in

Ministri obrane G7 podržavaju nepovratan put Ukrajine u NATO

Ministri obrane G7 podržavaju nepovratan put Ukrajine u NATO
Slatka-Tajna.Eu
Ministri obrane G7 podržavaju nepovratan put Ukrajine u NATO

Sastanak ministara obrane zemalja G7

Foto: Ciro De Luca / Reuters

Ministri obrane vodećih demokracija svijeta, G7 zemalja, podržavaju “nepovratan put Ukrajine prema punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući i NATO članstvu”, objavili su u zajedničkom priopćenju.

– Naglašavamo svoju namjeru da nastavimo pružati podršku Ukrajini, uključujući i kratkoročnu i dugoročnu vojnu pomoć, u njezinoj borbi protiv Rusije, rekli su ministri G7 zemalja nakon sastanka u talijanskom gradu Napulju.

Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu potporu slobodi, suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, koliko god je potrebno, dodali su.

Italija je 2024. godine predsjedateljica skupine koja broji i SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Japan. Predstavnici Europske unije, NATO saveza i ukrajinski ministar obrane također su se pridružili razgovorima u Napulju.

Ministri su također pozvali Iran da prestane podupirati palestinski Hamas, kao i libanonski Hezbolah i hutiste u Jemenu.

G7 poziva Iran da se suzdrži od davanja potpore Hamasu, Hezbolahu, hutistima i drugim nedržavnim akterima kao i od poduzimanja bilo kakvih dodatnih mjera koje bi mogle destabilizirati regiju i pokrenuti proces nekontrolirane eskalacije, rekli su ministri u zajedničkoj izjavi.

Italija upozorila ministre obrane G7 na nespojive vizije svijeta

Ministri obrane zemalja članica grupe G7 započeli su sastanak u Italiji, zemlji domaćinu, uz upozorenje da globalni sigurnosni okvir postaje sve nesigurniji zbog suprotstavljenih vizija svijeta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Okupljanje predstavnika zemalja G7 prvi je ministarski sastanak skupine posvećen obrani i uslijedio je samo nekoliko dana nakon što su izraelske snage ubile vođu Hamasa Jahju Sinvara, čiju smrt neki zapadni čelnici vide kao mogućnost povećanja izgleda za okončanje sukoba u Gazi.

Italija je rotirajući predsjedatelj G7 u 2024. u trenutku kad se Zapad bori i s napredovanjem ruskih vojnih snaga u Ukrajini, kineskim vojnim aktivnostima oko Tajvana, kao i pojačanim napetostima duž granice Sjeverne i Južne Koreje.

– Brutalna ruska agresija u Ukrajini i doista kritična situacija na Bliskome istoku u kombinaciji s golemom nestabilnošću u dijelu subsaharske Afrike i sve većim napetostima u indo-pacifičkoj regiji, još više ističu pogoršanje globalnoga sigurnosnog okvira, rekao je u uvodnom govoru talijanski ministar obrane Guido Crosetto.

Talijanski dužnosnici su rekli da se kolegama na sastanku u Napulju pridružio i ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov.

Upozorivši da kratkoročne prognoze, kada je posrijedi globalna sigurnost, “ne mogu biti pozitivne”, istaknuti član stranke Braća Italije premijerke Giorgie Meloni, Crosetto je rekao da na napetosti osobito utječe i potiče ih sukob između “dviju različitih i vjerojatno nekompatibilnih vizija svijeta”.

Na jednoj su strani zemlje i organizacije koje vjeruju u svjetski poredak utemeljen na međunarodnom pravu, rekao je Crosetto, dok su “s druge strane oni koji sustavno ne poštuju demokraciju da bi ostvarili vlastite ciljeve, čak i namjerno koristeći vojnu silu.”

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Đirona nije ona stara, Sosijedadov minimalac za tri boda

Đirona nije ona stara, Sosijedadov minimalac za tri boda

Evo koliko je novca Đoković zaradio za 3. mjesto na turniru “Šest kraljeva”

Evo koliko je novca Đoković zaradio za 3. mjesto na turniru “Šest kraljeva”