Categories: Novosti

Vozačka dozvola sa svrhom; kako oblikujemo odgovorne vozače

Građani sudjelovali u projektu “Sigurna vozačka dozvola “

Foto: Dusko Marusic / Pixsell, arhiva

Projekt “Sigurna vozačka dozvola ” već se godinama provodi diljem Hrvatske. Cilj mu je poučiti srednjoškolce, buduće vozače, odgovornom ponašanju u prometu. Uz teorijsku edukaciju, stječu i praktična iskustva, a najuspješniji osvajaju vrijedne nagrade.

Više od 3 500 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske sudjelovalo je dosad u projektu “Sigurna vozačka dozvola”, koji od 2018. organizira agencija Art Hill.

U tome im pomažu brojni partneri – Služba prevencije MUP-a, škole, autoškole, sponzori. Svim aktivnostima mlade, one koji će uskoro položiti vozački ispit i sjesti za upravljače automobila, žele osvijestiti koliko je važno poštovati pravila i voziti oprezno. 

Salopek: U prvih devet mjeseci neiskusni vozači izazvali su 2 815 nesreća

Statistički – mladi vozači nisu posebno velik problem u prometu – odgovorni su za svaku desetu prometnu nesreću, no posljedice tih nesreća često su iznimno teške.

– Ove godine, u prvih devet mjeseci, neiskusni vozači izazvali su 2 815 nesreća u kojima je izgubljeno 25 života, rekao je Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Upravo zbog toga iznimno je važno provoditi različite preventivne akcije za sve skupine sudionika u prometu – od vrtića i osnovne škole sve vozača starijih od 65 godina. 

Šalamon Reškovac: Učenje uz pomoć pijanih naočala

– U projektu “Sigurna vozačka dozvola” srednjoškolci saznaju osnovna pravila, s pomoću takozvanih pijanih naočala mogu iskusiti kako alkohol u krvi utječe na njihove sposobnosti, a najuspješniji osvajaju vrijednu nagradu – polaganje vozačkog ispita B kategorije, objasnila je voditeljica projekta Iva Šalamon Reškovac.

Ove godine planira se obići ukupno 20 gradova u svim krajevima Hrvatske, a u idućim godinama – posjetiti svaku srednju školu.

Sve s jednim ciljem – poučiti sudionike u prometu odgovornom ponašanju kako bi se podignula sigurnost na cestama.

Preventivne akcije važan su dio Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa kojim se do 2030. planira prepoloviti broj poginulih u prometu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Borac sa +6 putuje na revanš u Ormož

Rukometaši banjalučkog Borac m:tela pobijedili su večeras u Banjaluci Jeruzalem Ormož 26:20 u prvoj utakmici…

1 sat ago

Izrael napao sjedište Hezbolaha u Bejrutu

Izraelska vojska objavila je da je napala sjedište Hezbolaha u Bejrutu i podzemnu radionicu u…

1 sat ago

Gradačac: Godišnje se proizvede oko 3,7 miliona litara mlijeka, pola za izvoz

Aktivna su dva renomirana prerađivača mlijeka na području tog grada koji otkupljuju sirovo mlijeko od…

2 sata ago

Poluvrijeme: Borac na odmor sa prednošću od 1:0 (FOTO, VIDEO)

Fudbaleri Borca vode nakon prvog dijela igre u derbiju 10. kola WWin lige BiH protiv…

3 sata ago

TORTA JE NA STOLU: Kandidat HDZ-a već slavi pobjedu

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/v1sasaassasaasaaas32sasasasa3.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/v1sasaassasaasaaas32sasasasa3.jpg","caption":"Foto: Artinfo.ba","bg":"acaa9b"}] Mladen Mišurić – Ramljak je proglasio pobjedu u štabu HDZ BiH Kiseljak.Naime, njegovi…

3 sata ago

Bosna uz zvuk sirene srušila Borac u Banjaluci

BANJALUKA - KK Borac i KK Bosna odmjerili su snage u okviru drugog kola Premijer…

5 sati ago