Categories: Novosti

Most uputio interpelaciju o Jadroliniji, SDP skupio potpise za novu sjednicu Odbora

Marin Miletić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Mostov Marin Miletić u petak je u Saboru izvijestio da su skupili dovoljan broj potpisa i uputili u saborsku proceduru prijedlog interpelacije o stanju u Jadroliniji, a SDP-ova Ivana Marković najavila da će potpisom šest članova Odbora za pomorstvo tražiti novu sjednicu na istu temu. 

Skupili smo potpise i predali u saborsku proceduru interpelaciju kojom ćemo tražiti odgovornost Uprave i Nadzornog odbora Jadrolinije, kao i resornog ministra Olega Butkovića, rekao je Miletić.

Zanima nas do kada se izvješće, koje jasno i nedvosmisleno sugerira odgovornost predsjednika Uprave (David Sopta), a onda i predsjednika Skupštine (Oleg Butković), misli držati u ladicama, ustvrdio je Miletić govoreći o neslužbenom nacrtu izvješća o istrazi nesreće na trajektu Lastovo u kojoj su ljetos poginula tri pomorca, a koje je nedavno procurilo u medije.

Iz Mosta kažu da s obzirom na česte kvarove na trajektima, žele raspravu na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora o stanju u Jadroliniji. Miletić dodaje da za 10-tak brodova postavlja pitanje kako im je Registar brodova uopće izdao certifikate. Podsjeća i na slučaj broda ‘Oliver’ koji je 9. travnja ove godine od inspekcije dobio zabranu plovidbe, a tri mjeseca kasnije isplovio i plutao po korčulanskom zaljevu.

– Tko je toliko moćan da pošto poto čuva čovjeka koji je po svoj logici odgovoran za navedene nesreće, upitao je Mostov Miletić – ustvrdivši da je to – Andrej Plenković. Ovo je zadnji čas da se Jadrolinija uredi i da odgovorni ljudi koji znaju svoj posao dođu na ključna mjesta, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







SDP skupio potpise za novu tematsku sjednicu Odbora za pomorstvo

SDP-ova Ivana Marković najavila je, pak, kako su prikupili potpise šest članova Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu za sazivanje nove sjednice na temu alarmantnog stanja u Jadroliniji, sigurnosti trajektnog prometa te životne ugroženosti posade i putnika na trajektima Jadrolinije.

– Predstavnik sindikata kaže da je u posljednjih godinu dana bilo 14 nesreća, odnosno situacija na trajektima Jadrolinije. Želimo otvoriti teme o nabavkama starih i dotrajalih trajekata, spornim nabavkama, plaćanju i preplaćivanju trajekata i katamarana, na što je upozorio i predsjednik Nadzornog odbora kad je dao ostavku, o sustavu sigurnosti i tko će u konačnici preuzeti odgovornost za ovo što se događa u našoj najvažnijoj strateškoj tvrtki, naglasila je zastupnica.

Ne može proći niti tjedan da se ne dogodi novi kvar, dodala je.

– Bit će interesantno usporediti nacrt izvješća o nesreći na trajekti ‘Lastovo’ s konačnom službenom verzijom, istaknula je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Zirkze se već vraća u Italiju?

Mančester junajted je uoči sezone doveo nekoliko velikih pojačanja, Leni Joro je plaćen 62 miliona,…

42 minute ago

Pregovori ‘u posljednjoj fazi’ o angažovanju Frontexa u BiH, poručili iz EU

Pregovori o angažovanju graničara Evropske unije na čuvanju granica i Bosne i Hercegovine su u…

48 minuta ago

Nešad najavljuje novi album emotivnom baladom “Takni moj svijet” – Hayat Production

Nešad najavljuje novi album emotivnom baladom “Takni moj svijet“ Nakon dužeg vremenskog perioda i jednog…

2 sata ago

Zjelinski preskače derbi sa Romom

Inter u nedjelju ide na megdan Romi, a trener Simone Inzagi vjerovatno neće biti u…

3 sata ago

Đoković i Nadal igraju posljednji put

Novak Đoković i Rafael Nadal će u subotu od 16.30 u Rijadu odigrati svoj posljednji…

5 sati ago

Maloljetnik osumnjičen za 49 lažnih dojava o bombama u Sarajevu smješten u popravni dom

Općinski sud u Sarajevu odredio je 17. oktobra privremeni smještaj maloljetniku osumnjičenom da je za…

5 sati ago