Categories: Novosti

Šef diplomacije EU-a poziva na prekid vatre na Bliskom istoku

Sastanak ministara obrane zemalja članica grupe G7

Foto: Ciro De Luca / Reuters

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku u subotu je rekao da je na Bliskom istoku prekid vatre prioritet i da bi ubojstvo čelnika Hamasa Yahye Sinwara koje su počinile izraelske vojne snage moglo povećati izglede da se on i postigne. 

– Nakon Sinwarova ubojstva otvorila se nova perspektiva i moramo je iskoristiti da bismo postigli mir, da bismo oslobodili preostale izraelske taoce i pokušali pronaći političku perspektivu, rekao je novinarima Josep Borrell, prvi diplomat EU-a na sastanku ministara obrane zemalja članica grupe G7 u Napulju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kazao je i da bi se mirovna misija UN-a u Libanonu, poznata kao UNIFIL, mogla pojačati s obzirom na to da se našla na udaru zaraćenih snaga u sukobu između Izraela i njegova libanonskog protivnika Hezbolaha.

– Snage UN-a moraju se poštovati u cijelom svijetu… možda se misija UNIFIL-a mora preispitati, ali prvo što treba učiniti je prekinuti vatru, rekao je Borrell, dodavši kako je na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da donosi odluke o UNIFIL-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Totenhem pregazio “Čekićare”

​Fudbaleri Totenhema ubjedljivo su savladali Vest Hem rezultatom 4:1 u osmom kolu engleske Premijer lige.…

34 minute ago

Volonteri čiste obale Jablaničkog jezera nakon poplava

Počela je dvodnevna akcija čišćenja obala Jablaničkog jezera, nakon razornih poplava koje su početkom mjeseca…

40 minuta ago

”Siner je bolji od Novaka”

Rene Stabs, bivša šampionka u dublu i nekadašnji trener Serene Vilijams, smatra da se znatno…

3 sata ago

Posljednja epizoda Đokovića i Nadala

Srpski teniser Novak Đoković i Španac Rafael Nadal igraće u subotu meč za treće mjesto…

5 sati ago

‘SB’ NA MEZARJU KOVAČI: Obilježena 21. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, cvijeće položile brojne delegacije (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kovaci10.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kovaci10.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"babbb6"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kovaci15.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kovaci15.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"1e1e20"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kovaci8.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kovaci8.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"cccfd2"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kovaci.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kovaci.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107","bg":"bcbdbd"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kovaci1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/kovaci1.jpg","caption":"Foto: Slobodna Bosna\/Samir…

5 sati ago

Girasi donio pobjedu Dortmundu

Borusija Dortmund nije dozvolila drugo iznenađenje u nizu u Bundesligi, mada je imala mnogo problema…

7 sati ago