Categories: Biznis

Bosna i Hercegovina suočava se s padom industrijske proizvodnje: Ko pravi, a ko rješava probleme?

Ko pravi, a ko rješava probleme? (…ili šta će vlade konkretno poduzeti kada je u pitanju pad industrijske proizvodnje u BiH (i oba njena entiteta), pad izvoza, pad broja zaposlenih u Republici Srpskoj?)

Nama u Bosni i Hercegovini je prešlo u naviku da na probleme reagiramo u trenutku kada se dešavaju, bez obzira na veliku vjerovatnoću da će do njih doći i da će u trenutku kada se suočavamo sa tim problemom, njegovo rješavanje biti paušalno, navrat-nanos, skupo. Onda se problem (privremeno) riješi, a mi se ponovo prepuštamo dnevnopolitičkim prepucavanjima i beskorisnim raspravama koje nikome ne donose dobro. O sistemskom rješavanju problema (koji će se, vjerovatno, opet javiti naredne godine ili godišnjeg doba) niko ne razmišlja.

U posljednjih 30-ak godina, gotovo svake godine svjedočimo požarima u različitim dijelovima BiH. U više navrata su, navodno, bivše vlade Federacije BiH najavljivale izdvajanje sredstava za nabavku helikoptera za gašenje požara. Namjenski helikopteri nikada nisu nabavljeni (ali jesu novi službeni automobili), a gašenje požara prepušteno je vatrogascima sa vatrogasnim vozilima, helikopterima Oružanih snaga BiH ( ako se Vijeće ministara BiH usaglasi!?!), nerijetko iskukanoj pomoći iz susjedstva.

Kako sezona požara prođe, malo ko govori o njima i mjerama zaštite od požara. U isto vrijeme, kompanijama u FBiH zaprijećene su značajne kazne ukoliko u poslovnom prostoru nemaju aparat za gašenje, hidrant (u zavisnosti od veličine prostora), plan evakuacije u slučaju požara itd. (Upravo zamišljam situaciju u kojoj inspekcija Vladi FBiH naplaćuje kaznu za neposjedovanje adekvatne opreme za gašenje požara. Mislim da bi iznos kazne – imajući u vidu propuste – bio dovoljan da se nabavi eskadrila kanadera i osigura njihovo održavanje barem do kraja mandata aktuelnog saziva).

Slična situacija je sa poplavama, klizištima, odlagalištima otpada itd.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Još gora je situacija sa problemima sa kojima se susreće privreda u BiH. Predstavnici vlada na svim nivoima će se pohvaliti porastom prihoda po osnovu indirektnih i direktnih poreza. No, (ja barem nisam čula, a ako neko jeste, neka me demantira), šta će vlade konkretno poduzeti kada je u pitanju pad industrijske proizvodnje u BiH (i oba njena entiteta), pad izvoza, pad broja zaposlenih u Republici Srpskoj?

Nema, čak, ni reakcije na probleme koji realno postoje očekujući da ih rješava neko drugi. Privrednici, recimo… Ne sumnjam da će upravo privrednici u BiH popraviti ove sumorne pokazatelje stanja bh. privrede. Kako znam? Pa, poslodavci su ljudi koji kompletan svoj radni vijek rješavaju probleme i redovno izlaze kao pobjednici. Političari? Oni ih uglavnom prave. Probleme, mislim…

Redakcija

Recent Posts

Majka Mihaele Berak: Kad je gledam na fotografiji, nema dojma da je nema

Mihaela i Jadranka BerakFoto: Labirint / HRTPrije više od godinu dana, 20. rujna 2023. godine,…

2 minute ago

Rutinske pobjede za Olimpijakos i PAO

Košarkaši Panatinaikosa i Olimpijakosa jedini su sa maksimalnim učinkom poslije tri kola grčke Superlige, nakon…

2 sata ago

Obavještajna agencija BiH ima informacije o ‘sumnjivim osobama’ u vezi s Moldavijom

Parlamentarna komisija za nadzor rada nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine (OSA) je neformalno informirana…

2 sata ago

Addiko Bank d.d. Sarajevo: Mi znamo da posao ne može čekati!

Sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća, kao jednim od strateških ciljeva, Addiko Bank…

2 sata ago

Đoković odustao od nastupa na Mastersu u Parizu

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković neće igrati na Mastersu u Parizu. Kako nezvanično saznaje Sport…

4 sata ago

EPPO podigao optužnicu za malverzacije oko sortirnice u Mihačevoj Dragi

Sortirnica u Mihačevoj DragiFoto: Nel Pavletic / PixsellUred europskog javnog tužitelja (EEPO) u Zagrebu podigao…

4 sata ago