in

Bosna i Hercegovina suočava se s padom industrijske proizvodnje: Ko pravi, a ko rješava probleme?

Bosna i Hercegovina suočava se s padom industrijske proizvodnje: Ko pravi, a ko rješava probleme?
Slatka-Tajna.Eu
Bosna i Hercegovina suočava se s padom industrijske proizvodnje: Ko pravi, a ko rješava probleme?

Ko pravi, a ko rješava probleme? (…ili šta će vlade konkretno poduzeti kada je u pitanju pad industrijske proizvodnje u BiH (i oba njena entiteta), pad izvoza, pad broja zaposlenih u Republici Srpskoj?)

Nama u Bosni i Hercegovini je prešlo u naviku da na probleme reagiramo u trenutku kada se dešavaju, bez obzira na veliku vjerovatnoću da će do njih doći i da će u trenutku kada se suočavamo sa tim problemom, njegovo rješavanje biti paušalno, navrat-nanos, skupo. Onda se problem (privremeno) riješi, a mi se ponovo prepuštamo dnevnopolitičkim prepucavanjima i beskorisnim raspravama koje nikome ne donose dobro. O sistemskom rješavanju problema (koji će se, vjerovatno, opet javiti naredne godine ili godišnjeg doba) niko ne razmišlja.

U posljednjih 30-ak godina, gotovo svake godine svjedočimo požarima u različitim dijelovima BiH. U više navrata su, navodno, bivše vlade Federacije BiH najavljivale izdvajanje sredstava za nabavku helikoptera za gašenje požara. Namjenski helikopteri nikada nisu nabavljeni (ali jesu novi službeni automobili), a gašenje požara prepušteno je vatrogascima sa vatrogasnim vozilima, helikopterima Oružanih snaga BiH ( ako se Vijeće ministara BiH usaglasi!?!), nerijetko iskukanoj pomoći iz susjedstva.

Kako sezona požara prođe, malo ko govori o njima i mjerama zaštite od požara. U isto vrijeme, kompanijama u FBiH zaprijećene su značajne kazne ukoliko u poslovnom prostoru nemaju aparat za gašenje, hidrant (u zavisnosti od veličine prostora), plan evakuacije u slučaju požara itd. (Upravo zamišljam situaciju u kojoj inspekcija Vladi FBiH naplaćuje kaznu za neposjedovanje adekvatne opreme za gašenje požara. Mislim da bi iznos kazne – imajući u vidu propuste – bio dovoljan da se nabavi eskadrila kanadera i osigura njihovo održavanje barem do kraja mandata aktuelnog saziva).

Slična situacija je sa poplavama, klizištima, odlagalištima otpada itd.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Još gora je situacija sa problemima sa kojima se susreće privreda u BiH. Predstavnici vlada na svim nivoima će se pohvaliti porastom prihoda po osnovu indirektnih i direktnih poreza. No, (ja barem nisam čula, a ako neko jeste, neka me demantira), šta će vlade konkretno poduzeti kada je u pitanju pad industrijske proizvodnje u BiH (i oba njena entiteta), pad izvoza, pad broja zaposlenih u Republici Srpskoj?

Nema, čak, ni reakcije na probleme koji realno postoje očekujući da ih rješava neko drugi. Privrednici, recimo… Ne sumnjam da će upravo privrednici u BiH popraviti ove sumorne pokazatelje stanja bh. privrede. Kako znam? Pa, poslodavci su ljudi koji kompletan svoj radni vijek rješavaju probleme i redovno izlaze kao pobjednici. Političari? Oni ih uglavnom prave. Probleme, mislim…

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Partizan u nadoknadi do pobjede nad Pazarom

Partizan u nadoknadi do pobjede nad Pazarom

EPPO podigao optužnicu za malverzacije oko sortirnice u Mihačevoj Dragi

EPPO podigao optužnicu za malverzacije oko sortirnice u Mihačevoj Dragi