in

Obavještajna agencija BiH ima informacije o ‘sumnjivim osobama’ u vezi s Moldavijom

Obavještajna agencija BiH ima informacije o ‘sumnjivim osobama’ u vezi s Moldavijom
Slatka-Tajna.Eu
Obavještajna agencija BiH ima informacije o ‘sumnjivim osobama’ u vezi s Moldavijom

Parlamentarna komisija za nadzor rada nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine (OSA) je neformalno informirana o podacima koje ta agencija ima o grupi osoba koje su u proteklih 90 dana boravile u BiH, a za koje moldavska policija navodi da su povezane s obukama mladih da izazivaju nerede u Moldaviji, potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa troje članova Komisije.

Sastanak Komisije održan je u ponedjeljak, 21. oktobra.

Moldavska policija je 17. oktobra navela da je pod istragom više od stotinu mladih osoba koje su prošle obuku za nerede u Rusiji i Srbiji i BiH. Četiri osobe su uhapšene 16. oktobra.

Navodi se da se sumnjiče da su planirali “destabilizacije” Moldavije nakon izbora i referenduma 20. oktobra. Referendum o integraciji Moldavije u Evropsku uniju (EU) prošao je s vrlo tijesnom podrškom birača, usred navoda o ruskom miješanju kako se to ne bi dogodilo.

Obavještajna agencija Moldavije uspjela je identificirati 11 stranih državljana koji su, kako piše u saopćenju, kao instruktori pružali pomoć kampovima za obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Šef moldavske policije je rekao da je mrežu financirao Rusiji prijateljski nastrojeni odbjegli oligarh Ilan Shor, koji se traži u Moldaviji zbog umiješanosti u krađu oko milijardu dolara iz bankarskog sustava bivše sovjetske republike prije desetak godina.

Ilija Cvitanović, zastupnik i predsjedatelj Komisije za nadzor rada OSA-e, za RSE je rekao da je na pitanje o informacijama iz Moldavije od čelnika Agencije dobio odgovor “da su se događale u proteklih 90 dana s prekidima aktivnosti osoba u BiH koje su predmet istrage i treba da se utvrdi s kojim ciljem su tu radile”.

Cvitanović je rekao da su dobili samo osnovne informacije i da je riječ o nekoliko osoba, bez preciznog broja.

“Ovo je istraga i ona će se provesti do kraja i mi ćemo vrlo brzo imati punu informaciju i za javnost”, rekao je Cvitanović.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH i član Komisije, potvrdio je da su dobili osnovnu informaciju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Nismo dobili detalje jer se okolnosti utvrđuju. Tek treba utvrditi na koji način i s kojim ciljem su te osobe djelovale”, rekao je Mehmedović.

Članica Komisija zastupnica Sabina Ćudić je navela “da će više informacija biti poznato u naredne dvije sedmice”.

“Bilo je govora o tome, ali čekamo operativne podatke od OSA-e”, rekla je Čudić.

Ranije je Ministarstvo sigurnosti BiH odbacilo navode Moldavije kao netačne.

Cvitanović je za RSE rekao da Ministarstvo sigurnosti i ministar Nenad Nešić nemaju te podatke jer “ni na koji način nemaju operativne nadležnosti nad radom OSA-e”.

U videu koji navodno prikazuje scene iz kampa za obuku na Balkanu, prikazani su mladići kako uče izrađivati eksploziv i koristiti dronove.

Prema podacima policije, mladići su 20-godišnjaci, a u Rusiju na obuke su putovali od juna do oktobra. Neki od njih dodatno su obučavani u kampovima u Srbiji i BiH ruskih privatnih vojnih skupina Ferma i Wagner, saopćile su vlasti Moldavije.

Policija je objavila snimke skrivenih kamera navodnih treninga u Rusiji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, na kojima se vide mladi ljudi u učionici dok “treniraju proteste” i uzvikuju slogane poput “naš jezik je ruski”, “bez dvostrukog državljanstva”, “mi ne želimo u Europu”.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Addiko Bank d.d. Sarajevo: Mi znamo da posao ne može čekati!

Addiko Bank d.d. Sarajevo: Mi znamo da posao ne može čekati!

Rutinske pobjede za Olimpijakos i PAO

Rutinske pobjede za Olimpijakos i PAO