Categories: Novosti

Bećirović traži da se BiH revanšira građanima Kosova omogućavanjem ‘bezviznog režima’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović izjavio je 22. oktobra u Sarajevu kako očekuje da će predstavnici Republike Srpske u državnim insitutucijama pomoći da i Bosna i Hercegovina ukine vize za Kosovo.

Bećirović je tako prokomentarisao odluku kosovskog premijera Albina Kurtija, koji je u govoru 14. oktobra na samitu Berlinskog procesa, najavio da će od 1. januara 2025. godine građani Bosne i Hercegovine moći ući na Kosovo sa ličnom kartom.

“Očekujem nakon ovog državničkog poteza gospodina Kurtija da i unutar BiH kada je riječ o predstavnicima u državnim institucijama koji dolaze iz entiteta Republika Srpska da će i oni pomoći nama da i mi povučemo adekvatan potez i da potpuno implementiramo sporazume koje je BiH potpisala u okviru Berlinskog procesa”, kazao je Bećirović nakon susreta sa albanskim predsjednikom Bajramom Begajem, koji boravi u posjeti BiH.

Građani Kosova su u januaru ove godine dobili bezvizni režim za putovanje u Evropsku uniju, ali i dalje nemaju slobodu bezviznog ulaska u Bosnu i Hercegovinu, zbog protivljenja predstavnika bh entiteta Republika Srpska.

Bećirović je, na konferenciji za medije nakon posjete predsjednika Albanije Bajrama Begaja, kosovskog premijera Kurtija nazvao “velikim prijateljem”, a njegov potez “državničkim”, te “neuobičajenim u regiji”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Mislim da je to važno za cijelu Bosnu i Hercegovinu i za cijelu regiju, te da ćemo time poslati još jednu važnu poruku”, rekao je Bećirović, i pozvao na potpunu implementaciju sporazuma koje je BiH potpisala u okviru Berlinskog procesa.

Sporazum, kojim bi se ukinuo vizni režim između Kosova i BiH, te omogućio građanima ove dvije zemlje da putuju bez viza, još nije ratifikovan u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Njegovu ratifikaciju blokiraju predstavnici vlasti iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, predvođeni Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Cilj sastanaka sa liderima država Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji se održavaju svake godine od 2014., je postepeno približavanje Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji.

Redakcija

Recent Posts

Evroliga kaznila vječite rivale: Zvezdi pet puta veća kazna nego Partizanu

Disciplinska komisija Evrolige kaznila je Partizan sa 5.000 evra, a Crvenu zvezdu sa 25.000 a…

10 minuta ago

SASVIM NEOBIČAN SUSRET U SARAJEVU: Reisa Kavazovića posjetio hrvatski ministar Grlić Radman

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/v1221221232213sasasasasasasasasasasasasasasasa32sa21sa21sas_16.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/v1221221232213sasasasasasasasasasasasasasasasa32sa21sa21sas_16.jpg","caption":"Foto: MINA","bg":"e6ddd4"}] Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je posjetio ministar…

16 minuta ago

Selver Hodžić uoči meča sa Srbijom: Možemo napraviti uspjeh

Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila u Trening centru N/FS BiH u Zenici gdje…

2 sata ago

Volkswagen pokreće prodajnu kampanju za Life Plus modele

Nova serija Life Plus modela nudi atraktivne opcije u kategoriji SUV/CUV, pružajući potencijalnim kupcima velike…

2 sata ago

Dug Partizana 55-60 miliona evra, biće “kresanja” plata

Član Privremenog organa fudbalskog kluba Partizan Danko Lazović izjavio je danas da dug "crno-bijelih" iznosi…

4 sata ago