stanovanje najnepriuštivije, ministar je istaknuo važnost porezne reforme.

– Poreznom reformom smo utvrdili da će se plaćati porez na stambene jedinice koje nisu u funkciji stanovanja. Dakle, to su prazni stanovi. Mi smo već tada imali rješenja za Nacionalni plan stambene politike i zajedno smo s ministarstvom financija, rekao bi, uveli svojevrsnu “batinu” da bismo sad na ovaj način išli sa, “mrkvom” prema omogućavanju aktivacije praznih stanova. S jedne strane poreznom presijom, koju će definirati lokalna samouprava jer je to u njihovoj nadležnosti. Porezna politika ne može riješiti sve, jer kada bi porezna politika i porez na nekretnine riješio sve, onda taj problem ne bi bio u državama koje već sada imaju porez na nekretnine, rekao je ministar.

A kada bi sve moglo zaživjeti Bačić kaže:

– Najprije moramo donijeti Nacionalni plan stambene politike. Nadam se da će to biti krajem siječnja, početkom veljače. U međuvremenu ćemo pripremiti brojne zakone i programe. Mi ćemo u idućoj godini već ići u realizaciju, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Crvena zvezda izdala uputstvo za navijače pred Monako

Fudbaleri Crvene zvezde će u utorak od 18.45 časova gostovati Monaku.

32 minute ago

‘Držao mi je glavu da se ne ugušim, ne znam plivati’

Sedam sati u vodi i blatu do grla proveli su Bećir i Hajra Tufek iz…

38 minuta ago

JP BH Pošta promoviše sigurnije digitalno poslovanje putem elektronskog potpisa

Iz JP BH Pošta naglasili su da usluga PKI Elektronski potpis omogućava utvrđivanje autentičnosti dokumenata…

55 minuta ago

Na krilima Simanića Igokea “ispila“ Cedevitu

Košarkaši Igokee m:tel prekinili su niz od tri uzastopna poraza (ABA liga, Liga šampiona) nakon…

3 sata ago

“Zmajići” na UEFA razvojnom turniru u Albaniji

Mlada fudbalska U15 reprezentacija Bosne i Hercegovine će od 23. do 28. oktobra učestvovati na…

5 sati ago

Ministarstvo sigurnosti BiH negira informacije moldavske policije o obukama za nerede

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine nije dobilo nikakve zvanične upite od moldavskih vlasti, niti su…

5 sati ago