in

Izrael napao sjedište Hezbolaha u Bejrutu

Izrael napao sjedište Hezbolaha u Bejrutu
Slatka-Tajna.Eu
Izrael napao sjedište Hezbolaha u Bejrutu

Izraelska vojska objavila je da je napala sjedište Hezbolaha u Bejrutu i podzemnu radionicu u kojoj se proizvodi oružje. Tvrde da su u tom napadu ubijena i trojica zapovjednika Hezbolaha, te da su uništili tunele i podzemnu infrastrukturu u južnom Libanonu. Istodobno, nastavljaju se siloviti izraelski napadi na pojas Gaze.

Sažetak dana:

Najmanje 87 osoba poginulo je u najnovijim izraelskim napadima na grad Beit Lahia na sjeveru Gaze, tvrde palestinski dužnosnici. Spasilački timovi pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima.

Izrael istražuje navode o broju žrtava, ali ističe da su brojevi koji dolaze s plaestinske strane prenapuhani. UN pak poziva na otvaranje dodatnih pristupnih putova za dovoz humanitarne pomoći u Gazu.

Izraelska vojska objavila je pak videosnimku ubijenog Hamasova čelnika Yahje Sinvara kako se uoči napada na Izrael 7.10. skriva u podzemnim hodnicima u Kan Junisu. 

Povratak talaca traže i izraelski prosvjednici u Tel Avivu i ispred rezidencije premijera Netanyahua, na kojeg su izvršili pritisak da s Hamasom postigne sporazum o njihovu puštanju na slobodu.

Nove eksplozije potresle su Bejrut tijekom napada izraelskih zračnih snaga na sjedište Hezbolaha i podzemnu radionicu za proizvodnju oružja. Izraelska vojska tvrdi da su u napadu ubijena trojica zapovjednika te militantne skupine.

Hezbolah je, pak, iz Libanona na sjever Izraela lansirao oko 160 raketa. Velik dio presrela je protuzračna obrana, no neke su izazvale veće požare s kojima se bore izraelski vatrogasci. Glavni saveznik od Izraela traži da ograniči napade u Libanonu.

Washington, navodno, istražuje curenje visoko povjerljivih američkih obavještajnih podataka na mreži Telegram o planovima Izraela za osvetu Iranu, tvrdi američki CNN. Dokumenti su bili namijenjeni dijeljenju s najbližim američkim saveznicima, a uz opis izraelskih priprema za napad na Iran u njima se, navodno, neizravno tvrdi i da Izrael raspolaže nuklearnim oružjem.

Razvoj događaja pratite u nastavku:

Netanyahu Trumpu: Donosit ćemo odluke u svojem nacionalnom interesu

Palestinsko ministarstvo zdravstva: U zračnom napadu na sjever Gaze Izrael ubio 87 ljudi

Tri libanonska vojnika poginula u izraelskom napadu

Izrael napao sjedište Hezbolaha u Bejrutu

Izrael nastavlja s taktikom ‘spaljene zemlje’ u Gazi

Reagirao je i premijer Netanyahu. Poručio je Hezbolahu da je učinio tešku pogrešku i da će je skupo platiti. Čini se da je Bejrut prvi osjetio premijerovu prijetnju. Stanovnici koji mogu napuštaju grad koji postaje – ruševina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Teško mi je i govoriti, izgubio sam sve, sina, kuću u kojoj smo živjeli. Sve je nestalo, moj život, moji snovi, sve je nestalo. Bio sam izvan kuće, zvao sam obitelj nakon napada i samo su mi rekli – kuća ti je srušena, u njoj je bio i tvoj sin, rekao je Hussein Hachem, stanovnik Bejruta.

Međunarodna zajednica budno prati razvoj događaja. Izraelski prvi i najvažniji partner daje potporu u oslobađanju otetih talaca, ali također izražava sve veću zabrinutost.

– Pratimo stanje u Gazi i mogu samo reći da smo zabrinuti zbog broja žrtava, civilnih žrtava, prevelik je to broj. Isto je i u Bejrutu, a mi bismo htjeli vidjeti deeskalaciju, htjeli bismo vidjeti neku vrstu pregovora, koji bi protjeranim civilima donio sigurnost i povratak u njihove domove, rekao je Lloyd Austin, američki ministar obrane.

A u Tel Avivu novi val prosvjeda. Prošlo je više od godinu dana od Hamasova napada, a izraelski taoci i dalje su u zatočeništvu.

– Mislim da je ubojstvo vođe Hamasa snažna poruka našim neprijateljima da ćemo nastaviti s borbom i da se nećemo predati teroristima. Ali moramo postići dogovor o oslobađanju talaca i zato, nažalost, moramo pregovarati s teroristima, rekao je Achiam Tigger, prosvjednik.

Svjetski mediji donose da su procurili izraelski planovi o napadu na Iran. Izazvali su veliku zabrinutost američke administracije jer se prema njima daje naslutiti da bi izraelski napad na Iran mogao biti velikih razmjera te da bi mogao potpuno destabilizirati cijelu regiju i dovesti je na korak od totalnog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Gradačac: Godišnje se proizvede oko 3,7 miliona litara mlijeka, pola za izvoz

Gradačac: Godišnje se proizvede oko 3,7 miliona litara mlijeka, pola za izvoz

Borac sa +6 putuje na revanš u Ormož

Borac sa +6 putuje na revanš u Ormož